Näin älykaupungit kehittyvät 2024

Artikkelikuva: Näin älykaupungit kehittyvät 2024

Vierailimme marraskuussa Barcelonan Smart City -messuilla, joka on alan päätapahtuma maailmassa. Messuilla oli esillä satoja maita, kaupunkeja ja yrityksiä. Suomesta edustamassa olivat Forum Virium Helsingin lisäksi muun muassa Helsingin kaupunki, Tampere ja VTT. Poimimme trendejä, jotka korostuvat älykaupunkikehityksessä ensi vuonna 2024.

1. Tekoälyn ”iPhone moment” on nyt

Tekoälyn hyödyntäminen on kuluvan vuoden aikana tullut osaksi monen tietotyöläisen elämää, kun ChatGPT:n kaltaiset palvelut ovat tehneet tekoälystä arkipäivää. Barcelonan messuilla tekoäly oli ehkä merkittävin uusi ja vahvistuva teema, erityisesti kaupunkien ja liikenteen näkökulmasta. NVIDIAN Smart City -johtaja Charbel Aoun jopa julisti, että parhaillaan on käynnissä tekoälyn ”iPhone moment”, eli hetki jolloin disruptoiva uusi teknologia astuu vauhdilla esille ja valtaa alaa nopeasti. Helsingin kaupunki mainittiin useaan otteeseen kaupunkina, joka jo hyödyntää ja säätelee tekoälyä.

Tekoälylllä tulee olemaan merkittävä rooli muun muassa kaupunkisuunnittelussa ja terveydenhuollossa. Sen avulla voidaan simuloida erilaisia ratkaisuja vaikkapa energiankulutuksessa tai kaupungin päätöksenteossa. Tekoäly leviää nyt vauhdilla kaupunkien julkiselle sektorille ja tämä tuo paljon kouluttamistarpeita työntekijöille.

Yrityspuolelta messuilla oli esillä yhdysvaltalainen HaydenAI, joka on kehittänyt kaupunkiliikenteeseen ratkaisuja. Näissä tekoäly esimerkiksi seuraa poliisiautosta ympäröivän liikenteen rikkomuksia automaattisesti ja optimoi julkista liikennettä. Rikosten ja ihmisten tunnistamiseen kykenevä tekoäly on kuitenkin ongelmallista yksityisyydensuojaa korostavissa demokratioissa. Tekoälyn säätelyn ja datan käytön eettistä puolta korostettiinkin useissa esityksissä.

2. Kiovan älykkäät pommisuojat ja demokratian puolustaminen

Kiova oli yksi messujen näytteilleasettajista. Kaupunki esitteli, kuinka sen asukkaat voivat älyratkaisujen avulla elää keskellä Venäjän brutaalia hyökkäyssotaa. Kaupunkilaisilla on käytössä esimerkiksi kännykkäapplikaatio Kyiv Digital, joka hälyttää lähestyvästä ilmaiskusta ja auttaa löytämään lähimmän pommisuojan. Kiovan digiratkaisut takaavat myös internetin toimivuuden pommisuojissa ja auttavat löytämään aukiolevat kaupat sekä apteekit.

Sotateollisuus hyödyntää tyypillisesti digitaalisia ratkaisuja ensimmäisten joukossa. Ukrainalaisille kyse on elämästä ja kuolemasta. Muutenkin messuilla nousi monessa puheenvuorossa esille tarve puolustaa eurooppalaisia arvoja ja demokratiaa Venäjän uhan sekä populismin ja vihapuheen noustessa.

3. Liikkumisen monimuotoisuus on edelleen kasvava trendi

Liikkumisen monimuotoisuus on edelleen kasvava trendi. Uutta teknologiaa tulee markkinoille koko ajan etenkin kevyessä liikenteessä. Uusia liikennemuotoja pyritään yhdistämään multimodaaliksi järjestelmäksi. Multimodaalisuus liikenteessä tarkoittaa sitä, että ihmisen matkaketju voi muodostua monista eri kulkuvälineistä. Esimerkiksi lentomatkaan kuuluu matka lentokentälle vaikkapa junalla, sitten lento ja taas matka lentokentältä eteenpäin esimerkiksi taksilla. Multimodaaliseen ajatteluun kuuluvat kaikki liikennevälineet osana liikkumisen ketjua sähköpotkulaudoista ja kaupunkipyöristä lähtien. Tällaisten matkaketjujen optimointi voi auttaa vähentämään liikkumisen ilmastopäästöjä ja luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Helsingissä kehitetty Mobility-as-a-service eli MaaS-malli pohjautuu pitkälti samanlaiseen ajatteluun. MaaSin yksi ongelma on vielä ollut sen kaupallistaminen. MaaSin liiketoimintamallia haetaan yhä.

Huomionarvoista on, että vuonna 2023 messuilla oli ensimmäistä kertaa oma osastonsa vesiliikenteelle. Helsinki edustaa älyveneilyn kärkeä ja Forum Virium Helsingin piloteista ovat saaneet alkunsa muun muassa sellaiset vesiliikenteen MaaS-palvelut kuin Callboats-kutsuveneet sekä Bout. Vesiliikenneinnovaatioita on Helsingissä kehitetty osana kaupungin merellistä strategiaa jo vuosia.

Forum Virium Barcelona 2023

4. Kaupunki-ilmailu yleistyy

Drooneja testataan nyt monissa Euroopan kaupungeissa erityisesti kiireellisiin kuljetuksiin. Useat kaupungit kertoivat, että kaupunki-ilmailu on niin uusi asia, ettei ole vielä ehditty edes tutkia. Se tiedetään jo, että kaupunkilaisia huolestuttaa erityisesti kaupunki-ilmailun turvallisuus ja melu. Espanjalaisia lentokenttiä hallinnoiva Aena kertoi kehittävänsä lentokenttiä ja kaupunki-ilmailua yhteisenä kokonaisuutena. Tavoitteena on muun muassa pilotoida ihmisen droonikuljetusta Malagasta Granadaan vuonna 2025.

Myös Forum Virium Helsinki on kaupunki-ilmailun tutkimuksen ja kehityksen kärjessä. Helsingissä on jo testattu ensihoitotarvikkeiden dronekuljetuksia ja tutkittu kaupunkilaisten suhtautumista kaupunki-ilmailuun. Forum Viriumin kolmivuotinen innovaatio- ja tutkimushanke AiRMOUR julkaisee loppuvuodesta kaupungeille suunnatun kaupunki-ilmailuopaskirjan sekä suosituksia droonien käyttöönottoa varten. Helsingin kaupunki varautuu droonien yleistymiseen vuonna 2023 käyttöönotetulla kaupunki-ilmailustrategialla.

E-mobility rentals Barcelona 2023

5. Akkujen määrä kasvaa – langaton lataus nousee

Barcelonan messuilla puhuttiin paljon akkuteknologiasta. Kun sähkökulkuneuvot yleistyvät vauhdilla, myös akkujen määrä kasvaa räjähdysmäisesti. Niiden käyttöikä ei ole ikuinen, joten akkujen kierrätyksestä on tulossa merkittävää liiketoimintaa. Liikenteen tulevaisuus on sähköinen. Yleisin ja tällä hetkellä voittava malli on ajoneuvon kiinteän akun lataaminen latauspisteestä. Uusi ja nousussa oleva asia on myös kevyiden ajoneuvojen langaton lataus. Tästä messuilla esiteltiin lukuisia variaatioita.

Myös keskustelu vaihdettavista akuista jatkuu. E-Mobility Rentals -yritys esitteli autojen ja mopojen järjestelmää, jossa akut ovat standardisoituja ja vaihdettavia 30 sekunnissa. Ratkaisua on jo pilotoitu Romaniassa. Vaihdettavien akkujen ongelma on kuitenkin tarvittavien investointien valtava määrä, standardoinnin puute ja akkuteknologian huikean nopea kehitys.

Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!

Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Hyväksyn tietojeni tallentamisen(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja hyväksyn että henkilötietojani käsitellään sen mukaisesti. Lyhyesti: noudatamme EU:n GDPR-asetusta ja käsittelemme henkilötietoja huolellisesti.

Lisätietoa

Viestintäpäällikkö, tiiminvetäjä Jussi Karmala

Jussi Karmala
Viestintäpäällikkö, tiiminvetäjä
+358 40 591 6744
jussi.karmala@forumvirium.fi

Lue myös