Pääkaupunkiseudun avoimen datan palvelu Helsinki Region Infoshare järjesti yhdessä Forum Viriumin kanssa 26.1.2023 tapahtuman HRI loves developers – Liikkumisen digitaalisella kaksosella älykkääksi talvikaupungiksi.
Tapahtumassa tehtiin ainutlaatuinen julkistus, jossa Helsingin talvikunnossapidon historiadataa avattiin hyötykäyttöön. Tulevaisuudessa liikenteestä, kaupungin infrastruktuurista ja olosuhteista saatava tieto voi säästää merkittävästi aikaa, rahaa ja päästöjä.
Startup-keskittymä Maria01:ssä järjestetyssä tapahtumassa kuultiin kiinnostavia puheenvuoroja avoimen datan mahdollisuuksia kaupunkisuunnittelussa ja palvelujen kehittämisessä. Ajankohtaisena teemana oli Helsingin talvikunnossapidon sujuvoittaminen.
- Katso HRI loves developers – Liikkumisen digitaalisella kaksosella älykkääksi talvikaupungiksi -tapahtuman tallenne.
- Avattu datanäyte Helsinki Region Infoshare -palvelussa
Tapahtumassa julkistettu historiadata sisältää Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran talvikunnossapidon reitti- ja työvaihetietoja Itä-Helsingistä tammikuulta 2021. Aurat kartalla -palvelussa on jo aikaisemmin julkaistu Staran koneiden ja kuljettajien tallentamia talvikunnossapitotietoja. Erityistä uudessa datajulkaisussa on se, että historiadata on saatu suoraan Staran ajoneuvojen telemetriatiedoista.
Digikaksonen helpottaa liikenteen ennakoimista
Forum Virium Helsingin ja Staran johdolla kehitetään parhaillaan liikkumisen digitaalisen kaksosen mallia, jonka avulla kaupungin dataa voidaan jatkossa jakaa yritysten ja kaupungin avuksi toiminnan kehittämiseen ja palvelutuotantoon. Dataa ei kerätä yksilöistä, vaan esimerkiksi ajoneuvoista.
“LiiDi2-hanke pyrkii tunnistamaan erityisesti liikkumisen kannalta keskeisiä datalähteitä. Kun yhdistämme liikenteestä, kaupungin infrastruktuurista ja muuttuvista olosuhteista, kuten säästä saatavia datavirtoja, saamme keinot ennakoida mahdollisten muutosten vaikutuksia liikenteen tilannekuvaan”, tapahtuman juontajana toiminut projektipäällikkö Helmi Tuori kertoi.
Helsinki on avoimen datan kärkikaupunkeja
Staran ja Forum Viriumin yhteistyö Liikkumisen digitaalinen kaksonen (LiiDi2) -hankkeessa on merkittävä askel tuotantodatan laajamittaisempaan hyödyntämiseen. Helsingin kaupungin tavoitteena on, että sen tuottama data on maailman käytettävintä ja käytetyintä kaupunkidataa vuoteen 2025 mennessä. Jo nyt Helsinki on yksi eniten dataansa avannut kaupunki maailmassa. Digitaalinen kaksonen rakentuu pikku hiljaa datavirroista, joiden yksi lähde on esimerkiksi tuotannosta, kuten talvikunnossapidosta, syntyvä data.
“Hankkeemme pilotoinneilla voimme todentaa kaupungin toiminnoista syntyvän datan hyödyllisyyden. Käyttäjät voivat kokeilla datan soveltuvuutta esimerkiksi uusien palveluiden kehittämisessä. Samalla kerätään palautetta siitä, mikä muu data täydentäisi liikkumisen digitaalista kaksosta ja tukisi näin toimivamman kaupunkiympäristön rakentumista”, Helmi Tuori ynnää avoimen datan hyötyjä.
Talvikunnossapito voi datan hyödyntämisen kirittämänä kehittyä ketterämmäksi ja kaupunkilaisten näkökulmasta tasa-arvoisemmaksi. Kun Staran tuotantodataa yhdistetään muuhun liikkumisen dataan, voidaan esimerkiksi tarkastella toimenpiteiden vaikuttavuutta kaupunkilaisten arjessa keskeisillä kulkuväylillä ja arvioida tarvelähtöisemmin aurausten optimointia.
Ohjelmoijien ratkaisuja talvikunnossapitoon
Staran projektipäällikkö Toni Liikamaa kertoi LiiDi2-hankkeen ohjelmointikilpailusta Digital Twins Hackathonista, jossa ratkottiin muun muassa Helsingin talvikunnossapitoon liittyvää haastetta. ”Hackathon oli erinomainen oppimiskokemus paitsi startupeille myös osallistujien mentoreina toimiville Staran asiantuntijoille, jotka saivat uusia tuoreita näkökulmia kunnossapitohaasteisiin”, Liikamaa totesi. Hackathonin tavoitteista, havainnoista sekä julkaistusta datasta kertoi lisää Forum Viriumin tekninen erityisasiantuntija Johan Lindqvist.
Talvikunnossapitohaasteen voittajaksi valittiin Winterpac. Tapahtumassa Winterpac esitteli etäyhteydellä pyöräväylien ylläpitoon suuntautuvaa ratkaisuaan, jolla on mahdollista optimoida kunnossapitokaluston reittejä. Ajokilometrien minimointi säästäisi paitsi aikaa ja rahaa myös päästöjä.
Chaos-tiimi esitteli myös hackathonissa kehittämänsä ratkaisun, jolla väylien huoltojärjestystä voidaan päivittää reaaliaikaisesti olosuhteiden mukaan. Prioriteetti lasketaan neuroverkon avulla, jota voi kouluttaa ottamaan huomioon uusia datalähteitä. Lopputulos on säännöllisesti päivittyvä kartta, josta voi nähdä mitkä väylät ovat kulloinkin aurattuja ja mitkä vaativat kiireellisimmin kunnossapitoa.
HRI loves developers -tapahtuman tallenne
Tilaisuuden lopuksi liiketoiminnan kehityspäällikkö Moshe Gazit Thinkz-yrityksensä tuoteidean. Web-sovellus perustuu avoimen datan hyödyntämiseen uudella tavalla: kartalle voidaan tuoda hyvin monenlaista dataa, jonka avulla käyttäjä näkee esimerkiksi reaaliaikaista tietoa siitä, kuinka täynnä mikäkin bussi on tai mikä on kulloinkin ruuhkattomin reitti työpaikalle. Erityistä Thinkzissa vastaaviin palveluihin verrattuna on se, että algoritmisuositusten sijaan käyttäjä voi itse tarjotun tiedon perusteella valita kulloisenkin tilanteeseen sopivimman vaihtoehdon.
Koko tapahtuman ja ohjelman voi katsoa tästä:
Kuvat: Paula Kultanen ja Helmi Tuori
Pääkuvassa vasemmalta oikealle: Johan Lindqvist (Forum Virium), Valeri Tsatsishvili (CHAOS), Juho Antikainen (HRI), Tigran Khachatryan (CHAOS), Tanja Lahti (HRI), Moshe Gazit (Thinkz), Hami Kekkonen (HRI), Juho-Pekka Virtanen (Forum Virium), Toni Liikamaa (Stara), Suvi Vähä-Sipilä (Forum Virium), Helmi Tuori (Forum Virium) ja Raimo Tengvall (Forum Virium). Winterpacin Peiling Wu ja Ivo de Geus sekä Staran Jari Kyngäs osallistuivat tapahtumaan etänä.
Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!
Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!
Lisätietoa