Koronapuhallustesti sai EU:n hyväksynnän – innovaatio syntyi Helsingin kaupungin kanssa yhteiskehittämällä

Artikkelikuva: Koronapuhallustesti sai EU:n hyväksynnän – innovaatio syntyi Helsingin kaupungin kanssa yhteiskehittämällä

Suomalaisen Deep Sensing Algorithms -yrityksen kehittämä koronapuhallustesti on saanut Euroopan Unionin hyväksynnän.

Maailman ensimmäinen koronapuhallustesti kertoo virustartunnasta 45 sekunnissa. Deep Sensing Algorithms -yritys kehitti ja tutki puhallustestiä Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan sekä Forum Virium Helsingin kanssa Laakson terveysasemalla vuonna 2020.

“Koronapuhallustesti on hyvä esimerkki yritysten ja Helsingin kaupungin yhteisestä ja vaikuttavasta innovaatiotoiminnasta. Näin luomme yhdessä tulevaisuuden kaupunkiratkaisuja. Toivomme, että puhallustesti auttaa koronaviruksen vastaisessa taistelussa”, Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin toimitusjohtaja Mika Malin sanoo.

Koronapuhallusti toimii alkometrin tavoin. Kädessä pideltävään laitteeseen puhalletaan ja laite tunnistaa koronaviruksen hengitysilmasta. Algoritmi tuottaa testituloksen alle minuutissa. Seuraavalle puhaltajalle laite on valmis kahden minuutin kuluttua. Puhalluslaitteen etu on nopeus ja helppokäyttöisyys. Testi on tulossa myyntiin sairaaloille ja muille ammattilaisorganisaatioille, ei vielä kuluttajille.

Innovaatiohanke auttoi testin kehittämisessä

Koronapuhallustestiä yhteiskehitettiin Euroopan aluekehitysrahaston ja Uudenmaan liiton Co-Created Health and Well-Being -6Aika-hankkeessa (CoHeWe) vuonna 2020. Hankkeessa oli mukana Forum Virium Helsingin ja Helsingin kaupungin lisäksi muun muassa Tampere, Vantaa ja Oulu. Helsingissä yritykset, kaupunki ja Forum Virium Helsinki yhteiskehittivät koronapuhallustestin lisäksi muun muassa muistisairaiden lääkistystä vähentäneen multisensorisen aistihuoneen, robottilähetin ja älykkään wc-ratkaisun Kustaankartanon palvelukeskuksessa.

”EU:n innovaatiorahaston Co-created Health and Wellbeingin kaltaiset hankkeet mahdollistavat yhteiskehittämisen, jossa yritykset, kaupungit ja kaupunkilaiset pyrkivät ratkaisemaan yhteistyössä ja toisiltaan oppien yhteisiä haasteita ja tämän kautta parantamaan meidän jokaisen elämänlaatua. Toisinaan syntyy maailmanluokan keksintöjä, toisinaan ei. Jokainen yhteiskehittämisen pilotti on kuitenkin arvokas sen tuottaman informaation ja kokemuksen vuoksi, niin kaupungeille, yliopistoille kuin yrityksillekin. Näin yhteiskunta ja hyvinvointi kehittyvät”, CoHeWen projektipäällikkö Peeter Lange sanoo.

Lue lisää: https://dsa.fi/

Kuva: DSA

Lisätietoa

Lue myös