Koronaviruksen puhallustestiä tutkitaan Helsingissä – kahden euron hintainen testi voi olla maailman nopein ja edullisin

Artikkelikuva: Koronaviruksen puhallustestiä tutkitaan Helsingissä – kahden euron hintainen testi voi olla maailman nopein ja edullisin

Helsingissä Laakson terveysasemalla alkaa kesän kuluessa kokeilu, jossa tutkitaan, voidaanko koronavirus tunnistaa potilaan uloshengityksestä. Toimiessaan puhallustesti saattaa olla maailman nopein ja todennäköisesti myös edullisin koronavirustesti. Testitulos saadaan kahdessa minuutissa ja yksi testaus maksaa kaksi euroa. 

Puhallustestiä tutkii suomalaisyritys Deep Sensing Algorithms Oy yhteistyössä Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin sekä Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan kanssa. Kaupunki tarjoaa Laakson terveysaseman testialustaksi ja varsinaisesta tutkimuksesta vastaa Deep Sensing Algorithms. Yritys tutkii Laaksossa, pystyykö puhallustestauksella saamaan luotettavan koronavirusdiagnoosin.

Forum Virium Helsinki ja Deep Sensing Algorithms Oy ovat yhteiskehittäneet teknologiaa Uudenmaan liiton rahoittamassa Co-created Health and Wellbeing -hankkeessa keväästä 2020 lähtien.

“Teemme innovatiivista yhteistyötä yritysten kanssa koronakriisin ratkaisemiseksi ja autamme yrityksiä käyttämään kaupunkia kehitysalustana. Hyödynnämme tekoälyä ja digitalisaatiota, niin kuin maailman toimivimmassa kaupungissa pitääkin”, Forum Virium Helsingin toimitusjohtaja Mika Malin sanoo.

Tekoäly tunnistaa koronan hengitysilmasta

 Uloshengitysilmasta tehtävä testi koronavirustartunnan toteamiseksi mittaa tutkittavan asiakkaan uloshengitystä 30 sekunnin ajan. Asiakas puhaltaa analysaattoriin tänä aikana 2–4 kertaa.

Analysaattorin nanosensorit mittaavat ja havainnoivat hengitysilmasta lyhytaikaisia orgaanisia yhdisteitä (Volatile Organic Compounds), jotka ovat ihmisen aineenvaihdunnan synnyttämiä biomarkkereita. Eri sairauksien synnyttämien biomarkkerien tunnistaminen on avain hengitysilman analysointiin.

Analysaattori kommunikoi pilvessä olevan koneoppivan tekoälypohjaisen diagnoosialgoritmin kanssa ja algoritmi palauttaa tiedon diagnoosista. Yhden tutkittavan vaiheaika on kaksi minuuttia. Uuden teknologian testi on nopeuden lisäksi myös edullinen. Yhden testin hinta on kaksi euroa.

Asiakkaalta kysytään lupa puhallustestiin. Kaikille testiin tuleville tehdään myös perinteinen nielunäytetesti ja puhallustestin tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. 

Testauksen tutkimus laajenee ulkomaille

Puhallustestin tutkimukset verrokkiryhmillä aloitetaan ensin Helsingissä ja Kazakstanissa, myöhemmin kesällä tutkimuksia laajennetaan Hollantiin ja Yhdysvaltoihin. Suomalaisyhtiön kehittämän analysaattorin valmistus on alkamassa ja ensimmäiset laitteet ovat toimitettavissa elokuussa. Yrityksen mukaan asiakkaat ovat jo varanneet ensimmäisen erän laitteita. 

Samoja analysaattoreita voidaan mahdollisesti käyttää jatkossa myös muiden sairauksien toteamiseen uloshengityksestä, kun rinnakkaisten algoritmien kehitys käynnistyy. Deep Sensing Algorithmsin mukaan ainakin keuhkosyöpä ja suolistosyövät voi olla mahdollista seuloa kyseistä teknologiaa käyttäen.

Deep Sensing Algorithmsin toimitusjohtaja Pekka Rissanen arvelee, että mikäli tutkimukset osoittavat puhallustestin toimivan, voidaan suuriakin väkijoukkoja testata pienessä ajassa.

“Ajatellaan vaikka koko Suomen väestön testaamista kymmenen päivän aikana. Testaamisen kulut olisivat häviävän pienet mittaviin rajoitustoimiin verrattuna”, Rissanen sanoo.

Koronavirus on Euroopassa rauhoittumassa, mutta leviää voimakkaasti tällä hetkellä esimerkiksi Etelä-Amerikassa. Mikäli puhallustesti osoittautuu tutkimuksissa toimivaksi, voi sillä olla kysyntää maailmalla. 

Uudenmaan liiton rahoittama 6Aika-hanke Co-created Health and Wellbeing -hanke mahdollistaa uusien ja innovatiivisten hyvinvointiin sekä terveyteen liittyvien tuotteiden ja palveluiden käyttöönottoa. Helsingissä käytännön toteutusta koordinoi Forum Virium Helsinki ja kokeilut toteutetaan yhteistyössä Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan kanssa. Hankkeessa ovat mukana myös Tampereen yliopistollinen sairaala, Tampereen kaupunki, Vantaan kaupunki, Oulun kaupunki, Oulun yliopisto ja Laurea-ammattikorkeakoulu. Lue lisää hankkeesta CoHeWe:n projektisivulta

Puhallustestiin liittyvät tiedustelut: Deep Sensing Algorithms Oy

Kuva: Deep Sensing Algorithms

Lisätietoja

Kuva

Peeter Lange

#CoHeWe
puh. +358 40 353 0243
peeter.lange(at)forumvirium.fi

Tilaa uutiskirje

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!


Lue myös