Helsingin Kalasatamaan nousee parhaillaan uusi kaupunginosa, jossa kokeillaan uudenlaista älykästä kaupunkikehitystä. Aluetta kehitetään joustavasti ja kokeilujen kautta, yhdessä asukkaiden, yritysten, kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa. Forum Virium Helsingin koordinoima Fiksu Kalasatama -hanke edistää älykkäiden kaupunkipalveluiden kehittämistä alueella.
Nopeat kokeilut: Haussa hyvinvointia lisääviä lähipalveluita
Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelman uusi tarjouskierros avautuu 14.3.2016. Nyt haemme tulevaisuuden fiksuja terveys- ja hyvinvointipalveluja, jotka parantavat kaupunkilaisten arjen hyvinvointia ja täydentävät kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluita. Kalasatamaan avataan vuonna 2018 hyvinvointikeskus, joka tulee olemaan valtava kokonaisuus niin asiakaskunnaltaan kuin fyysiseltä pinta-alaltaankin (18 000m2). Keskuksen tiloja ja palvelutarjontaa suunnitellaan ja kehitetään parhaillaan.
Lähde: http://bit.ly/1nAZcRD
Infotilaisuus Nopeiden kokeilujen ohjelman tarjouskierroksesta järjestetään 14.3.2016 klo 16.30-18.30. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautuminen: http://bit.ly/1Qsz72K
Tarjouksen voi jättää 14.3.–30.4.2016. Ohjelmaan valitaan 2-3 kokeilua. Valinnat tehdään 30.5 mennessä. Valitut kokeilut toteutetaan Kalasatamassa tai lähialueilla ensi syksynä.
Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelma ostaa pieniä, ketteriä kokeiluja, jotka tuovat innovatiivisia palveluita kaupunkilaisten käyttöön. Nyt käynnistyvä tarjouskierros on jatkoa kokeiluille, jotka käynnistyvät Kalasatamassa parhaillaan. Nämä ensimmäiset kokeilut valittiin syksyllä 2015, tarjouksia saatiin tuolloin yli 50. Lue lisää kokeiluista: Foller vähentää ruoan hävikkiä / Nappi Naapuri Kalasatamaan
Asukasillasta virtaa kokeiluihin
10.3 järjestetty asukasilta esitteli nopeat kokeilut Kalasataman asukkaille ja houkutteli heitä mukaan kokeilemaan. Paikalla oli naapuruston sosiaalinen media Nappi Naapuri, ruokahävikkiä vähentävä Foller, uusi liikkumisen kännykkäpalvelu Tuup sekä Kalasataman älyroskikset. Kokeilut selvästi kiinnostivat Kalasataman asukasinnovaattoreita ja tupa oli täynnä.
Kehittäjien klubi loi katseen oppeihin ja dataan
Kalasataman Kehittäjien klubi kokoaa yhteen Kalasataman sadat kehittäjät yrityksistä virkamiehiin ja asukastoimijoihin. Vuoden ensimmäisessä tapaamisessa keskustelimme, mitä olemme jo oppineet alueen fiksuista ratkaisuista ja yhteistyöhankkeista. Kokemuksistaan kertoivat Helen ja Ekorent. Sukelsimme myös dataan: minkälaista tietoa nykyisistä palveluista kertyy ja mitä sillä voisi tehdä? Keskustelua pohjusti esitys mm. Kalasataman älykkäästä jätteiden putki-imusta, josta syntyy päivittäin valtavat määrät osittain hyvin henkilökohtaistakin dataa. Kehittäjän klubiin houkutteli lähemmäs 80 osallistujaa.
Uusi jäsen tiimiin: Natalia Reen Biotope-hankkeen projektipäälliköksi
Fiksu Kalasatama -tiimi on vahvistunut uudella jäsenellä: Natalia Reen on valittu projektipäälliköksi Biotope-hankkeeseen, jossa luodaan IoT-platformia Helsinkiin. BIoTope on EU-komission tukema kolmivuotinen miljoonahanke, jonka pilottikaupunkeja ovat Helsinki, Brysseli ja Lyon. Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksen koordinoiman bIoTope-hankkeen kokonaisbudjetti on 7,8 miljoonaa euroa ja kumppaneita on yhteensä 21 kahdella eri mantereella, Euroopassa ja Australiassa. Natalia Reenillä on tohtorin tutkinto Åbo Akademista. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus teknisen projektipäällikön tehtävistä, liiketoiminnan kehittämisestä, konsultoinnista, hankkeiden vetämisestä, tuotekehityksestä ja tutkimuksesta. Natalia on aiemmin työskennellyt mm. Nokialla ja Tiedolla.
Fiksu Kalasatama mukana MIPIM-konferenssissa
Fiksu Kalasatama on mukana MIPIM:ssä, maailman laajimmilla kiinteistöalan messuilla Ranskan Cannesissa. 15.-18.3 järjestettävä, valtava kansainvälinen tapahtuma houkuttelee kiinteistöalan ammattilaisia ympäri maailman. Päivitys Kalasataman kartasta ja esitteestä valmistui parahiksi ennen tapahtumaa.
Fiksu rakentaminen: energiatehokkuutta ja uusia toimintatapoja
10.helmikuuta järjestetty Fiksu Rakentaminen -seminaari houkutteli lähes 150 alan asiantuntijaa ympäri Suomen. Ääriään myöten täyteen täynnä ollut tapahtuma ja laaja ohjelma innosti mukaan rakennuttajia, palveluntarjoajia, start-upeja, tutkijoita, toimittajia ja virkamiehiä kuulemaan ja keskustelemaan älykkäästä rakentamisesta. “Fiksuus ei koske vain energiatehokkuutta tai uusiutuvaa energiaa vaan myös ihmisten käyttäytymistä”, muistutti päivän avannut apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki.
Aina kansainvälisiä vertailualueita ei tarvitse etsiä kaukaa. Niinpä kutsuimme tilaisuuden pääpuhujaksi Örjan Lönngrenin, joka kertoi Tukholman älykkäästä kaupunginosasta Royal Seaportista. Monessa suhteessa Kalasatamaa muistuttavaa aluetta rakennetaan kokeillen ja kokemuksista oppien. Pilotoidut ratkaisut siirtyvät Roayl Seaportista muualle Tukholmaan noin kahden vuoden viiveellä.
Iltapäivän työpajoissa sukellettiin kaupunkilaisten kestäviin elämäntapoihin, rakennusmateriaaleihin, rakennusten kysyntäjoustoon ja palveluiden kehittämiseen, yhdessä suunnitteluun, kaupunkivihreyteen sekä siihen, voivatko uudet rahoitusmallit auttaa energiatehokkuuden ratkaisujen leviämisessä.
@fiksukalasatama / #fiksukalasatama