Kalasataman älykontit lähipalvelupisteinä

Helsingin Kalasatamassa kokeillaan uudenlaisia älykontteja lähipalvelupisteinä ja Fiksu Kalasatama –hanke on mukana kokeilussa. Älykonteissa testataan mm. Helsingin kaupungin itsepalvelukirjastoa, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen keräyspistettä sekä joukkoistettuja SmartPost -pakettien kuljetuksia lähipalvelupisteeseen. Lisäksi älykonttien käyttöä kokeillaan Kalasataman ruokapiirin ja Herttoniemin ruokaosuuskunnan jakopisteinä. Kameravalvottuihin kontteihin pääsee sisään HSL:n matkakortilla, ympäri vuorokauden. Älykontit toimivat ympäristöystävällisesti aurinko- ja tuulienergialla ladattavilla akuilla.

Yksi älykonttien suosituimmista palveluista on itsepalvelukirjasto. Kontin aineistovalikoimassa on muistettu erityisesti Kalasataman lapsiperheitä eli tarjolla on erityisesti lastenkirjoja. PiggyBaggy-tavarakimppakyyti tarjoaa myös alueen lapsille yhteiset lelut. Lelulaatikon avain on saatavilla konttikirjastossa.

Ripeästi edennyt startup-vetoinen kokeilu: kaupungin ketteryys ilahduttanut

Kalasataman älykontit on startup-vetoinen kokeilu. Toiminnan on ideoinut ja älykontit ja joukkoistetut kuljetukset toteuttaa PiggyBaggy-palvelu. Älykonttikokeilussa ovat mukana PiggyBaggyn lisäksi Helsingin kaupunginkirjasto, Kalasataman ruokapiiri, Herttoniemen ruokaosuuskunta, EkoRent, Forum Virium Helsinki, pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus sekä SRV. Rahoitusta on saatu lisäksi Euroopan komission Horizon 2020 -ohjelmalta.

PiggyBaggyä on ilahduttanut Helsingin kaupungin ketteryys kokeilua valmistellessa.

“Esimerkiksi Helsingin kaupunginkirjasto pystyi tekemään päätöksen lähtemisestä mukaan kokeiluun hyvin nopeasti ja myös erilaiset luvat saatiin kokeilulle nopeasti kaupungilta”, kertoo PiggyBaggyn toimitusjohtaja Harri Paloheimo.

PiggyBaggyn edustajat kehuvat myös Forum Virium Helsingin toimintaa ja sitä, että Helsingin kaupunki panostaa Forum Virium Helsingin kaltaiseen kokeilukulttuuria edistävään kehitttäjäorganisaatioon.
 
”Meille startuppina on elintärkeää löytää ne keskeiset muutosagentit, jotka silottavat mahdollisia esteitä kokeilujen rivakan edistämisen tieltä. Meille Forum Virium Helsinki on ollut kaupungin suuntaan juuri tällainen muutosagentti ja mahdollistaja, jota ilman pilotin aikaansaaminen olisi varmasti edennyt verkkaisemmin. Nyt etenimme ideavaiheesta toteutukseen todella vauhdikkaasti, ilman viiveitä”, jatkaa Paloheimo.

Fiksu Kalasatama –hankkeen projektipäällikkö Veera Mustonen on ilahtunut palautteesta. “Forum Virium Helsingin yksi tärkeä tavoite on saattaa erilaisten aloitteiden tekijöitä yhteen oikeiden tahojen kanssa esimerkiksi kaupungin organisaatiossa ja muun muassa tällä tavoin silottaa innovaatioiden edistämisen polkua. Me näemme Fiksun Kalasataman innovaatioalustana, jonka keskeisenä roolina on mahdollistaa muiden toimintaa ja innovaatioita”, summaa Mustonen.

 
Kalasataman älykonttien syyskuussa järjestetyt avajaiset vetivät paikan päälle sankoin joukoin kiinnostuneita helsinkiläisiä.
 
Uusia kokeiluja alueelle

Kalasataman alueella olisi paljon kysyntää uudenlaisille kokeiluille, mm. erilaisille ruokapalveluille ja resurssiviisaille kokeiluille. Veera Mustonen kutsuukin startuppeja ja muita tahoja olemaan häneen rohkeasti yhteyksissä jos mielessä on pilottiehdotuksia Kalasataman alueelle.

“Kalasataman alueesta halutaan tehdä Helsingin Smart City: naapurusto, jossa kokeillaan ja kehitetään uusia urbaaneja palveluita kaupunkilaisille”, kertoo Mustonen.

Lisätietoja Fiksu Kalasatama –hankkeen kokeiluideoista ja PiggyBaggy-palvelusta voi lukea tuoreesta Forum Virium Helsingin Avointa kaupunki rakentamassa -julkaisusta: sivut 34-36.

Vastaa älykonttikokeilun kävijäkyselyyn

Kalasataman älykonttien vakinaistamisesta ja kehittämisestä päätetään kokeilun yhteydessä tehtävän kävijäkyselyn pohjalta. Päätöksen tekevät kokeilun yhteistyötahot. Kaikilta älykonteilla käyneiltä ja kokeiluun osallistuneita toivotaan kävijäkyselyn täyttämistä. Kyselyn pääset täyttämään täällä 7.11.2014 saakka.

Jos et ole vielä tutustunut älykonteihin, niin konteille löytää helposti Reittioppaalla. Älykontit sijaitsevat Kalasataman ja Suvilahden välisellä parkkialueella, joka on Kaasutehtaankadun ja Kalasatamankadun välissä lähellä Arielinkadun ja Antareksenkadun kulmaan. Reittiopas neuvoo perille laittamalla päätepisteeksi Kalasataman lähipalvelupiste tai Kalasataman älykontit. Älykontteja pääsee käyttämään rekisteröitymällä palveluun netitse. Tervetuloa tutustumaan Kalasataman älykonteihin!

 

Lisätietoja:
Henni Ahvenlampi, Coreorient Oy:n ja PiggyBaggy-palvelu, Head of Marketing, puh. 040 596 6055, henni.ahvenlampi(at)coreorient.com
Anu Koski, konseptisuunnittelija, Helsingin kaupunginkirjasto, puh. 040 156 3597, anu.koski(at)hel.fi
Veera Mustonen, Fiksu Kalasatama projektipäällikkö, Forum Virium Helsinki, puh. 040 508 4022 , veera.mustonen(at)forumvirium.fi

Älykonttikokeilun yhteistyökumppanit:

PiggyBaggy
PiggyBaggy-palvelua tuottava Coreorient Oy kehittää ekologisia logistiikkaratkaisuja, jotka säästävät aikaa, rahaa ja ympäristöä. PiggyBaggy-tavarakimppakyytipalvelu on joukkoistamiseen perustuva tavarankuljetuspalvelu, jossa kuka tahansa voi kuljettaa tavaroita toisille matkansa varrella pientä palkkiota vastaan. PiggyBox-älykontit mahdollistavat helpot tavaran toimitukset ja noudot.

Kalasataman ruokapiiri
Kalasataman ruokapiiri on ruokapiiri 2.0, jossa kokeillaan uudenlaisia kuljetus- ja ruuanhakulogistiikan automatisointeja. Kuljetukset ja ruokapiirin ennakkotilattujen tuotteiden haku tulee tapahtumaan automaattisesti ja itsepalvelulla. Ruokapiirissä kokeillaan voiko saaristolaiskauppa-konseptia tuoda urbaaniin ympäristöön. Lue lisää Ruokapiirin kokeilusta.

 

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus
Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus kerää konteissa käyttökelpoiset tavarat kiertoon. Vastaan otetaan ehjää ja hyväkuntoista tavaraa. Tavaralahjoituksilla tuet ympäristötyötä, paikallista yhteisöllisyyttä ja lisäät mahdollisuuksia työntekoon. Lue lisää Kierrätyskeskuksen kokeilusta.

Ekorent
EkoRent tarjoaa ensimmäisenä Suomessa edullista, helppokäyttöistä ja täysin päästötöntä sähköautojen lyhytaikaista käyttöpalvelua. Sähköinen yhteiskäyttöauto säästää luonnonvaroja uusiutuvan energian sekä säästyneiden raaka-aineiden muodossa – ja tuo käyttäjälle hyvän mielen. Lue lisää EkoRent kokeilusta.

Helsingin kaupunginkirjasto
Helsingin kaupunginkirjasto toi kirjaston palvelut Kalasataman asukkaille, kun väliaikainen Konttikirjasto avattiin Kalasataman Älykonteissa. Pikkuruinen konttikirjasto keskittyy olennaiseen: sieltä voi lainata kirjaston aineistoa ja sinne voi palauttaa lainatut aineistot. Kyseessä on kokeilu, joka jatkuu lokakuun loppuun. Kontin aineistovalikoimassa on muistettu erityisesti Kalasataman lapsiperheitä, eli tarjolla on erityisesti lastenkirjoja. Luettavaa on toki myös isommille lukijoille. Myös konttiin palautettua aineistoa on mahdollista lainata, pois lukien varattu aineisto, joka jatkaa matkaansa eteenpäin varauksia tehneiden luo. Lue lisää kirjaston kokeilusta.

Forum Virium Helsinki
Forum Virium Helsinki on Helsingin kaupunkikonserniin kuuluva osakeyhtiö, joka kehittää uusia digitaalisia palveluja yhdessä yritysten, Helsingin kaupungin, muiden julkisten toimijoiden sekä kaupunkilaisten kanssa. Lue lisää Forum Virium Helsingistä.

 

 

Lue myös