Ratkaisu mahdollistaa vaurioituneiden tai rikkoutuneiden raiteiden monitoroinnin ja tarjoaa näin arvokasta tietoa kaupungeille ja liikenneviranomaisille.

Tällä hetkellä raitiolinjaverkoston kunnossapito aiheuttaa merkittäviä kustannuksia etupäässä suuresta henkilötyömäärästä johtuen. Raiteiden rikkoutuminen aiheuttaa lisäksi turvallisuusriskejä matkustajille, vähentää julkisen liikenteen saatavuutta ja heikentää taloudellista kannattavuutta.

Tavoite

iTrack-hankkeen tavoitteena on parantaa raitiolinjaverkoston kuntoarviointia sensoripohjaisen ratkaisun avulla. iTrack-ratkaisu tarjoaa innovatiivisen monitorointikonseptin, joka vastaa liikenneviranomaisten tarpeisiin usealla eri tasolla.

Kun yhdistetään raiteisiin liitetyt anturit ja koneoppiminen, viranomaiset pystyvät saamaan tarkempia tietoja raiteiden kunnosta ja tarvittavista huoltotoimenpiteistä. Tämän ansiosta voidaan saavuttaa merkittäviä kustannussäästöjä ja optimoida resursseja tehokkaasti.

Kesto, partnerit ja rahoitus

  • Hanke kestää vuoden 2020 loppuun.
  • Konsortioon kuuluvat Institut de Soudure (ISA), France Rail Industry ja Forum Virium Helsinki.
  • iTrack-projekti saa tukea EIT Digitalilta ja sen kokonaisbudjetti on 585 900 euroa, josta Forum Viriumin osuus on 97 290 euroa.

Forum Virium Helsingin rooli

Forum Virium Helsinki vastaa projektin osatoteutuksesta Helsingissä.

Hyödyt Helsingille

Helsinki monitoroi raitiovaunukiskojen kuntoa. Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL testaa raidemonitorointiratkaisua useissa eri kohdissa raitiovaunuverkostoaan kesällä ja syksyllä 2020. Raiteisiin asennetut anturit paljastavat esimerkiksi korroosion ja lämmön vaurioittamat kiskorakenteet sekä niiden tarkat sijainnit. Liikenneviranomaiset pystyvät hyödyntämään kattavaa data-analyysiä myös arvioidessaan huoltotoimenpiteiden ihanteellista ajoitusta sekä tarvittavia työkaluja ja laitteita.

“Sensoriteknologian kehittäminen auttaa seuraamaan dataa eri paikoissa raitiovaunuverkkoa, ja se helpottaa tietojen hyödyntämistä ylläpidossa ja investointiin liittyvässä päätöksenteossa. Tästä syystä HKL etsii nyt parhaita ratkaisuja” kertoo infrapäällikkö Hannu Stam.

Radanvalvontajärjestelmä mahdollistaa turvallisemman ja sujuvamman julkisen liikenteen helsinkiläisille. Kehittynyttä valvontajärjestelmää hyödyntämällä HKL pystyy paremmin suunnittelemaan ja seuraamaan raitiovaunuverkon kunnossapitotöitä.

European Institute of Innovation and Technology (EIT) on rahoittanut iTrack-ratkaisun kehitystyötä. Tämä EIT-rahoitus on kytköksissä Euroopan unionin Horisontti 2020 tutkimus- ja innovaatio-ohjelmaan.

iTrack-proekti on osa Forum Virium Helsingin IoT-ohjelmaa, jossa uudistetaan datan keruu- ja -hyödyntämistapoja sekä edistetään avoimen ja modulaarisen IoT-ekosysteemin rakentumista yhdessä kaupungin, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa.

 

EIT-Digital-logo

 

Photo: Julia Kivelä, Visit Finland

Lisätietoa

Silja Peltonen


Portfoliopäällikkö
EIT Digital

#EITdigital #wellbeing #bgreen
puh. +358 40 742 6360
silja.peltonen(at)forumvirium.fi

Tilaa Forum Virium Helsingin uutiskirje!

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!


Olen lukenut Forum Virium Helsingin rekisteriselosteen ja hyväksyn että henkilötietojani käsitellään sen mukaisesti. Lyhyesti: noudatamme EU:n GDPR-asetusta ja käsittelemme henkilötietoja huolellisesti.