Joukko innovaatioalan toimijoita löi hynttyyt yhteen Urban3:ssa Helsingissä puolitoista vuotta sitten. Miten toiminta on lähtenyt käyntiin ja mitä se on tuonut tullessaan?
Rakennetun ympäristön ja älykaupunkitoimijoiden innovaatioyhteisö Urban3 aloitti toimintansa maaliskuussa 2021. Tarkoituksena on edistää yhteistyötä alan toimijoiden kesken ja nostaa esiin uusia innovatiivisia ratkaisuja. Yhteisön toimitila sijaitsee Pohjoismaiden suurimmassa startup-keskittymässä Maria 01:ssä Helsingissä. Tilassa voi työskennellä yhdessä ja järjestää tapahtumia. Showroomissa voi esitellä älyratkaisuja.
“Koronaepidemia on ollut alkutaipaleen suurin hidaste, mutta olemme selvinneet Urban3:ssa hyvin tästä haasteesta. Panostimme etätapahtumien kehittämiseen. Livestriimattujen ja hybridinä järjestettyjen tapahtumien määrä on noussut yli sataan vuodessa”, kertoo toimitusjohtaja Teemu Lehtinen kiinteistö- ja rakentamisalan yhteistyöorganisaatio KIRAHubista.
Kansainvälinenkin kiinnostus on ollut runsasta, ja epidemian helpotettua vierailijoita on käynyt myös paikan päällä.
“Delegaatioita on käynyt eri puolilta maailmaa, Euroopan maista Japaniin ja Yhdysvaltoihin. Vierailijat tulevat monesti yksittäisen jäsenen kautta, mutta tapaamisiin voi tulla mukaan muitakin yhteisön jäseniä. Kaikki saavat näin uusia kontakteja, ja vieras syvemmän käsityksen suomalaisesta älykaupunkikehittämisestä”, Lehtinen sanoo.
Uusia ideoita spontaaneissa kohtaamisissa
Aktiivisen tapahtumatoiminnan lisäksi Urban3:ssa on virinnyt yhteisiä hankeideoita. Hankkeet ovat saaneet rahoitusta esimerkiksi Uudenmaan liiton UKKE-rahoituksesta. Kaikkiaan yhteisöön on saatu tähän mennessä hankerahoitusta 300 000 euroa.
“Urban3:ssa voi kohdata toisia asiantuntijoita spontaanisti. Se saattaa johtaa myöhemmin suunnitelmalliseen yhteistyöhön kun huomataan, minkälainen yhteistyö on mahdollista”, Lehtinen arvioi.
Urban3:a voi hyödyntää myös testialustana uusille ratkaisuille, mutta toistaiseksi tämän mahdollisuuden käyttö on ollut pienimuotoisempaa. Lehtisen mukaan tähän on tarkoitus satsata jatkossa enemmän. Testaajia voivat olla olla sekä tilassa työskentelevät yhteisön jäsenet että tapahtumiin tulevat kävijät.
Rakennetun ympäristön ja liikkumisen alan verkostot yhteen
MyData Globalin vetäjä Teemu Ropponen kiittelee mahdollisuuksia, joita Urban3 on avannut MyData Globalille.
“Tämä on hyvä paikka tavata ihmisiä, Urban3:n lisäksi koko Maria 01:n piiristä. Syntyy uusia ja välillä yllättäviäkin yhteyksiä erilaisten toimijoiden kesken. Mukanaolo tällaisessa yhteisössä on meille MyData Globalissa valtavan tärkeää, koska olemme itsekin verkostojen fasilitoijia.”
Myös vanhaa kunnostamalla syntynyt tila miellyttää Ropposta. “Jo tila itsessään on upea.”
Rakennettu ympäristö ja liikkuminen liittyvät kaupungissa erottamattomasti toisiinsa. Siksi on luontevaa tuoda yhteen toimijoita ja verkostoja perinteisten toimialojen yli myös Mobility Lab Helsinki -hankkeen näkökulmasta, jossa Forum Virium Helsinki on mukana.
“Olemme tehneet Urban3-kumppaneiden kanssa yhteisiä avauksia esimerkiksi digitaalisten kaksosten ja robotiikan teemoissa, ja hyvät kokemukset rohkaisevat entistä tiiviimpään yhteistyöhön jatkossa”, hankkeen projektipäällikkö Janne Rinne Forum Virium Helsingistä summaa.
Yhteisen Urban3-tilan Maria 01:n rakennuksessa numero kolme jakavat KIRAHub, Mobility Lab Helsinki -hanke Forum Virium Helsingistä, Urbantech Helsinki, MyData Global, Geoforum Finland, Open Knowledge Finland, Wikimedia, Vastuu Group ja Platform of Trust, Granlund, AEC Business, OiOi ja Metropolia.
Lisätietoja tulevista tapahtumista ja muusta toiminnasta Urban3:n sivuilla.
Urban3-yhteyshenkilö:
KIRAHub
toimitusjohtaja Teemu Lehtinen
teemu@kirahub.org
puh. +358 404 56 6108
Kuva: Vesa Laitinen
Lisätietoa