Teimme Flow Analyticsin kanssa yhteistyötä Esplanadin vetovoimaa mittaavassa kokeilussa 2023, jossa käytettiin Flow Analyticsin valotutkia eli lidareita paitsi ajoneuvoliikenteen, myös jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden määrän todentamiseen. Kysyimme yrityksen tuotepäälliköltä Jari Erämaalta, kuinka yhteistyö sujui ja mitä yritykselle kuuluu nyt.
1. Kuinka kuvailisit toimintaanne?
“Flow Analytics on paitsi startup myös AGC Automotive Europen tuotemerkki. AGC on 120-vuotias japanilaiskonserni, joka valmistaa kolmanneksen maailman autolaseista, muun muassa lidarien kanssa yhteensopivia tuulilaseja. Tämä antaa meille vahvat suhteet lidar-teollisuuteen.”
“Flow Analyticsin erikoisalaa on ihmisvirtojen monipuolinen analyysi kaupunkiympäristöissä. Tarjoamme GDPR-yhteensopivaa, reaaliaikaista dataa auttaaksemme kaupunkeja kaupunkisuunnittelun optimoinnissa ja sujuvamman, turvallisemman ja kestävämmän liikkumisen edistämisessä. Tutkimme uusia mittaustapoja, joilla parantaa kaupunkien liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta, sillä sitä, mitä ei mitata, sitä ei voi kehittää.”
“Olemme erikoistuneet valotutkapohjaiseen liikkumisen mittaukseen kaupunkiympäristössä. Menetelmässä käytetään infrapunalasereita etäisyyksien laskemiseen ja 3D-pistepilvien luomiseen. Tekoäly tunnistaa sitten jalankulkijat, pyöräilijät ja erilaiset ajoneuvot, ja antaa sekunneissa liikkujien tarkan sijaintitiedon, joka tallennetaan analyyseja varten. Valotutkateknologialla voimme seurata liikkujia anonyymisti, ilman henkilökohtaisten tietojen keräämistä. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia turvallisempien ja viihtyisämpien kaupunkiympäristöjen suunnitteluun.”
2. Millaista yhteistyötä olette tehneet Forum Virium Helsingin kanssa?
“Ensimmäinen yhteisprojektimme – liikenteen mittaaminen valotutkilla Esplanadilla – oli uraauurtava ja merkittävä startupimme kehitykselle! Helsingin Pohjoisesplanadilla toteutetussa kokeilussa 2023 suljettiin liikennekaista ja pystytettiin tilalle terasseja, kun taas Eteläesplanadilla kaista varattiin pyöräilijöille.”
“Suoritimme valotutkamittauksia yhteistyössä Forum Virium Helsingin ja Helsingin kaupungin kanssa. Yhden hehtaarin alueella seurasimme liikenneruuhkia, pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden reittivalintoja sekä sähköpotkulautojen ja polkupyörien pysäköintiä osana Mobility Lab Helsinki -projektia.”
”Yhteistyö tarjosi meille erinomaisen mahdollisuuden testata uusia lähestymistapoja ja luoda referenssejä. Kaiken kaikkiaan yhteistyö oli tehokasta ja nopeaa.”
Jari Erämaa, Flow Analyticsin tuotepäällikkö
3. Miten yhteistyö sujui ja minkälaisia oivalluksia sillä saavutettiin?
“Yhteistyö tarjosi meille erinomaisen mahdollisuuden testata uusia lähestymistapoja ja luoda referenssejä. Kaiken kaikkiaan yhteistyö oli tehokasta ja nopeaa. Opimme uutta myös haasteista, kuten tiedonsiirtoratkaisuista.”
“Forum Virium Helsinki hoiti suurimman osan valotutkakokeilun fyysisistä järjestelyistä, mukaan lukien sähkön hankkimisen, luvat ja fyysisen asennuksen. Projektipäällikkö Jussi Knuuttilan projektinhallinta oli erinomaista ja yhteistyö sujui helposti ja sujuvasti.”
“Yhtä lailla tärkeää oli Forum Virumin kautta saamamme medianäkyvyys ja viestinnän asiantuntija Paula Kultasen panos hankkeessa. Helsingin Sanomien artikkeli tuotti meille lukuisia yhteydenottoja ja lisäsi yleistä tietoisuutta työstämme.”
4. Miten teillä menee nyt ja mitä suunnittelette jatkoon?
“Kehitämme parhaillaan kannettavaa lidar-yksikköä esimerkiksi risteysalueilla tehtäviä lyhytaikaisia mittauksia varten. Tämä yksikkö on edullisempi, nopeampi asentaa ja akkukäyttöinen, jolloin nostureita ja sähköasentajia ei tarvita. Sen pitäisi olla toiminnassa maaliskuun tienoilla.”
“Olemme myös mukana Helsinki-Vantaan lentoasemalla toteutettavassa projektissa, jossa mitataan matkustajien liikkumista lähtöaulassa ja analysoidaan matkustajavirtaa, odotusaikoja ja matkustajien opastamista valotutkalla vuoden mittaisen ajanjakson ajan. People Flow -konsortioon kuuluu meidän lisäksemme Helsingin kaupunki, Helsingin yliopisto, Lapin yliopisto, Kone, Granlund, Haltia ja Metatavu.”
“Lisäksi suunnittelemme nopeaa kokeilua Oulussa suojatiellä, jolla on ollut lukuisia läheltä piti -tilanteita. Tämä Oulun kaupungin ja Business Oulun kanssa tehtävä kokeilu pyrkii selvittämään, onko onnettomuuksissa ja läheltä piti -tilanteissa kyse yksittäistapauksista vai tarvittaisiinko paikalle liikennevaloja tai muita toimenpiteitä.”
5. Kuinka kuvailisit vastuullisuustekojanne?
“Pyrimme saamaan liikennetilastoja paremmiksi, parantamaan pyöräilyturvallisuutta ja tutkimaan kimppakyytimahdollisuuksia työmatkapäästöjen vähentämiseksi. Forum Virium edistää osaltaan digitalisaation käyttöönottoa Helsingissä tehden mittaustyöstä helpompaa ja sujuvampaa.”
Kuva: Jussi Knuuttila / Forum Virium Helsinki