Helsinki selvittää sähköpotkulautojen käyttöä datakokeilun avulla

Artikkelikuva: Helsinki selvittää sähköpotkulautojen käyttöä datakokeilun avulla

Helsinki tutkii sähköpotkulautojen käyttöä datakokeilun avulla. Tavoitteena on ymmärtää, miten sähköpotkulautoja, yhteiskäyttöisiä pyöriä ja muita ns. micromobility-palveluja käytetään kaupungissa. Samalla kokeillaan miten uudenlaiset liikkumisen datat voivat tukea turvallisen ja kestävän kaupunkiliikenteen suunnittelua.

Helsinki käynnisti maaliskuussa kokeilun, jossa sähköpotkulautojen ja muiden micromobility-palvelujen käyttöä tutkitaan uudenlaisen liikkumisdatan avulla. Kokeilu toteutetaan ranskalaisen Vianova-yrityksen, liikkumispalvelujen tarjoajien, Helsingin kaupungin sekä kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin yhteistyönä.

Kokeilun tavoite on ymmärtää miten sähköpotkulautoja ja muita micromobility-palveluja käytetään Helsingissä. Vianovan ratkaisu perustuu MDS-tiedonsiirtotapaan (Mobility Data Specification), joka mahdollistaa turvallisen datan siirtämisen liikkumispalvelun tarjoajien ja kaupungin välillä. Aggregoitu ja anonyymi tieto kulkuvälineiden käytöstä on kaupungin nähtävissä kartta-alustalla. Näin kaupunki näkee missä ja milloin sähköpotkulautoja ja yhteiskäyttöisiä pyöriä käytetään ja mihin kulkuvälineitä pysäköidään.

“Yritämme paremmin ymmärtää miten uusia liikkumisen palveluja käytetään kaupungissa. Samalla haluamme kokeilla innovatiivisia tapoja, joilla uusia datalähteitä voidaan tarjota suunnittelijoiden käyttöön, jotta liikenteestä voidaan suunnitella edelleen turvallisempaa ja kestävämpää”, kertoo projektipäällikkö Janne Rinne Forum Virium Helsingistä.

Kaupunki toimii innovaatioiden testialustana

Vianovan kokeilu on osa Jätkäsaari Mobility Lab -hanketta, joka edistää liikenteen ja liikkumisen innovaatioiden kokeilemista ja pilotointia Helsingissä. Vianovan palvelu valittiin lukuisten ehdotusten joukosta, joita saatiin avoimeen nopeiden kokeilujen hakuun vuodenvaihteessa. Nopeat kokeilut on toimintamalli, joissa uusia palveluja ja teknologioita kokeillaan ketterästi oikeassa kaupunkiympäristössä. Kokeilujen tavoite on oppia tulevaisuuden ratkaisuista ja niiden mahdollisuuksista.

“Vianova on erityisen innostunut kokeilemaan palveluaan Helsingin älyliikennekeskittymässä. Mielestämme kaupungeilla tulee olla parempi pääsy dataan ja työkaluihin, joiden avulla voidaan tehdä tietoon perustuvia päätöksiä liikennepolitiikassa ja kaupunkisuunnittelussa. Erityisen tärkeää tämä on koronaviruksen jälkeisenä aikana, kun edistetään kestäviä liikkumismuotoja”, sanoo Thibault Castagne, Vianovan toimitusjohtaja.

Kokeilu tehdään yhteistyössä suurimpien sähköpotkulautapalvelujen ja muiden Helsingissä toimivien micromobility-palvelujen kanssa. Kokeilu on osa jatkuvaa vuoropuhelua, jota kaupunki käy palveluja tarjoavien yritysten kanssa. Helsingin kaupunki on kutsunut kaikki palveluntarjoajat osallistumaan ja yhteistyötä tehdään kaupunkipyöräjärjestelmän tarjoajan kanssa. Kokeilu toteutetaan maalis-syyskuussa 2020.

“Helsinki haluaa olla kaupunki, jossa innovatiiviset yritykset pääsevät kehittämään ja kokeilemaan uusia ratkaisuja, oppimaan kokeiluista sekä luomaan uutta liiketoimintaa ja parempia palveluja asukkaille. Vianovan dataan perustuva kokeilu auttaa ymmärtämään miten uusia liikkumisen palveluja käytetään ja miten niitä tulisi huomioida liikenteen strategisessa kehittämisessä”kertoo Jätkäsaari Mobility Labin projektipäällikkö Juho Kostiainen Helsingin kaupungilta.

Seuraava yrityksille suunnattu nopeiden kokeilujen haku on juuri avautunut. Haku on avoinna elokuun puoliväliin asti, ja siihen liittyvät tiedot löytyvät Jätkäsaari Mobility Labin verkkosivuilta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva: Vesa Laitinen

Lisätietoja

Kuva

Janne Rinne

#alyliikenne #jml
puh. +358 40 682 0050
janne.rinne(at)forumvirium.fi

Tilaa Forum Virium uutiskirje!

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!


Lue myös