Helsingille useita huippusijoja älykaupunkien vertailuissa 2018

Artikkelikuva: Helsingille useita huippusijoja älykaupunkien vertailuissa 2018

Älykkäällä kaupungilla tarkoitetaan kaupunkia, joissa digitaaliset palvelut tekevät elämästä sujuvaa ja ilmastoystävällistä. Älykaupunkeja vertaillaan maailmanlaajuisesti erilaisissa listauksissa, joissa Helsinki on noussut tänä vuonna kärkisijoille.

1. Paras älyturismissa

Helsinki ja Lyon voittivat ykkössijan European Capital of Smart Tourism -kilpailussa, jossa kaupunkeja arvioitiin saavutettavuudessa, matkailun kestävässä kehittämisessä, digitaalisaation hyödyntämisessä matkailupalveluissa, kulttuuriperinnössä ja matkailutarjonnan innovatiivisuudessa.

2. Parhaat liikkumisen digipalvelut

Helsinki voitti ykkössijan maailman parhaana kaupunkina liikkumisen digitaalisille palveluille eli Mobility-as-a-Service (MaaS) -palveluille. Whimin kaltaiset digipalvelut vähentävät yksityisautoilua ja tarjoavat kaupunkilaisille joustavan tavan liikkua. Helsinki edistää vahvasti näitä tavoitteita, minkä ansiosta se nostettiin Juniper Researchin tutkimuksessa ykkössijalle.

3. Paras paikka ulkomaisille investoinneille

Financial Timesin vertailussa Helsinki-Uusimaa oli keskikokoisista Euroopan alueista paras paikka ulkomaisille investoinneille. Erityistä huomiota Helsinki sai Fiksun Kalasataman älykaupunginosan pilotointi- ja kokeilualustamahdollisuuksista.

4. Toiseksi paras älykaupunki Euroopassa

Helsinki valittiin Euroopan toiseksi älykkäimmäksi kaupungiksi Eden Strategy Instituten vertailussa joulukuussa 2018. Kiitosta saivat ihmiskeskeinen kehitys, Forum Viriumin ja Smart & Clean -säätiön työ, 6Aika-kaupunkien yhteistyö ja ”teknologiaa ymmärtävä pormestari” Jan Vapaavuori.

5. Toiseksi paras kaupunki startupeille.

Helsinki sijoittui maailman toiseksi parhaaksi kaupungiksi startupeille Valuerin tutkimuksessa. Arviossa nostettiin esiin Helsingin älykaupunkikehitys, sen luomat liiketoimintamahdollisuukset sekä yhteistyöverkosto.

6. Viidenneksi paras älykaupunkihallinto

Maailmanlaajuisessa Smart City Governments Top 50 -vertailussa Helsinki oli viides. Raportissa kehutaan ilmasto- ja älykaupunkikehityksen mallialuetta Kalasatamaa sekä yhteisöllisyyttä, jonka ansiosta kolmasosa alueen asukkaista on mukana alueen kehittämisessä.

7. Paras älykaupunginosa Kalasatama

Helsingin Kalasataman älykäs kaupunginosa voitti kansainvälisessä KNX Award -kilpailussa kiinteistöautomaatiosarjan ykköspalkinnon.

8. Maailman yhteisöllisin startup-ekosysteemi

Startup Genome palkitsi Helsingin yhteisöllisimpänä ekosysteeminä huhtikuussa. Taakse jäivät esimerkiksi Silicon Valley ja Lontoo. Helsingin uusia vahvuuksia olivat muun muassa tekoäly ja robotiikka.

9. Ykkönen älykaupunkien yhteisöllisyydessä

IESE Business Schoolin Cities in Motion Indexissä Helsinki säilytti ensimmäisen sijansa yhteisöllisyyttä mittaavassa osiossa.

“Helsingin tavoitteena on olla maailman toimivin kaupunki. Menestys useissa vertailuissa kertoo, että kuljemme oikeaan suuntaan. Digitalisaation hyödyntäminen on Helsingille merkittävä menestystekijä. Se tuo kaupunkilaisille parempia palveluja, tukee ilmastotavoitteita ja luo yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia”, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoo.

Helsingin älykaupunkimenestys on syntynyt kaupungin tiiviissä yhteistyössä yritysten, tiedeyhteisön ja asukkaiden kanssa. Tärkeää roolia näyttelevät esimerkiksi kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki, Helsinki Marketing, Smart & Clean -säätiö, Uudenmaan liitto ja Helsinki Business Hub. Forum Virium on innovaatiokumppaneiden kanssa tehnyt uraauurtavaa työtä muun muassa kaupungin datan avaamisessa, Fiksun Kalasataman yhteiskehittämisessä ja älyliikenteen piloteissa.

“Avoin data, innovatiivisuus ja uusien palvelujen kehittäminen kokeilemalla ovat Helsingin menestyksen avaintekijöitä. Niiden ansiosta Helsinki on haluttu yhteistyökumppani monissa yhteisissä hankkeissa koko Euroopassa”, sanoo Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin toimitusjohtaja Mika Malin.

Mitä älykaupunkikehityksessä tapahtuu seuraavaksi? Lue 5 kuuminta trendiä älykaupunkien kehityksessä

Kuva: Jussi Hellsten / Helsingin kaupunki

Lisätietoja

Kuva

Mika Malin

puh. +358 40 668 5599,
mika.malin(at)forumvirium.fi

Lue myös