5 kuuminta trendiä älykaupunkien kehityksessä

Artikkelikuva: 5 kuuminta trendiä älykaupunkien kehityksessä

Marraskuinen Barcelonan Smart City Expo -tapahtuma oli maailman suurin älykaupunkitapahtuma, joka kasvaa vuosi vuodelta. Forum Virium oli paikalla markkinoimassa Helsingin osaamista ja keräämässä parhaat vinkit Suomen älykaupunkikehittäjille. Listasimme älykaupunkikehityksen tulevat trendit.

1. Kilpailu kovenee – kaikki ovat maailman parhaita älykaupunkeja

Termi “Smart City” oli Barcelonassa esillä kaikkialla. Joka ikinen kaupunki on nyt omien sanojensa mukaan älykaupunki. Toinen yhdistävä tekijä on, että todella monet julistivat tavoitteekseen ollaan maailman paras älykaupunki. Tämä on esimerkiksi Tukholman tavoite. Älykaupunkitoimijoilla on edessään siis yhä kovempaa kilpailua. On myös hyvä pohtia, miten erottautua, kun kaikki julistavat olevansa maailman parhaita älykaupunkeja. Toisaalta yhteistyön mahdollisuudet lisääntyvät, kun älykaupunki-ajattelu valtaa alaa Euroopan kaupungeissa ja yrityksissä.

2. Älykaupunkien sosiaalinen vastuu nousee

Barcelonan kaupunki profiloitui messuilla älykaupunkien sosiaalisen vastuun ja digitaalisten ihmisoikeuksien puolustajana. Barcelona korostaa, että teknologian avulla pitää tarjota asukkaille edullista asumista, ilmastoystävällisiä palveluja ja puhdasta energiaa. Barcelona tarjoaa asukkailleen digitaitojen koulutusta ja osallistaa kaupunkilaisia aktiivisesti. Läpinäkyvyys, avoin data sekä datan demokraattinen hallinnointi ovat keskiössä.

smart police station3. Älykaupungit kehittyviin maihin

Suuret kehittyvät maat, kuten Kiina, Intia ja Brasilia olivat näyttävästi esillä messuilla. Nämä ovat alueita, joissa kaupungit kasvavat vauhdilla. Älyratkaisuilla kasvu voidaan parhaassa tapauksessa saada aikaan edes jotenkin kestävällä tavalla. Afrikka loisti poissaolollaan, mutta Lähi-idästä esimerkiksi Dubai oli hyvin edustettuna. Yksi Dubain erikoisuuksista oli maailman ensimmäinen miehittämätön poliisiasema. Tällainen asema tarjoaa 27 eri palvelua digitaalisen näyttöpäätteen kautta. Siellä voi tehdä esimerkiksi rikosilmoituksen, tehdä katoamisilmoituksen tai hankkia vaikkapa työluvan.

Barcelona Smart City Expo Deloitte4. Kaupunkien käyttöliittymät kehittyvät

Suuret teknologiayritykset Microsoft, Bosch, Siemens, Cisco ja Deloitte esittelivät kaupunkien kokonaishallintaan erilaisia käyttöliittymiä. Ajatuksena on se, että sensorit mittaavat kaupungin eri toimintoja ja välittävät tiedon kaupungin hallintakeskukseen, jossa tekoäly samalla analysoi ja ennustaa kaupunkien tapahtumia. Vastaavia käyttöliittymiä on ollut tarjolla aiemminkin, mutta nyt kehittynyt ja halventunut IoT-sensoritekniikka on alkanut tehdä niistä yhä toimivampia. Euroopan Unioni puolestaan rohkaisee kaupunkeja luomaan mahdollisimman avoimia kaupunkien hallinnan käyttöliittymiä, jotta kaupungit eivät jää ohjelmistotoimittajien vangeiksi.

5. Puhu tunteista, älä teknologiasta

“Kuinka yksinäinen on sinun kaupunkisi?”, kysyi Israelin Tel Avivin ständillä esittäytynyt LightApp-palvelua tarjoava startup. Hyvä kysymys, joka vetoaa suoraan tunteisiin. Älykaupunkikehittäjien kannattaakin puhua mieluummin tunteista kuin teknologiasta. LightApp on kännykkäsovellus, joka yhdistää yksinäiset apua tarvitsevat vanhukset vapaaehtoistyöhalukkaisiin nuoriin ihmisiin. Ikäihminen voi jättää vaikkapa keittiön lampun vaihtopyynnön puhelimitse LightAppiin, jonne se ilmestyy avoimena vapaaehtoistyönä. Sovellusta käyttävät nuoret voivat sitten poimia haluamiaan tehtäviä.

LightApp

Lue myös toinen juttumme Barcelonan exposta, jossa kerrotaan millaisia älykaupunkiratkaisuja eri kaupungit kokeilevat juuri nyt.

Lisätietoja

Kuva

Pekka Koponen

#älykäskaupunki #avoindata
#älyliikenne #API #IoT

puh. +358 40 501 7114
pekka.koponen(at)forumvirium.fi

Lue myös