Pääkaupunkiseudulla vaikuttaa jo 100 energiaeksperttiä, joista parhaat ovat leikanneet taloyhtiönsä energialaskua jopa kymmeniä prosentteja. Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hanke tuo koulutuksen verkkoon, entistä suuremman yleisön saataville.
Kiinnostaisiko taloyhtiösi sähkönkulutuksen pudottaminen 55 prosentilla? Energiaeksperttikoulutuksen käynyt Arto Puikkonen sen teki omassa taloyhtiössään. Säästötoimien ansiosta myös talon vedenkulutus tipahti 21 % ja kaukolämmön kulutus 17 %. Ei ihme, että energianinjaksi tituleerattu Arto Puikkonen oli itseoikeutettu puhuja HSY:n edellisen energiaekspertti-kurssin avausiltana.
“Taloyhtiöiden hallitusten jäsenille ja isännöitsijöille suunnatulta kurssilta on valmistunut jo sata eksperttiä. Kolme kurssia on pidetty, ja neljäs on alkamassa”, kertoo kurssin vetäjä, HSY:n energia-asiantuntija Jarkko Hintsala.
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY vastaa paitsi seudun vesi- ja jätehuollosta, myös auttaa asukkaita toimimaan paremman ympäristön puolesta. Yksi käytännön työkalu on HSY:n energiaeksperttikoulutus. Kun ilmastotavoitteiden kunnianhimo kasvaa, on koulutukselle entistä suurempi tarve. Esimerkiksi Helsinki on linjannut olevansa hiilineutraali kaupunki vuoteen 2035 mennessä. Suurimmat päästövähennykset saadaan aikaan parantamalla rakennusten ja liikennevälineiden energiatehokkuutta.
Viiden illan energiaeksperttikoulutuksessa käydään läpi muun muassa mistä talon energiankulutus muodostuu, miten sitä voi seurata sekä miten kerrostalon lämmitys ja ilmanvaihto toimivat.
“Emme kouluta huoltomiehiä, mutta kurssilla saa hyvän perusymmärryksen talotekniikan toiminnasta”, Hintsala lupaa.
Liikkeelle lähdetään helpoimmista säästökohteista.
”Lämmityksen osuus kerrostalojen energiankulutuksesta on jopa 70 prosenttia”, Hintsala muistuttaa.
Nopeita säästöjä
Kurssin teoriasivistyksen pohjalta lähti myös Arto Puikkonen leikkaamaan taloyhtiönsä energialaskua. Patteriventtiilien vaihto ja lämmitysverkoston tasapainotus pienensivät kaukolämmön kulutusta. Huimin säästö saatiin taloyhtiön sähkölaskussa. Kun tarpeettomiksi käyneet kylmäkellarit sammutettiin ja turhaan päällä olleiden räystäslämmitysten automatiikka korjattiin, tipahti sähkönkulutus alle puoleen alkuperäisestä.
“Kun kurssilaiset ovat mitanneet kotitehtävinä lämpötiloja, on talojen kellareissa ja rappukäytävissä ylilämpöä lähes kautta linjan. Siinä ei ole mitään järkeä”, kertoo Jarkko Hintsala.
Myös vedenkulutuksen leikkaaminen on usein helppoa, kertoo kurssin vetäjä. Monissa taloissa vedenpaine on turhan korkea, jolloin suihkun virtaama saattaa olla 20 litraa minuutissa suositellun 12 litran sijasta. Talon vedenkulutus alenee tällöin kymmeniä prosentteja yhden vakiopaineventtiilin asennuksella.
“Taloyhtiötasolla voi tehdä monia toimia, joista saadaan nopeasti säästöjä.”
Suurin säästöpotentiaali on Hintsalan mukaan 1960-80 -luvuilla rakennetuissa kerrostaloissa. Niissä on usein koneellinen ilmanvaihto, mutta ei lämmöntalteenottoa.
“30-40 prosenttia lämmityksestä menee tällöin hukkaan poistoilman mukana.”
Live-kurssi myös verkkoon
HSY on myös yksi Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hankkeen toteuttajista. HSY:n energia-asiantuntijat vastaavat hankkeen pilottitaloyhtiöiden energianeuvonnasta. Hintsala kertoo seuraavansa mielenkiinnolla, mitä pilottitalojen IoT-anturoinnilla saadaan aikaiseksi.
“Asuntojen lämpötilatiedot kertovat, onko lämmitysjärjestelmä tasapainossa, ilmankosteus- ja CO2-data taas ilmanvaihdon toimivuudesta.”
Hintsalan mukaan kriittinen kysymys on se, löytyykö taloyhtiöiden hallinnosta ihmisiä, joilla halua ja kykyä hyödyntää dataa käytännön energiansäästötoimissa.
Hyvät valmiudet tähän antaa energiaeksperttikoulutus. Parhaillaan kurssista on tekeillä myös verkkoversio, joka julkaistaan vuoden 2020 alkupuolella.
“Asiakokonaisuudet ovat samat kuin live-kurssilla, mutta sitä voi tehdä omaan tahtiinsa”, Jarkko Hintsala kertoo.
HSY:n syksyn 2019 energiaeksperttikoulutus alkaa 25.9.2019. Ilmoittautumiset ja lisätiedot: https://energianeuvonta.fi/koulutukset/
Energiaekspertti Arto Puikkonen kertoo videolla, mitä kurssin opeilla saatiin aikaan.
Tutustu Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hankkeeseen.
Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hanke vauhdittaa taloyhtiöiden digiloikkaa. Tavoitteena on saada asunto-osakeyhtiöt ja niiden asukkaat aktiiviseksi osaksi älykaupunkia ja ilmastonmuutoksen torjuntaa. Ilmastoviisaat taloyhtiöt kehittää yhteisiä toimintamalleja asuinkerrostalojen tiedon keräämiseen, jakamiseen ja omistajuuteen. Hanke myös pilotoi asuinkiinteistöjen IoT-sensoridatan hyödyntämistä kuudessa kerrostaloyhtiössä Helsingissä ja Vantaalla yhdessä asukkaiden kanssa. Vuoden 2020 loppuun kestävässä hankkeessa ovat mukana Helsingin ja Vantaan kaupungit, Forum Virium Helsinki, Green Building Council Finland ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY.
Teksti ja kuva: Petja Partanen
Lisätietoja