Kaupunkien tiivistyessä ja laajentuessa liikenteen ruuhkautuminen nousee yhdeksi kaupunkien suurimmista ongelmista. Tässä piilee kuitenkin myös tilaisuus luoda innovatiivisia liikkumisratkaisuja, jotka tukevat kestävää kehitystä ja parantavat kaikkien kaupunkilaisten liikkumismahdollisuuksia.
Teksti: Eero Jalo
Kaupunkiliikenteen tulevaisuus muovautuu yhä enemmän datan pohjalle. Data on avain älykkäiden, kestävämpien ja tehokkaampien kaupunkien kehitykselle. Kasvavat kaupunkikeskukset kohtaavat liikenteen ruuhkautumisen hallintaan liittyviä haasteita, mutta samassa yhteydessä avautuu myös mahdollisuus luoda liikkumisratkaisuja, jotka ovat paitsi saavutettavia myös ympäristöystävällisiä.
Tämän muutoksen keskeinen ajuri on kyky kerätä ja analysoida valtavia määriä liikkumistietoa. Erilaisten mallien ja ratkaisujen avulla voidaan vaikuttaa matkustuskäyttäytymiseen, optimoida liikenneverkkoja ja varmistaa tasapuoliset liikkumismahdollisuudet kaikille.
Hyvä esimerkki tästä on Helsingin ACUMEN-pilottiprojekti, jossa reaaliaikainen tiedonjako toteutetaan edistyneiden digitaalisten kaksosten avulla. Nämä liikenne-ekosysteemin digitaaliset kerrokset luovat pohjan sujuvalle yhteistyölle eri järjestelmien ja palveluntarjoajien välillä, kehittäen dynaamista ja reagoivaa kaupunkiliikenneympäristöä.
- Lue myös: Jätkäsaaren taivaalla lentää tällä viikolla viisi droonia – seuraavat Länsisataman liikenneruuhkia
Datavetoisessa kehityksessä merkittävä suuntaus on turvallisten ja älykkäiden tiedonjakelualustojen syntyminen. Yksi esimerkki tästä on SEDIMARK-pilottihanke, jossa on otettu käyttöön turvallinen liikkumistiedon markkinapaikka. Pilotti toteutetaan minimijärjestelmänä ja se hyödyntää Helsingin liikkumisen digitaalista kaksosta.
SEDIMARKin luoma markkinapaikka tarjoaa kaupunkikehittäjille teknisen alustamallin, joka tuottaa reaaliaikaista ja käyttökelpoista dataa päätöksenteon tueksi. Näin voidaan kehittää entistä tehokkaampia ja kestävämpiä ratkaisuja – ei vain liikenteessä, vaan myös infrastruktuurin ja ilmanlaadun hallinnassa.
Lisätietoa

Eero Jalo
Vanhempi projektipäällikkö
+358 40 501 3223
eero.jalo@forumvirium.fi