Pk-seudulla autoileva: Tule testaamaan, miten autoilureiteistä saadaan sujuvampia ja turvallisempia

Artikkelikuva: Pk-seudulla autoileva: Tule testaamaan, miten autoilureiteistä saadaan sujuvampia ja turvallisempia

Helsingissä toteutetaan syksyn aikana kansainvälinen Code the Streets -pilotti, jossa autoilijoille ehdotetaan vaihtoehtoisia ajoreittejä navigaattorilla. Haemme nyt navigointisovelluksen testaajia, joilla on käytössään Android-puhelin.

Pilotissa selvitetään, millaisilla viesteillä tai kannustimilla on vaikutusta autoilijan reittivalintoihin missäkin tilanteessa. Tarkoituksena on parantaa liikenteen turvallisuutta ja sujuvuutta sekä vähentää liikenteen vaikutuksia ympäristöön ilman, että liikennettä jouduttaisiin ohjaamaan raskaammilla toimenpiteillä, kuten sulkemalla reittejä opasteilla.

Uutta tässä pilotissa on se, että navigaattorin ehdottamat reitit huomioivat liikennetilanteen lisäksi turvallisuuteen ja ilmanlaatuun liittyviä tekijöitä.

Tätä Code the Streets -pilottiin osallistuminen tarkoittaa

Osallistut pilottiin asentamalla Android-puhelimeesi TomTom AmiGO -navigointisovelluksen ja hyödyntämällä sitä pilotin ajan. Huomaa, että pilotin aikana sovellusta tulisi käyttää jokaiselle, tutullekin ajomatkalle.

Navigointisovellus toimii normaaliin tapaan: käyttäjä asettaa määränpään ennen matkaan lähtemistä ja navigaattori ehdottaa reittiä ja mahdollisesti myös vaihtoehtoista reittiä. Pilottiin osallistuvien reittiehdotukset poikkeavat kuitenkin normaaleista ehdotuksista aika ajoin.

Joidenkin vaihtoehtojen yhteydessä saatetaan kertoa syy joillekin kiertoreiteille, kuten “iso yleisötapahtuma paikassa X”, “paljon jalankulkijoita alueella Y”, “paljon lapsia liikkeellä reittisi varrella”. Joidenkin vaihtoehtojen kohdalla saatetaan ehdottaa kompensaatiota esimerkiksi menetetystä ajasta, kun kiertoreitti valitaan. Näitä reittiehdotuksia verrataan autoilijan valitsemaan reittiin ja tutkitaan, onko viesteillä ja kannustimilla eri ajankohtina ollut vaikutusta eri tilanteissa.

Testikäyttäjän reittivalinnat jäävät TomTomin tietoon, ja niitä käsittelevät Aalto-yliopiston tutkijat anonymisoituina. Yksittäisen autoilijan yksityiskohtaisia liikkumistietoja ei tallenneta, tutkimus perustuu vain annettujen reittivaihtoehtojen ja toteutuneiden reittivalintojen analyysiin. Lisäksi testaajia pyydetään vastaamaan anonyymeihin kyselyihin.

Kiitoksena osallistumisesta aktiiviset testikäyttäjät saavat R-kioskin lahjakortteja.

Code the Streets -pilotista

  • Code the Streets -pilotin ajankohta: noin 2 kuukautta, syys-marraskuu.
  • Mukaan pääset kirjautumalla TomTomin testikäyttäjäksi projektisivun kautta tai suoraan tästä ja asentamalla Android-puhelimeesi TomTom AmiGO -navigointisovelluksen pilottiversion. 
  • Haemme täysi-ikäisiä testikäyttäjiä, jotka ajavat autolla viikoittain Helsingin alueella.
  • Forum Virium Helsinki edustaa projektissa Helsingin kaupunkia. Nyt tehtävä pilotti tukee Helsingin kaupungin tavoitteita liikenteen sujuvoittamiseksi.
  • Pilotti tehdään osana Future Digital Mobility Management -projektia, jota rahoittaa EU:n alainen EIT Urban Mobility
  • Voit ilmoittautua halutessasi myös Kokeilujoukkoihin – pääset kokeilemaan myös muita tulevaisuuden kaupunkiratkaisuja ensimmäisenä.



Kuva:
Tapio Haaja / Unsplash

Videon Helsinki-osuus sisältää otteita seuraavista teoksista:

Aerial footage of Helsinki, Aleksi Poutanen/Helsinki Marketing

Photomatic, Jussi Hellsten/Helsinki Marketing

Architecture in Helsinki, Jussi Hellsten/Helsinki Marketing

Lisätietoa

Erityisasiantuntija, Älyliikenne Sami Sahala

Sami Sahala
Erityisasiantuntija, Älyliikenne
+358 44 0255 590
sami.sahala@forumvirium.fi

Lue myös