5 helppoa tapaa ottaa ensiaskeleita IoT:n parissa Helsingissä

Artikkelikuva: 5 helppoa tapaa ottaa ensiaskeleita IoT:n parissa Helsingissä

Kuuluuko sinun yrityksesi niihin neljään firmaan kymmenestä, jotka jo hyödyntävät IoT:ta päivittäin? IoT:n käyttö on koettu yrityksissä antavan positiivista vaikutusta yrityksen toiminnalle, vaikka kyse olisi sen hyödyntämisestä palveluiden aikaisessa testivaiheessa.

Johtaja Hanna Niemi-Hugaerts kertoo, kuinka IoT:n hyödyntämistä helpotetaan tällä hetkellä Forum Virium Helsingin IoT-ohjelman avulla:

“Tavoitteenamme on luoda Helsinkiin mahdollisimman hyvät puitteet esineiden internetin hyödyntämiselle. Kehittämisperiaatteiden lisäksi on tärkeää tarjota mahdollisuuksia kokeiluihin niin erilaisten sensoreiden ja alustojen kuin vaikkapa LoRa- ja 5G-verkkojenkin saralla. Tuoreena esimerkkinä on Kaapelitehtaan Vekotinverstas, jossa voi tehdä matalan kynnyksen kokeiluja ja ajaa muita sisään omiin teknologioihinsa”, hän kertoo.

Lue Hannan viisi helppoa vinkkiä IoT:n hyödyntämiseen Helsingissä.

1) Verkkotarjoomaa ja rahoitusta kokeilujen tueksi

Älykaupunkien kehittämisessä esineiden internetillä (IoT) on runsaasti mitä erilaisimpia sovelluskohteita. Sen avulla voidaan seurata esimerkiksi kiinteistöjen energiankulutusta, etsiä vapaita parkkipaikkoja tai mitata ilmanlaatua. IoT-ratkaisujen oivalliseksi työkaluksi on osoittautunut tiedonsiirtoon erikoistunut LoRaWAN-verkko sen tarjoamien lukuisten vahvuuksien ansiosta.

Nyt käynnissä oleva UrbanSense-projekti haastaa yritykset edistämään 5G-teknologian käyttöönottoa uusien innovatiivisien kokeilujen avulla. Haasteen tueksi projekti tarjoaa laajan asiantuntijaverkoston sekä innovatiivisen ympäristön keskeisillä Living Lab -alueilla Helsingissä. Kokeiluhankintakierroksia järjestetään kolme kappaletta. Ensimmäisen kokeilukierroksen tarjouskilpailu on avoinna 31.1.2019 saakka ja siihen voi tarjota kokeilua täyttämällä tarjouslomakkeen. Yksittäisen kokeilun arvo voi olla enintään 8000 euroa.

2) Helsingissä tarjolla näköalapaikka IoE-alustojen kehitykseen

Select for Cities on siirtymässä esikaupallisen julkisen hankinnan validointivaiheeseen, jossa on tarkoituksena testata jatkoon edenneiden toimijoiden mielenkiintoisia IoE-alustaratkaisuja. Hyödynnämme projektissa Helsingin Jätkäsaaren aluetta ja etsimme nyt alueella vaikuttavia asukkaita sekä toimijoita testikäyttäjiksi Living Lab -kokeiluihin keväälle 2019. Tule mukaan edelläkävijöiden joukkoon kuulemaan IoE-alustojen mahdollisuuksista ja hyödyistä arkeesi sekä vaikuttamaan näiden ratkaisujen edelleen kehittämiseen!

Ota meihin yhteyttä, niin kerromme lisää:
projektisuunnittelija Tiina Inki tiina.inki@forumvirium.fi
projektipäällikkö Natalia Reen natalia.reen@forumvirium.fi

3) Poimi opit datan luvitusratkaisuista

GDPR:n myötä datan omistajuutta tärkeämpää on huolehtia tietosuojasta niiden osalta, joihin data liittyy. Anonymisoinnin ei kuitenkaan pidä olla ainoa ratkaisu sillä anonymisoidulla datalla ei voi enää tuottaa henkilökohtaisia palveluita. Ilmastoviisaat Taloyhtiöt -hankkeessa kehitetään luvitusratkaisua, jolla asuinhuoneistoista sensoreilla kerätyn datan käyttöoikeus saatettaisiin huoneiston haltijan päätäntävaltaan. Näin sama sensori voi liittyä sekä talokohtaisiin että henkilökohtaisiin palveluihin. Hankkeessa kokeillaan myös mallia, jolla ulkopuoliset kehittäjät voivat tuottaa datavirtaan omia palvelujaan.

Lisätietoa:
http://www.ilmastoviisaat.fi

https://github.com/VekotinVerstas/SenseHel

4) Vekotinverstaalta kokemuksia tai kontakteja tarjooman kehittämiseen

Vekotinverstas on kaikille avoin työpaja, jossa yrityksesi voi kokeilla ja rakentaa erilaisia esineiden internetin sovelluksia ja laitteita asiantuntijan opastuksella. Kaapelitehtaalla sijaitsevalla Vekotinverstaalla järjestetään maksuttomia työpajoja ja tapahtumia, joissa on mahdollisuus tutustua käytännössä IoT-laitteisiin ja niiden toimintaan. Vekotinverstaan toiminnasta vastaavat Helsingin kaupungin innovaatioyksikkö Forum Virium Helsinki ja Kaapelitehdas.
https://vekotinverstas.fi/
Twitter @vekotinverstas

5) IoT Paja -säätiö nopeuttaa alkuvaiheen kehitystä

IoT Paja -säätiön tavoite on toimia ponnahduslautana nopeuttaen IoT-alueen alkuvaiheen kehitystä ja se tukee suomalaisia start-up sekä PK-sektorin yrityksiä. Laboratorion asiakkaaksi voivat hakea kaikkialla Suomessa toimivat startup- ja pk-yritykset. Mukaan valitut yritykset saavat tarvitsemansa laitteet sekäosaavan henkilökunnan tuen käyttöönsä sovituksi ajaksi. Säätiön antama tuki on vastikkeetonta.
Lisätietoja: http://iotforge.fi/

 

Forum Virium Helsinki on Helsingin kaupungin innovaatioyksikkö, joka tekee Helsingistä maailman toimivimman älykaupungin yhdessä yritysten, tiedeyhteisön ja kaupunkilaisten kanssa. www.forumvirium.fi

Vekotinverstas on osa Forum Virium Helsingin IoT-ohjelmaa, joka kehittää datankeruutapoja Helsingissä. Ohjelman tavoitteena on IoT-teknologiaa hyödyntäen tarjota yritysten ja koko kaupunkiyhteisön käyttöön sen tarvitsemaa reaaliaikaista ja tarkempaa dataa niinpalvelukehitykseen kuin päätöksentekoonkin. Ohjelma luo edellytyksiä avoimen IoT-ekosysteemin rakentumiselle esimerkiksi edistämällä yhteentoimivuutta ja tarjoamalla yrityksille rahoitushakuja. https://vekotinverstas.fi/

Lisätietoja

Kuva

Hanna Niemi-Hugaerts

#iot #avoindata #databusiness
#rajapinnat #API
puh. +358 40 674 9911
hanna.niemi-hugaerts(at)forumvirium.fi

Lue myös