Uutiskirjeet 2015

Artikkelikuva: Uutiskirjeet 2015

Uutiskirjeet 2015

Uutiskirje 5/2015

Miils ja The Flow Towards Europe Open Finland Challengen voittoon
Open Finland Challenge -kilpailun ykkössijan ja 5000€ jakoivat tänä vuonna tasaäänin kaksi kisatyötä: erikoisruoka-valioiden suunnittelupalvelu Miils ja turvapaikanhakijoiden muuttoliikettä visualisoiva The Flow Towards Europe. Voittajat valittiin yleisöäänestyksellä viiden pääsarjan parhaimmistosta, kahdeksan finalistin joukosta.
Lue lisää >>>

Nopeiden kokeilujen ohjelma käynnistyy viidellä kokeilulla
Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelma hankkii pieniä kokeiluja, jotka tuovat innovatiivisia palveluja kaupunkilaisten käyttöön. 52 tarjouksen joukosta on nyt valittu ensimmäiset kokeilut. Ne liittyvät älykkääseen liikkumiseen, sähköpyöräilyyn, jätehuollon tehostamiseen, ruokahävikin vähentämiseen sekä paikallisten palveluiden yhteiskehittämiseen.
Lue lisää >>>

Ilmainen parkki Katajanokalla – osallistu pysäköintikokeiluun
Katajanokalla pilotoidaan tammikuusta lähtien uutta pysäköintimaksulaitetta. Testaajien ei tarvitse maksaa kolmisen kuukautta kestävän kokeilun aikana kadunvarsipysäköinnistä. Kokeilun toteuttavat Helsingin kaupungin rakennusvirasto ja Witrafi. Forum Virium Helsinki on ollut mukana pilotin suunnittelussa ja käyttäjätestien järjestämisessä, tulokset hyödynnetään laajemmin älyliikennekokonaisuuden rakentamisessa. Mukaan mahtuu noin 300 autoilijaa.

Helsinki uudistaa ohjelmistokehitystään
Vuonna 2013 Helsingissä käynnistynyt kumppanikoodaajakokeilu on kasvanut kaupungin omaksi ohjelmistokehitystiimiksi, joka suunnittelee ohjelmistot itse, ostaa koodaustyötä ulkoa ja toteuttaa projektinsa avoimella lähdekoodilla.
Lue lisää >>>

Käyttääkö yrityksesi avointa dataa?
Hyödyntääkö yrityksesi avointa dataa tuotteissaan tai toiminnassaan? Tiedätkö yrityksen, joka niin tekee?
Kerro siitä meille! DataBusiness.fi kerää listaa suomalaisista yrityksistä, joiden liiketoiminnassa hyödynnetään avointa dataa.
Lue lisää >>>

Smart City -haasteet inspiroivat Euroopan suurimmmassa hackathonissa
Lähes 400 kehittäjää ratkoi Helsingin kaupungin ja muiden yhteistyö-kumppaneiden kisahaasteita 48 tunnin Ultrahack-koodaustapahtumassa Helsingissä marraskuussa. Helsingin kaupungin ja Open Knowledge Foundationin isännöimä Smart City & Civic Tech –teema oli Ultrahackin suosituin kisatrack: trackiin valittiin esikarsinnan kautta kisaamaan 26 tiimiä.
Lue lisää >>>

Joulutapahtumat kosketusnäytöillä
Joulu Helsingin Sydämessä -kampanja tuo Helsingin joulutapahtumat ydinkeskustan kosketusnäyttöihin. Kampanja on käynnissä 10. tammikuuta asti. Eventmore-sovelluksen avulla voit kätevästi luoda oman tapahtumakalenterin joulun ajaksi, etsiä sopivia tapahtumia, hankkia lippuja ja löytää reitit paikan päälle.
Lue lisää >>>

Seuraa Helsingin päätöksentekoa
D-CENT tarjoaa digitaalisia työkaluja vaikuttamiseen ja osallistumiseen. Suomessa pilotoidaan palvelua, jolla voi seurata Helsingin kaupungin päätöksentekoa.
Lue lisää >>>

Joustotilat-projekti avaa tilat asukkaiden käyttöön Kalasatamassa
Joustotilat-projekti, jossa pilotoidaan uudenlaista fiksua tapaa kaikenlaisten tilojen joustavaan ja läpinäkyvään käyttöön Kalasatamassa, sai kaupungin innovaatiorahastolta rahoituksen vuodelle 2016. Kaupunginosaan tulee kattava Joustotilat-järjestelmä, joka mahdollistaa asukkaille aikaperusteisen tilavuokrauksen alueen erilaisiin tiloihin.
Lue lisää >>>

Suomalainen sovellus Nappi Naapuri pohjoismaisen haastekilpailun kärkiviisikossa 
Nordic Independent Living Challenge -kilpailu etsii ratkaisuja, jotka tukevat ikääntyneiden ja vammaisten itsenäistä asumista kotona. Yhteispohjoismaisen kisan kärkiviisikkoon ylsi hienosti suomalaisinnovaatio Nappi Naapuri, joka yhdistää avun tarpeessa olevat ikäihmiset ja lähiseudun asukkaat. Seuraavaksi finalistit testaavat ratkaisujaan yhdessä pohjoismaisten pääkaupunkien kanssa.

Rajapintayhteistyö yritysten kanssa käynnistyi
Marraskuussa järjestettiin ensimmäinen tilaisuus työpajojen sarjassa, jossa kerätään yritysten näkemyksiä rajapintojen kehityksen tueksi. Ryhmätöinä pohdittiin yhdessä yritysten ja kuutoskaupunkien edustajien kanssa, millainen toiminnallinen rajapintamääritelmä palvelisi kaikkien tarpeita parhaiten.
Lue lisää >>>

CreatiFI-rahoituskierros päätökseen, mukana suomalaisyrityksiä
Luovien alojen CreatiFI-rahoituksen toinen hakukierros on päättynyt ja rahoitettavat projektit on valittu. Toisella hakukierroksella valittiin yhteensä yhdeksän euroop-palaista prototyyppiä, ja mukana oli hienosti kaksi suomalaista pk-yritystä.
Lue lisää >>>

Yhteisömedian Työkirja kokoaa Stadi.TV:n opit
Mitä Stadi.TV oppi ja opetti? Tutustu Yhteisömedian työkirjaan. Sen julkaissut Stadi.TV oli Helsingin seudun yhteisöllinen ja urbaani paikallistelevisio. Hanke oli käynnissä vuosina 2010-2014.
Lue lisää >>>

SILVER-projektin esikaupallinen hankinta testivaiheessa
Robot Care Systemsin kehittämä hoivarobotti muistuttaa perinteistä rollaattoria, mutta siihen on lisätty runsaasti sensoreita ja muita komponentteja tuomaan älykkyyttä. Lisäksi suunnittelussa on kiinnitetty runsaasti huomiota käyttäjäystävälliseen muotoiluun ja fyysiseen käytettävyyteen.
Lue lisää >>>

Uusi Smart’n’Clean -sivusto
Helsingin uusi Smart’n’Clean sivusto esittelee Helsingin 38 kestävän kehityksen älykästä kaupunkihanketta. Tutustu sivustoon ja opi uutta mm. Fiksusta Kalasatamasta. Kolmessa teemakokonaisuudessa on parhaillaan haku käynnissä uusiksi hanke-ehdotuksiksi.
Lue lisää >>>

6Aika – EAKR hankehaku avoinna
Kestävän kaupunkikehittämisen EAKR-hankehaku on avoinna 1.12.2015–15.1.2016. Rahoitettavaksi haetaan rakennerahasto-ohjelman mukaisia ja 6Aika-strategiaa toteutta­via pilotti- ja kokeiluhankkeita. Haun teema-alueet ovat hyvinvointi, oppiminen, liikenne ja liikkuminen sekä kaupunginosa kokeiluympäristönä.  Lisäksi on mahdollista esittää ns. jokeri-pilottihankkeita.
Lue lisää >>>

Fiksu Kalasatama esittäytyi Barcelonan Smart City Expossa
Fiksu Kalasatama näkyi Barcelonan Smart City Expon Team Finland -osastolla monin tavoin. Kalasataman visio “tunti lisää omaa aikaa päivään” oli nostettu koko osaston teemaksi muodossa 25/7.
Lue lisää >>>

Uutiskirje 4/2015

Helsingin kaupunki palkittiin avoimen maailman edistäjänä
Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus on myöntänyt Open World Hero 2015 -palkinnon Helsingin kaupungille avoimen maailman edistämisestä.
Lue lisää >>>

Mitä fiksua haluaisit tehdä Kalasatamassa?
Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelma edistää tuotekehitystä ja ketteriä kokeiluja Kalasataman alueella. Ohjelman ensimmäinen hakukierros on avoinna 30.10. asti, teemoilla uudenlaiset kaupunkitilat, tilojen yhteiskäyttö ja yhteisöllisyys sekä resurssiviisas energiakäyttäytyminen.
Lue lisää >>>

Kaksoisälykaupunkihanke FINEST Twins käynnistynyt
FINEST Twins -hanke on käynnistänyt älykkään kaksoiskaupungin tutkimus- ja innovaatioyhteistyön, jossa Helsinki ja Tallinna yhdessä luovat ensimmäisen merkittävän valtioiden rajat ylittävän Smart City -innovaatioalustan.
Lue lisää >>>

Euroopan suurin hackathon Helsingissä 6.-8.11., hae ajoissa paikkaasi Ultrahack-tapahtumaan
Noin 500 koodaria ja innovoijaa kokoontuu Helsinkiin kehittämään ratkaisuja Helsingin kaupungin, yritysten ja julkisyhteisöjen haasteisiin Ultrahack 2015 -tapahtumaan 6.-8.11. Hae ajoissa paikkaasi tapahtumaan, ennakkoilmoittautuminen ja tiimien kokoaminen on nyt käynnissä. Voit ilmoittautua mukaan myös jos etsit itsellesi kisajoukkuetta. Helsingin kaupunki isännöi Open Finland Challengen kanssa Ultrahack-kilpailun Smart City & Civic Tech -teemaa. Parhaat Ultrahackin joukkueet palkitaan Slush-yritystapahtumassa 11.11.
Lue lisää >>>

Osallistu toimivalla sovelluksella Smart City App Hack -kisaan 18.10. mennessä
Helsingissä ja muualla on tänä syksynä käynnissä useampia avoimen datan kilpailuja. Hyödynnä nyt siis avointa dataa & avoimia rajapintoja, voita mainetta ja mammonaa sekä ennen muuta tee Helsingistä parempi paikka elää. Samalla kisatyöllä voit osallistua yhtäaikaisesti useaan kisaan. Ensimmäisenä kilpailuista sulkeutuu Smart City App Hack, johon voi osallistua toimivalla sovelluksella 18.10. mennessä.
Lue lisää >>>

Open Finland Challenge -kisatöitä otetaan vastaan 9.11. saakka
Open Finland Challenge tuottaa avointa yhteiskuntaa edistäviä innovaatioita ja tukee niitä kehittäviä yksilöitä, yhteisöjä ja yrityksiä. Kilpailu on käynnissä 9.11.2015 asti ja palkintoja jaetaan aluekilpailut mukaan lukien yli 50 000 euron edestä.
Lue lisää >>>

Valot reagoivat kulkijaan Baanalla
Helsingin kaupunki yhdessä Forum Virium Helsingin kanssa juhlisti syyskuun lopussa YK:n kansainvälistä Valon vuotta ja haki Baanan valoinstallaatioilla kokemuksia uusien energiatehokkaiden valaistusratkaisujen käytöstä sekä niiden vaikutuksesta viihtyisyyteen ja turvallisuuden tunteeseen.
Lue lisää >>>

Helen liittyi Forum Virium Helsingin jäseneksi
Helen liittyi Forum Virium Helsingin yhteisöön syyskuussa. Haastattelimme Heleniä tuoreesta jäsenyydestä. ”Forum Virium Helsingin lähestymistapa edetä mm. ketterin kokeiluin älykkäämmän kaupungin rakentamisessa istuu hyvin Helenin tavoitteittiisin ja visioihin”.
Lue lisää >>>

6Aika-hankeideat esiin nyt!
Onko mielessäsi hyvä idea 6Aika-hankkeeksi? Haluatko saada ideastasi palautetta kuutoskaupungeilta? Etsitkö kumppaneita? Hyödynnä nyt käynnistyvä ideointi- ja sparrausvaihe ja jalosta ideasi hyväksi 6Aika-pilottihankkeeksi. 6Aika tarjoaa ideoinnin tueksi muun muassa sähköisen ideointilomakkeen, hankehakijan muistilistan ja sparraustilaisuuksia.
Lue lisää >>>

Databusiness.fi: näyteikkuna datapohjaiseen liiketoimintaan
Uusi DataBusiness.fi -sivusto valottaa avoimen datan liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille ja yritystoimintaa suunnitteleville. Sivuston taustalla on kuusi Suomen suurinta kaupunkia ja se on perustettu yritysten tarpeesta luoda avoimen datan bisnessovelluksille näyteikkuna sekä inspiraation lähde.
Lue lisää >>>

Nordic Independent Living Challenge kokosi Osloon 25 joukkuetta
Nordic Independent Living Challenge kokosi Osloon kaikki 25 joukkuetta, jotka olivat edenneet haastekilpailun kolmanteen vaiheeseen. Tiimit saivat asiantuntijoilta tukea ja sparrausta liiketoimintamallien kehittämiseen.
Lue lisää >>>

Ilmoittaudu Share-PSI -verkoston työpajaan
Share-PSI -verkoston viides workshop pidetään marraskuun lopulla Berliinissä teemalla ”Maximising interoperability – core vocabularies, location-aware data and more”. Työpaja on avoin kaikille ja sinne voi ehdottaa teemaan sopivaa esitystä tai session vetämistä, deadlinet ovat 17.10 esityksille ja 25.10. sessioille.
Lue lisää >>>

Uutiskirje 3/2015

Fiksun Kalasataman kehittäjien klubi kokoaa innovaattorit yhteeen
Fiksun Kalasataman tavoitteena on rakentaa yhdessä eri toimijoiden kanssa uutta ja kehittyvää kaupunginosaa. Tätä varten perustettiin Fiksun Kalasataman kehittäjien klubi, jonne on kutsuttu niin aluetta kehittävät isot ja pienet yritykset, kaupungin virkamiehet kuin järjestäytyneet Kalasataman asukastoimijatkin. Klubin ensimmäinen tapaaminen oli Helsinki-päivänä 12.6.
Lue lisää >>>

Helsinki loistaa Frost & Sullivanin kaupunkivertailussa
Frost & Sullivan on kartoittanut eurooppalaisten kaupunkien avoimen datan ja lähdekoodin käyttöä sekä tiedon avaamisen astetta. Kyselyllä kartoitettiin mm. millaisia toimenpiteitä kaupungit ovat tehneet omien tietovarantojensa avaamisen ja hyödyntämisen edistämiseksi. Kyselyyn vastasi 27 kaupunkia, ja tulokset osoittavat Helsingin johtavan lähestulkoon kaikilla sektoreilla.
Lue lisää >>>

Älykkään kaksoiskaupungin valmistelu käynnistynyt
FinEst Twins -hanke käynnistää ”Smart Twin Cityn” – älykkään kaksoiskaupungin – tutkimus- ja innovaatioyhteistyön. Hankkeessa synnytetään maailman ensimmäinen merkittävä valtioiden rajat ylittävä Smart City -innovaatioalusta. Tavoitteena on tuottaa välitöntä kansainvälistä kilpailuetua alueen yrityksille ja tutkimuslaitoksille. Smart Twin Cityn innovaatio-ohjelman valmisteluun kutsutaan kaikki parhaat yritykset ja muut toimijat mukaan.
Lue lisää >>>

Bloomberg News kuvasi Smart Helsinki -videon
Bloombergin kuvausryhmä kävi kesäkuussa kuvaamassa Helsingistä Smart City -esittelyvideon, jossa mm. Kalasataman asukas kertoo millaiset uudet älykkään kaupungin palvelut ovat nopeasti tulleet normaaleiksi arjen rutiinien osaksi ja millaista on elää kehittyvässä älykkäässä kaupunginosassa.
Lue lisää >>>

Open Finland Challenge kirittää digitaalisesti avointa yhteiskuntaa
Suomen suurimman digitaalisen avoimuuden innovaatiokilpailun uusi nimi on Open Finland Challenge. Seitsemättä kertaa järjestettävä kilpailu tuottaa avointa yhteiskuntaa edistäviä innovaatioita ja tukee niitä kehittäviä yksilöitä, yhteisöjä ja yrityksiä. Tämän vuoden kilpailussa jaetaan palkintoja yli 20 000 euron edestä. Kilpailun lanseeraustilaisuudessa kuultiin kiinnostavia uusia kisahaasteita ja avauksia haastekumppaneilta.
Lue lisää >>>

SlushHacks ja Ultrahack 2015: uusia ratkaisuja tosielämän haasteisiin
Slushia edeltävänä viikonloppuna 6.-8.11.2015  järjestetään ensimmäistä kertaa SlushHacks -tapahtuma, joka kokoaa devaajat ympäri maailmaa Pohjoismaiden suurimpaan, 48 tunnin pituiseen hackathoniin Helsinkiin. Helsingin kaupunki on yksi kilpailun pääyhteistyökumppaneista ja vastaa kilpailun Smart City & Civic Tech -trackin koordinoinnista yhdessä Open Knowledge Finlandin kanssa.
Lue lisää >>>

Forum Virium Helsinki mukana Helsingin opastetyöryhmässä
Helsingin kaupunki ja Forum Virium Helsinki ovat yhdessä kehittäneet ja testanneet digitaalista opastusta jo usean vuoden ajan. Nyt kaupunki on asettanut työryhmän, jonka tehtävänä on ohjata opastuksen suunnittelua ja toteutusta. Forum Virium Helsinki on työssä mukana.
Lue lisää >>>

Nordic Innovation Living Challenge verkottaa jatkoon päässeitä kisaajia
Kööpenhaminassa järjestettiin toukokuussa yhteispohjoismainen verkostoitumistapahtuma Nordic Independent Living Challenge -kilpailussa jatkoon päässeille. Verkostoitumisen lisäksi tapahtuma tarjosi mm. mahdollisuuden syventää tietämystä kilpailun kohderyhmistä. Tapahtumassa kilpailuosallistujat saivat myös kuulla kaupunkien edustajien näkemyksiä oman ideansa soveltamiskelpoisuudesta.
Lue lisää >>>

Avoimesta datasta bisnestä – kuinka se tehdään?
Nordic Open Data Week eli Pohjoismainen avoimen datan viikko sisälsi erilaisia avoimeen dataan liittyviä seminaareja, tietoaineistojen esittelyjä sekä erilaisia kilpailuja järjestettynä yhtäaikaisesti ympäri Pohjoismaita kesäkuun alussa. Avoimesta datasta bisnestä oli yksi viikon suosituimmista tapahtumista. Tapahtumassa osallistujat saivat katsauksen datalähtöiseen liiketoimintaan ja mahdollisuuden löytää omaa liiketoimintaa tukevia tapoja hyötyä avoimesta datasta. Lue lisää >>>

Vauhtia datalähtöiseen liiketoimintaan kuutoskaupunkien voimin
6Aika-strategian Avoimen datan kärkihankkeessa rakennetaan kuutoskaupungeissa harmonisoinnin keinoin laajempaa markkinaa, tarjotaan yrityskäytön vaatimuksiin vastaavia avoimia rajapintoja sekä tehdään uusia kokeiluja ja avauksia kaupunkien kumppanikoodareiden voimin. Lisäksi hankkeessa kehitetään uudenlaista vuorovaikutusta kaupungin nykyisten ja tulevien yritysten välille. Lue HRI:n blogista kuinka Helsingin osatoteutusta Avoimen datan kärkihankkeessa koordinoidaan.
Lue lisää >>>

Smart City -seminaarin fokuksessa kaupunkien välinen yhteistyö
Oulu Smart City -seminaarissa jaettiin älykkään kaupungin parhaita käytänteitä ja ideoitiin yhdessä kansainvälisen osallistujajoukon kanssa, kuinka älykkäistä kaupungeista luodaan elinvoimaisia ja houkuttelevia ympäristöjä asua ja tehdä työtä.
Lue lisää >>>

Helpotusta tapahtumatietojen viidakkoon
Pääkaupunkiseudulla järjestetään jatkuvasti valtava määrä erilaisia tapahtumia. Tähän asti tietoja on kerätty, julkaistu ja jaettu hajanaisesti. Linked events on tapahtumatietokanta, joka auttaa jakamaan tietoa tapahtumista avoimesti ja yhtenäisemmin.
Lue lisää >>>

Kansalaisten osallistumisalusta kiinnosti Barcelonassa
Toukokuussa järjestetty D-CENT-tapahtuma houkutteli poliitikkoja, tutkijoita, aktivisteja, kansalaisliikkeiden edustajia sekä hakkereita keskustelemaan demokraattisesta vaikuttamisesta, verkkodemokratian mahdollisuuksista, osallistumisesta ja tulevaisuuden kaupungeista.
Lue lisää >>>

Uutiskirje 2/2015

Helsingin tietotekniikkaohjelma 2015-2017: käyttäjät mukaan kehittämään digipalveluita
Helsingin uuden tietotekniikkaohjelman tavoitteena on valjastaa tietoteknologia entistä paremmin palvelemaan kaupunkilaisia sekä kaupungin kehittämistä. Tietotekniikkaohjelmassa on nostettu esiin lukuisia teemoja, joiden edistämiseen Forum Virium Helsinki on osallistunut ja osallistuu myös jatkossa.
Lue lisää >>>

Affecto Forum Virium Helsingin jäseneksi
Affecto liittyi Forum Virium Helsingin jäseneksi huhtikuussa. Kumppanuudet, ekosysteemiajattelu ja kokeileva yhdessä kehittäminen ovat yhteisiä, keskeisiä painotuksia
Lue lisää >>>

Kumppanit tyytyväisiä yhteistyöhön
Forum Virium Helsinki selvitti jälleen alkuvuodesta jäsentensä ja muiden lähimpien yhteistyökumppaneidensa näkemyksiä toiminnastaan vuodelta 2014. Selvä enemmistö kyselyyn vastanneista oli tyytyväisiä yhteistyöhön. Tyytyväisyys hankeyhteistyöhön oli kasvanut ja tyytyväisyys viestintään ja tapahtumiin oli korkealla tasolla.
Lue lisää >>>

Kansanedustajien teot näkyväksi avoimen lähdekoodin avulla
Eduskuntavaalikampanjat käyvät kuumimmillaan. Ajankohtaisesta avoimella lähdekoodilla kehitetystä Kansan muisti -verkkopalvelusta voit seurata kansanedustajien puheenvuoroja ja äänestyksiä – siis vaalilupausten toteutumista käytännössä.
Lue lisää >>>

Nordic Independent Living Challenge: 15 jatkoon Suomesta
Yhteispohjoismaisessa haastekilpailussa on nyt valittu ensimmäisen kierroksen jatkoon pääsijät, kaikkiaan 75 osallistujaa. Suomesta jatkoon pääsi 15 kilpailijaa. Nordic Independent Living Challenge etsii itsenäistä asumista tukevia innovaatioita Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Norjasta ja Islannista. Suomessa kilpailun järjestelyistä vastaa Helsingin kaupunki ja Forum Virium Helsinki.
Lue lisää >>>

Kestävän kaupunkikehi­tyksen hankehaku avoinna 27.4. asti
6Aika – kestävän kaupunki-kehittämisen ESR-hankehaussa etsitään pilottihankkeita, joilla edistetään esimerkiksi nuorten tai muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymistä. Hakemuksissa hakijoina tulee olla toimijoita vähintään kahden eri kuutoskaupungin alueelta. Haku on avoinna 27.4.2015 asti.
Lue lisää >>>

Open & Agile Smart Cities -verkosto vauhdittaa älykkäiden kaupunkien standardointia
Uusi kansainvälinen kaupunkiverkosto luo perustan datapohjaiselle yhteistyölle, jolla edistetään yhteentoimivia ratkaisuja, yritysten innovaatiotoimintaa ja älykkäiden palvelujen syntymistä. Verkostossa on mukana 31 kaupunkia Suomesta, Tanskasta, Belgiasta, Espanjasta, Italiasta, Portugalista ja Brasiliasta.
Lue lisää >>>

FIWARE-rahoitusta pk-yrityksille
Tuoreimmassa Open Forum -tilaisuudessa kerrottiin FIWARE-rahoituksesta pk-yrityksille. Paikalle saapui reilut 60 startup- ja pk-yrityksten edustajaa.
Lue lisää >>>

Kiitos Asta!
Helsingin kaupungin tietokeskuksen johtaja Asta Manninen jäi eläkkeelle 1.4.2015. Helsinki Region Infoshare ja Forum Virium Helsinki kiittävät Astaa hänen avoimuuden eteen tekemästään upeasta työstä ja HRI-palvelun luomisesta, sekä uutta toimintakulttuuria rohkeasti edistävästä työstään.
Lue lisää >>>

Apps For Europe -voittajat valittu
Apps For Europe 2015 -kilpailun voittajat julkistettiin maaliskuussa. Kilpailun ykkössijan nappasi GoOV ja muut palkintosijat Allryder sekä Data Tank. Suomesta kisassa oli mukana Hahmota Oy ja yrityksen tuote Budjettipuu.
Lue lisää >>>

FutureEverything 2015: Missä menet demokratia?
Vuodesta 1995 Future Everything -konferenssi on tutkinut teknologian, yhteiskunnan ja kulttuurin kohtaamista ja osallistunut digitalisaatiosta käytävään keskusteluun. Maaliskuussa järjestetyn festivaalin yhtenä puhujana oli Forum Virium Helsingin toimitusjohtaja Jarmo Eskelinen.
Lue lisää >>>

Uusia kasvoja ja rooleja
Aapo Rista aloitti maaliskuussa erityisasiantuntijana 6Aika-strategian Avoin Data ja Rajapinnat -kärkihankkeen osatoteutushankkeessa. Lisäksi hän jatkaa kehittystyötä Linked Events -tapahtumarajapinnan parissa. Marja Mattila puolestaan aloitti huhtikuussa prosessipäällikkönä. Hänen tehtävänään on kehittää Forum Virium Helsingin prosesseja, työkaluja ja toimintamalleja.
Lue lisää >>>

Tulevia tapahtumia
Kalenterissamme on keväälle useita kansainvälisiä tapahtumia, olemme puhumassa niin Euroopassa kuin USA:ssakin. Kotimaassa meidät voi tavata huhtikuussa mm. Trafi Tieto 2015 -seminaarissa ja ICT Expossa 2015 ja toukokuussa Oulun Smart City -seminaarissa. Muista myös Hel<3Dev Avoimet konttorit, jotka järjestetään säännöllisesti joka toinen viikko.

Uutiskirje 1/2015

Yhteispohjoismainen haastekilpailu: osallistu 18.3. mennessä
Viisi pohjoismaista pääkaupunkia ja Nordic Innovation järjestävät yhdessä Nordic Independent Living Challenge -kilpailun, jonka tavoitteena on löytää uusia teknologisia ja muita ratkaisuja tukemaan ikääntyneiden sekä vammaisten itsenäistä asumista kotona. Haastekilpailuun voi osallistua 18.3.2015 saakka. Pääpalkintona kilpailussa on n. 110 000 euroa.
Lue lisää >>>

6Aika-hankehaku avoinna 27.2. asti
Toinen 6Aika-hankehaku on käynnissä 26.1.– 27.2.2015. Haku kohdistuu 6Aika-strategian painopisteisiin Avoin data ja Avoimet innovaatioalustat, joihin molempiin haetaan pilotti- ja kokeiluhankkeita. 6Aika-strategiassa tehdään uutta ja ainutlaatuista kaupunkien välistä yhteistyötä. Tavoitteena on parantaa ns. kuutoskaupunkien palveluja ja niiden toimivuutta yli kuntarajojen.
Lue lisää >>>

Haussa kaksi kumppanikoodaria sekä yhteisövastaava
Helsingin kaupunki hakee kahta uutta kumppanikoodaria elävöittämään avoimen ohjelmistokehityksen toimintakulttuuria kaupunkiorganisaatiossa sekä edistämään kaupungin avautumista. Lisäksi Helsinki, Espoo ja Vantaa hakevat yhteistä yhteisövastaavaa vauhdittamaan avoimen datan hyödyntämistä erityisesti liiketoiminnassa.
Lue lisää >>>

Avoin data -yrityspaneeli käynnistyy maaliskuussa
Avoin data -yrityspaneeli käynnistää toimintansa maaliskuussa ja kutsuu yritykset sekä yritysverkostot tekemään Suomesta tietopohjaisen liiketoiminnan edelläkävijää. Kutsumme kaikki kiinnostuneet lämpimästi mukaan kehittämään uutta datapohjaista liiketoimintaa.
Lue lisää >>>

Pioneeriyritykset avaavat FIWARE-latua
CreatiFI-kiihdyttämöohjelmaan on valittu 60 eurooppalaista start-up ja pk-yritystä yli kolmensadan hakijan joukosta. Ohjelmaan mukaan valituille yrityksille tarjotaan mm. tuotekehitystukea, sekä jopa 50 000 euroa rahoitusta. CreatiFI:n tavoitteena on tukea yrityksiä kehittämään uusia luovien alojen kaupallisia palveluita hyödyntäen avoimen lähdekoodin FIWARE-teknologioita.
Lue lisää >>>

Eduskuntavaalit 2015: vaalikonedataa saatavilla
Helsingin Sanomien vaalikoneen ehdokkaiden vastaukset ovat nyt saatavilla avoimena avoimena datana. hDatan perusteella pystyy esimerkiksi laskemaan, miten ehdokkaat suhtautuvat Nato-jäsenyyteen tai ruotsin pakolliseen opiskeluun kouluissa.
Lue lisää >>>

Mitä kuuluu, HRI?
Helsinki Region Infosharella on paljon uutta työn alla ja suunnitteilla. Uutta dataa aukeaa, vanhoja kartutetaan uusilla tiedoilla. Datojen yhteentoimivuutta kokeillaan. Avokonttori-tapaamiset Lasipalatsilla jatkuvat. Uusi vuosi on tuonut mukanaan myös uusia ihmisiä ja yhteistyökuvioita.
Lue lisää >>>

Digitaalinen valokuvanäyttely esittelee kaupunkilaisten valoisan talven
Tänä talvena rakennusvirasto ja Forum Virium Helsinki pyysivät kaupunkilaisia ottamaan inspiroivia kuvia talvikauden valaistuksesta ja julkaisemaan niitä sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #valoisatalvi. Valikoidut kuvat poimittiin digitaaliseen valokuvanäyttelyyn Helsingin kaduille.
Lue lisää >>>

Helsingin avoin data kiinnostaa suurta yleisöä
Helsingin kaupungin avoin data, esimerkiksi kaupungin ostot tai kaupungin tietojärjestelmäluettelo kiinnostavat suurta yleisöä. Helsinki Region Infosharessa vieraili viime vuonna noin 51 500 ihmistä. Käyntejä oli yhteensä noin 75 000 ja sivukatseluja yli 224 000.
Lue lisää >>>

Tutustumiskierros älykkääsen Helsinkiin
Helsingissä vieraili tammikuussa taiwanilainen lähestystö tutustumassa älykkääseen kaupunkiimme. Yhdeksän hengen ryhmässä oli mukana myös Taipein apulaiskaupunginjohtaja. Delegaatiota kiinnosti kuulla Helsingin älykkään kaupungin hankkeista sekä tulevaisuuden suunnitelmista. Delegaatio vieraili myös Forum Virium Helsingissä.
Lue lisää >>>

Forum Virium Helsinki rakentaa parempaa Helsinkiä
Kun EU-parlamentti vertaili 468 eurooppalaisen kaupungin älykaupunkihankkeita, sijoittui Helsinki kuuden älykkäimmän kaupungin joukkoon. Helsinki aikoo pysyä terävimmässä kärjessä jatkossakin – ketterän kaupunkikehityksen opein.
Lue lisää >>>

 

Lue myös