Valot reagoivat kulkijaan Baanalla

Artikkelikuva: Valot reagoivat kulkijaan Baanalla
Helsinki juhlisti YK:n Kansainvälistä Valon vuotta Valoisa Baana -tapahtumalla. Syyskuun lopussa Baanan sillat loistivat liikkeeseen reagoivina valoteoksina neljän päivän ajan.
 
Vuosi 2015 on YK:n nimeämä kansainvälinen valon ja valon teknologian vuosi. Valon vuosi tuo esille valoa hyödyntävien tieteiden ja niiden sovellusten hyötyä ihmiskunnalle. Baanalla koettiin valoelämyksiä Suomen Valoteknillisen Seuran, Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Helsingin kaupungin rakennusviraston yhteistyön tuloksena 24.-27.9.2015.
 
Hankkeen tavoitteena on saada kokemuksia uusien energiatehokkaiden valaistusratkaisujen käytöstä sekä niiden vaikutuksesta viihtyisyyteen ja turvallisuuden tunteeseen. Pyöräily- ja jalankulkureitti Baana soveltui hyvin testipaikaksi.
 
Valoteokset toivat kaupunkitilaan visuaalista rytmiä, väriä ja vuorovaikutteisuutta – elämyksellisyyttä, johon on totuttu teatterivalaistuksessa. Teokset kertoivat tarinoita, nostivat esiin arkkitehtuurin yksityiskohtia ja kommentoivat paikan historiaa. 
 
 
Älykästä valosuunnittelua Baanalle
 

Mannerheimintieltä Mechelininkadun Länsilinkkiin ulottuvalle vajaan puolentoista kilometrin reitille rakennettiin kaksitoista valoteosta., joita oli pystyttämässä yli 80 valotekniikan opiskelijaa ja ammattilaista.
 
Alinen, suomalaisen kansanuskon maanalainen henkien asuinsija, oli valoteosten inspiraationa. Aliseen matkattiin tunnelia tai onkaloa pitkin ja siellä saattoi kohdata vainajien sieluja, parantavia voimia ja voimaeläimiä. Suunnitteluryhmät tulkitsivat teemaa vapaasti urbaanissa hengessä. Teemalla haluttiin korostaa Baanan ominaislaatua kansalaisten tilana, joka erottuu yläpuolisesta, autojen ja kaupallisen toiminnan hallitsemasta kaupungista.
 
YK:n julistama kansainvälinen valon vuosi pyrkii lisäämään tietoisuutta valoteknologian mahdollisuuksista kestävän kehityksen edistäjänä. Valon vuoden teeman mukaisesti Baanan valoteoksissa käytettiin energiatehokkaita valaisimia ja älykästä ohjaustekniikkaa, joka reagoi reitillä liikkuviin jalankulkijoihin ja pyöräilijöihin. Liikkeeseen reagoivat ja energiaa säästävät led-valaisimet jäivät testikäyttöön vielä Valoisa Baana -tapahtuman jälkeenkin.
 
 
Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Suomen Valoteknillisen Seuran, Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Helsingin kaupungin rakennusviraston kanssa. Kolmekymmentä valaistussuunnittelijaa ja muotoilijaa suunnittelivat teokset ryhmätöinä ja Valoteknillisen seuran yritysjäsenet antoivat tapahtumaan arvokkaan panoksen lainaamalla teoksissa käytetyt laitteet. Teokset rakennettiin Metropolia Ammattikorkeakoulun Sähkötekniikan ja Esitystekniikan opiskelijoiden oppilastöinä.
 
Vuonna 2012 valmistunut Baana avasi pyöräily- ja jalankulkureitin Länsisatamasta keskustaan, kun junaliikenne lopetettiin sata vuotta aiemmin rakennetulta satamaradalta. Baana on paikoin dramaattinen, jyrkkien kallioseinämien rajaama kuilu, toisaalla se aukeaa aktiiviseksi nuorten olohuoneeksi tai puistomaisiksi pengerryksiksi. Entiseen ratakuiluun rakennettu kevyen liikenteen väylä on palkittu kaupallisuudesta vapaana kansalaisten tilana vuoden 2014 European Prize for Urban Public Space -kilpailussa, johon osallistui miltei 200 eurooppalaista kaupunkia. 
 
Forum Virium Helsinki on toteuttanut Helsingin keskustan katunäytöillä erilaisia kokeiluja kaupungin yksiköiden kanssa ja oli nyt mukana toteuttamassa Valoisa Baana -kampanjaa ja tiedottamassa siitä ydinkeskustan kaupunkinäytöillä.
 
 
Lisätietoja teoksista: www.valoisabaana.fi
 
Lue lisää Valoisasta Baanasta Helsingin Sanomista (24.9.2015):
 
Lisätietoja:
Kehityspäällikkö Kaisa Spilling
s-posti: kaisa.spilling(at)forumvirium.fi
puh. +358 40 744 8831
 

Lue myös