Turvallisemmat kadut jalankulkijoille – Volkswagen testasi älyristeystä Helsingissä

Artikkelikuva: Turvallisemmat kadut jalankulkijoille – Volkswagen testasi älyristeystä Helsingissä

Helsingin Jätkäsaari houkuttelee yrityksiä testaamaan älyliikenteen ratkaisuja. Marraskuussa 2022 Volkswagen tuli Suomeen testaamaan.

SmashHit-projekti ja Volkswagen testasivat Jätkäsaaressa liikenneturvallisuutta parantavaa teknologiaa, niin sanottua älyristeystä, lokakuussa 2022. Kokeilussa auto ja jalankulkija saivat viestin, kun kulman takaa oli tulossa joku. 

Jätkäsaaressa on kokeiltu monenlaisia älyliikenteen ratkaisuja, kuten kuljetusrobotiikkaa ja viimeisten metrien logistiikkaa. Syksyllä 2022 vuorossa oli risteys, joka varoittaa autoilijoita ja kevyttä liikennettä törmäysriskistä. 

Kokeiltu teknologia koostuu risteyksessä olevasta kamerajärjestelmästä ja autoon asennetusta laitteesta ja pohjautuu GPS-paikannukselle. Kokonaisuus mallintaa likkennettä ja muodostaa siitä digitaalisen mallin auton lähettämien GPS-tietojen pohjalta. 

Järjestelmä arvioi liikenteen riskitilanteita ja varoittaa tarvittaessa tienkäyttäjiä. Se voi lähettää viestejä sekä autoilijalle että kävelijälle. 

“Teknologian tarkoituksena on tehdä risteyksestä turvallisempi yksilöimättä liikenteessä liikkuvia ihmisiä”, sanoo datatieteilijä Li Zeng Volkswagenilta. Hän on ollut mukana kehittämässä järjestelmää. 

Vaikka järjestelmä kerää GPS-tietoja, hyödyntää kameratekniikkaa ja ottaa yhteyttä läheisiin laitteisiin, se ei kerää tarkkaa tietoa. 

Kokeilu on osa SmashHit-hanketta, joka keskittyy datatalouteen ja ajoneuvodatan hyödyntämiseen. Hankkeessa kiinnitetään erityisesti huomiota tietoturvaan ja datan turvalliseen käsittelyyn. Hanke pyrkii sujuvoittamaan datan jakamisen lupakäytäntöjä ja toisaalta tekemään jakamisesta ja vaihtamisesta läpinäkyvää.   

Katso video:

Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!

Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Annan suostumuksen henkilötietojen käsittelyn(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja annan suostumuksen henkilötietojeni käsittelyyn sen mukaisesti. Noudatamme henkilötietojen käsittelyssä yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR).

Lisätietoa

Vanhempi asiantuntija Pekka Koponen

Pekka Koponen
Vanhempi asiantuntija
+358 40 501 7114
pekka.koponen@forumvirium.fi

Lue myös