Tori ruokatapahtumien areenana – Sienifestarit ja Sober-kulttuuri elävoittävät toritoimintaa ja tuovat lähiruokaa kaupunkiin

Artikkelikuva: Tori ruokatapahtumien areenana – Sienifestarit ja Sober-kulttuuri elävoittävät toritoimintaa ja tuovat lähiruokaa kaupunkiin

Lähiruokahanke Urban&Local tuo syksyn satoa ja tuoretta juomakulttuuria kaupunkiin kahden uudenlaisen toritapahtuman muodossa. Tapahtumien tavoitteena on kokeilla toreille uusia käyttötarkoitusta, monipuolistaa toritoimijuutta ja edistää ruokasesonkien näkymistä torilla.

Kuluttajien kiinnostus lähi- ja kausituotteita kohtaan kasvaa. Samaan aikaan torien käyttöaste ja tarkoitus ovat muuttuneet. Syksyllä 2024 Hakaniemessä kokeillaan kahta toritapahtumaa, joiden tavoitteena on tuoda uutta toimintaa alueelle ja tukea pieniä ja paikallisia tekijöitä.

“Haluamme selvittää, miten torit voivat palvella entistä paremmin lähiruoan jakelukanavana ja edistää erityisesti sesonkiin sopivien tuotteiden saatavuutta. Samalla on mielenkiintoista nähdä, tuovatko teematapahtumat torikauteen luontevaa jatkumoa”, kertoo Urban&Local -hankkeen projektipäällikkö Roosa Halonen. 

Toritapahtumat järjestetään yhteistyössä kulttuuri-, ruoka- ja juoma-alan yrittäjien sekä Helsingin Kaupunkitilat Oy:n kanssa. Niiden tavoitteena on tarkastella torien käyttömahdollisuuksia esimerkiksi tulevaisuuden peruskorjauksia ajatellen ja edistää ruokasesonkeja sekä kaupunkikulttuuria palvelevan toritoimijuuden mallin kehittymistä. Toimivaa mallia voidaan skaalata myöhemmin myös muille toreille. 

Toteutukseen valitut kokeilut

Urban&Local-hanke etsi kevään 2024 aikana raaka-aineita ja ruokasesonkeja nostavia tapahtumakonsepteja kokeiluun Helsingin kaupallisille toreille. Kokeiluhaun perusteella valittiin kaksi toimijaa toteuttamaan tapahtumia: Wright & Co Oy sekä Jyrki Boy Oy. Tarjouskilpailun kokonaisbudjetti oli enintään 30 000 euroa. 

Kokeiluilla edistetään eläväistä ruoka- ja kaupunkikulttuuria sekä selvitetään, miten torit palvelevat eri liiketoimintamallien alustana. Tavoitteena on saada mahdollisimman paljon oppeja torien hyödyntämistä mielenkiintoisena ja innostavana kaupunkitilana.

Tapahtumien onnistumista seurataan muun muassa osallistujamäärillä ja palautekyselyillä, mutta erityisesti järjestäjien näkökulmasta, kuinka toreilla voi paremmin järjestää erilaisia tapahtumia ja saada niistä kannattavia.

Sobar syysjuhlat -toritapahtuma lauantaina 7.9.2024 klo. 10-16 Hakaniemen torilla. Tapahtumaan ei tarvita ennakkoilmoittautumista. Vapaa pääsy!

Villi ruokavallankumous -toritapahtuma  Hakaniemen torilla lauantaina 28.9.2024. klo 9:00–14:00 sienifestari ja klo 18:00–21:00 Suuri sieni-illallinen. Ilmoittautuminen illalliselle julkistetaan erikseen.

Tapahtumat järjestetään osana Urban&Local – tulevaisuuden kestävä ruokaekosysteemi -hanketta. Urban&Local-hankkeessa kehitetään lähiruoka- ja ravintola-alan innovatiivisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita ja palveluita sekä luodaan puitteet alan yhteistyölle ja kestävälle liiketoiminnalle. Hanketta koordinoi Forum Virium Helsinki ja hankekumppaneina toimivat Metropolia ammattikorkeakoulu, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Perho liiketalousopisto sekä Vantaan kaupunki. Hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta.

Kuva: Jussi Hellsten / Helsingin kaupungin kuvapankki

Lisätietoa

Projektisuunnittelija Olivia Fokeerah

Olivia Fokeerah
Projektisuunnittelija
+358 41 318 1111
olivia.fokeerah@forumvirium.fi

Lue myös