Toimitusjohtajan vuosikatsaus: Helsinki-Uusimaa oli Euroopan toiseksi innovatiivisin alue vuonna 2023

Artikkelikuva: Toimitusjohtajan vuosikatsaus: Helsinki-Uusimaa oli Euroopan toiseksi innovatiivisin alue vuonna 2023

Vuoteen 2023 kuului sekä sosiaalisia että teknologisia innovaatioita, joita Forum Virium kokeili yhteistyökumppaneineen miltei kymmenessä kaupunginosassa. Tavoitteena on mahdollistaa uusia älykkäitä kaupunkipalveluja ja tuottaa ennakointitietoa Helsingin kaupungin toimialoille.

On toimitusjohtajan vuosikatsauksen 2023 aika. Forum Virium Helsinki oli viime vuonna vahvasti mukana rakentamassa Helsinki-Uusimaan alueen kilpailukykyä ja uudistamassa Helsingin palveluja. Tästä osoituksena Helsinki-Uusimaa valittiin Euroopan toiseksi innovatiivisimmaksi alueeksi vuonna 2023 Euroopan komission ylläpitämässä Regional Innovation Scoredoardissa (RIS). Vertailussa ensimmäisenä on Tanskan pääkaupunkiseutu. Kolmanneksi sijoittuu Saksan Oberbayern.

Uudenmaan alue on asettanut tavoitteeksi olla tulevaisuudessa Euroopan innovatiivisin alue. Uudenmaan alueella on menestytty erityisesti Horisontti Eurooppa -rahoituksen hyödyntämisessä. Alueen korkeakouluilla ja VTT:llä on erityisen suuri merkitys EU-rahoituksen saannissa. 

Forum Virium on onnistunut näissä hauissa myös erinomaisesti. Forum Virium Helsingin kotiuttama EU-rahoitus oli viime vuonna 3,1 miljoonaa euroa. Tällä rahalla tuotetuissa innovaatio- ja kehitysprojekteissa korostuu yritysten TKI- ja kokeilutoiminta yhdessä kaupungin kanssa. 

Tavoitteena on mahdollistaa uusia älykkäitä kaupunkipalveluja ja tuottaa ennakointitietoa Helsingin kaupungin toimialoille. Rahoituksella edistetään myös globaalisti merkityksellisten ongelmien ratkaisuja ja tuetaan yritysten kilpailukykyä sekä elinvoimaa. Forum Viriumin hankkeissa oli viime vuonna mukana 80 yritystä. Näistä yrityksistä 20 pilotoi kaupunkiratkaisuja Helsingissä. 

Vuoteen 2023 kuului sekä sosiaalisia että teknologisia innovaatioita, joita Forum Virium kokeili yhteistyökumppaneineen miltei kymmenessä kaupunginosassa. Nasan robottiteknologia, työmaarobotit, jakamispalvelut ja muut fiksut ratkaisut edistivät toimivan kaupungin kehittämistä. Kokeilut auttoivat yrityksiä kehitystyössään, kaupunkilaiset pääsivät kurkistamaan tulevaan ja Helsingin toimialat löysivät suuntia, joihin kaupunkia kannattaa kehittää. Laajan partneriverkoston kanssa kehitimme entistä sujuvampaa arkea aiempaa moninaisemmille alueille.

Projektien asiakastyytyväisyys 4,8 / 5 pysyi korkealla tasolla vuonna 2023. Medianäkyvyys pysyi hyvällä tasolla ja some-kanavat jatkoivat tasaista kasvua. Työtyytyväisyys oli hyvällä tasolla arvosanalla 4,2 / 5. Kaikkien käynnissä olleiden 34 projektin ylivuotinen kokonaisbudjetti oli viime vuonna 27 miljoonaa euroa. Henkilöstöä meillä työskenteli 57 henkeä. Henkilökunta on sitoutunutta ja asiantuntevaa. Tämän osaamisen pohjalle on hyvä rakentaa tulevaa tekemistä.

Haluan kiittää yhtiön hallitusta, väistyvää puheenjohtajaa Mikko Rusamaa ja uutta puheenjohtajaa Hannu Heikkistä hyvästä ja rakentavasta yhteistyöstä.  

Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!

Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Hyväksyn tietojeni tallentamisen(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja hyväksyn että henkilötietojani käsitellään sen mukaisesti. Lyhyesti: noudatamme EU:n GDPR-asetusta ja käsittelemme henkilötietoja huolellisesti.

Lisätietoa

Toimitusjohtaja Mika Malin

Mika Malin
Toimitusjohtaja
+358 40 668 5599
mika.malin@forumvirium.fi

Lue myös