Syötävä kaupunki -seminaari: kokeiluja, teesejä ja tarinoita 24.11.2025

Artikkelikuva: Syötävä kaupunki -seminaari: kokeiluja, teesejä ja tarinoita 24.11.2025

Tervetuloa Syötävä kaupunki -seminaariin, Urban&Local-hankkeen lopputilaisuuteen, nauttimaan runsas ja monipuolinen kattaus tietoa kestävästä ja paikallisesta ruokajärjestelmästä.

Paikka: Kaupungintalon aula, Pohjoisesplanadi 11–13, 00170 Helsinki
Aika: 24.11.2025 13:00 – 16:00

Syötävä kaupunki -seminaari koostaa tuoreimmat ruokajärjestelmään liittyvät tulokset, suositukset, opit, kokeilut ja tarinat napakaksi kokonaisuudeksi. Tervetuloa oppimaan ja inspiroitumaan!  

Tapahtuman takana on Euroopan unionin osarahoittama Urban&Local-hanke, jonka tehtävänä oli kehittää entistä kestävämpää ja paikallisempaa ruokajärjestelmää pääkaupunkiseudulle. Iltapäivän aikana kuullaan, mitä kaikkea menestyksekäs hanke sai kolmessa vuodessa aikaan.

Mukana on tiiviitä ja inspiroivia puheenvuoroja tulevaisuuden ruokatrendeistä, kaupunkien roolista ja siitä, miten voimme yhdessä rakentaa nykyistä kestävämpää ja paikallisempaa ruokajärjestelmää. Yrittäjät jakavat omia kokemuksiaan aiheen tiimoilta. Lisäksi palkitsemme tilaisuudessa alan innovatiivisia ja tulevaisuuskestäviä yrityksiä.

Tervetuloa mukaan!

Ohjelma

Juontaja: Lotta Backlund

13:00–14:45

Alkusanat: Mitä kaikkea on syötävä kaupunki?

Alustus: Kestävä ruokajärjestelmä vaatii muutoksia
Päivi Nerg, valtiosihteeri, Maa- ja metsätalousministeriö

Kunnan ja kaupungin rooli paikallisten ruokaketjujen edistäjänä
Roosa Halonen, Urban&Local-hankkeen projektipäällikkö, Forum Virium Helsinki

Kommenttipuheenvuoro: Julkiset hankinnat ja pientuottajan polku
Suvi Salmela, johtava asiantuntija, Motiva

Live-podcast: Uutena tuottajana rakentamassa kestävää ja paikallista ruokaketjua
Heidi Hovi-Sippola, vastuullisuuspäällikkö, Perho Liiketalousopisto
Ira Wichmann, viljelijä
Olli Repo, Perho Liiketalousopisto

Palkitaan innovatiivisia ja tulevaisuuskestäviä paikallisia yrittäjiä

TAUKO

14:45–16:00

Yrittäjäpuheenvuoro: Innostusta lähiruokayrittämiseen
Julius Miikkulainen, Unlimited Foods

Kommenttipuheenvuoro: Ruokamatkailun liiketoimintamahdollisuudet
Opri Laamanen, lehtori, Haaga-Helia

Kommenttipuheenvuoro: Tapahtumia ja kohtaamisia ruoan ympärillä
Anna Pakarinen, kehityspäällikkö, Helsingin Kaupunkitilat Oy

Päätössanat

Päivä loppuu rentoon verkostoitumiseen, minkä aikana yrittäjät, tuottajat, kehittäjät ja ruoka-alan asiantuntijat pääsevät tapaamaan toisiaan.

Lisätietoa

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Lisäksi paikalla on valokuvaajia, joten käythän kertomassa kameran kanssa liikkuville, mikäli et halua tulla kuvatuksi.

Urban&Local – tulevaisuuden kestävä ruokaekosysteemi -hankkeessa kehitettiin lähiruoka- ja ravintola-alan innovatiivisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita ja palveluita sekä luotiin puitteet alan yhteistyölle ja kestävälle liiketoiminnalle. Hanketta koordinoi Forum Virium Helsinki ja hankekumppaneina olivat Metropolia ammattikorkeakoulu, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Perho liiketalousopisto sekä Vantaan kaupunki. Hanke sai rahoituksensa Euroopan aluekehitysrahastosta.

Kuva: Sakari Röyskö

Lue myös