SPOTTED-hankkeen ensimmäisen innovaatiokilpailun voittajat valittiin

Artikkelikuva: SPOTTED-hankkeen ensimmäisen innovaatiokilpailun voittajat valittiin

Virtuaalisessa innovaatiokilpailussa haettiin innovatiivisia tapoja hyödyntää EU:n avoimia satelliittiaineistoja ja FIWAREn tarjoamaa teknologiaa kaupunkien viheralueiden hallinnassa.

SPOTTED-innovaatiokilpailun voittajat on valittu. Hankkeen tavoitteena on selvittää, miten satelliittidataa voitaisiin hyödyntää kaupunkisuunnittelussa ja erityisesti kaupunkien viheralueiden hallinnassa ja suunnittelussa. Tammikuussa päättyneessä virtuaalisessa innovaatiokilpailussa haettiin innovatiivisia tapoja hyödyntää EU:n avoimia satelliittiaineistoja ja FIWAREn tarjoamaa teknologiaa kaupunkien viheralueiden hallinnassa. Kilpailuehdotuksia saapui yhteensä kahdeksan eri puolilta Eurooppaa, muun muassa Italiasta, Suomesta, Espanjasta, Luxemburgista ja Sloveniasta.

Helmikuun alussa osallistuvat tiimit saivat mahdollisuuden esitellä ehdotuksensa kilpailun tuomaristolle ja SPOTTED-hankkeen pilottikaupunkien edustajille kolmen minuutin myyntipuheilla videoyhteydellä. Tuomaristo arvioi kilpailutöiden innovatiivisuutta ja esimerkiksi toteuttamiskelpoisuutta. Yleisesti kilpailijat olivat lähestyneet hankkeen ja kilpailun tematiikkaa hyvin eri lähtökohdista ja kilpailutöiden joukossa oli ratkaisuja muun muassa viheralueiden seurantaan, puistojen huoltotöiden optimointiin ja kokemus- ja palautetiedon hyödyntämiseen kunnossapidossa. Teknologian osalta ehdotuksissa nousi esiin erityisesti tekoäly, automatiikka ja data-analyysejä tuottavat alustat.

Kolme kilpailutyötä palkittiin rahapalkinnoin. Parhaaksi työksi tuomaristo arvioi WEOn ratkaisun, jossa keskeisenä on avoimeen satelliittidataan perustuvat analyysit liittyen viheralueiden ja puistojen määrään ja kuntoon. Kyseinen ratkaisu tarjoaa mahdollisuuden tietopohjaiseen päätöksentekoon liittyen viheralueisiin ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Lisäksi palkittiin xD Twin, jonka idea liittyy satelliittikuvien hyödyntämiseen rakennettavien alueiden muutosten seurannassa ja hallinnassa sekä WiseTown, joka pyrkii ratkaisussaan integroimaan kaupunkilaisten antamaa palautetta ja joukkoistamista viheralueiden kunnossapitoon liittyen.

Yksi kilpailun tuomareista, Helsingin elinkeino-osastolla työskentelevä kaupunkiympäristön toimialan innovaatioagentti, Petteri Huuska kommentoi kilpailua kaupungin näkökulmasta.

”Aihepiiri on meille todella ajankohtainen. Kaupungin näkökulmasta kaikki palkitut ehdotukset tarjosivat uusia mielenkiintoisia ajatuksia, vaikka olivatkin vielä ideatasolla. Pääsemme onneksi jatkamaan keskustelua näistä ja muista satelliittidatan mahdollisuuksista muiden kaukokartoitusmenetelmien tukena, kun järjestämme kaupunkiympäristön toimialan innovaattoreille esittely- ja ideointitilaisuuden helmikuun lopulla. Olisi hienoa, jos pystymme yhdistämään toimialan tarpeita tällaisiin luoviin ratkaisuehdotuksiin”, kertoo Huuska.

Lue lisää voittajista hankkeen sivuilta.

Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!

Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Annan suostumuksen henkilötietojen käsittelyn(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja annan suostumuksen henkilötietojeni käsittelyyn sen mukaisesti. Noudatamme henkilötietojen käsittelyssä yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR).

Lisätietoa

Projektipäällikkö Ville Santala

Ville Santala
Projektipäällikkö
+358 40 661 6614
ville.santala@forumvirium.fi

Lue myös