


Helsingin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki ja Helsieni kokeilevat, voisiko ruokasieniä viljellä onnistuneesti toimistotiloissa. Jos idea toimii, toimistojen kahvinporot pääsevät biojäteastian sijasta hyötykäyttöön.
Monet yritykset etsivät parhaillaan sekä vaihtoehtoisia keinoja tukea työntekijöidensä hyvinvointia että uusia tapoja tuoda luontoa toimistoihin. Viherseinät ja muut viherrakenteet ovat kasvattaneet suosiotaan jo muutaman vuoden ajan.
Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin tiloissa toteutettava yhteisöllinen sieniviljelykokeilu on yksi vastaus viihtyvyys- ja hyvinvointihaasteisiin. Se tuo luontoa sisätiloihin ja vähentää samalla biojätettä, koska sienten kasvualustana käytetään kahvinporoja. Onnistuessaan sieniviljelmä ilahduttaa työntekijöitä sekä tekemisenä että sienisadon muodossa.
“Sieniviljely on yksi vastaus yritysten kasvavaan ympäristötietoisuuteen ja entistä kestävämmän toimistokulttuurin rakentamiseen”, sanoo kokeilun takana olevan Helsienen Benoit Mantel.
Helsieni on sieniviljelyratkaisuja valmistava yritys, joka auttaa tuotteillaan ihmisiä kasvattamaan osterivinokkaita kotioloissa.
Sienet lisäävät kestävyyttä ja viihtyisyyttä
Forum Virium Helsingin kokeilun kasvatussetit ovat samanlaisia kuin kotikasvatussetit, mutta nyt ajatuksena on, että viljely laajenisi kodeista toimistoille. Kokeilun tavoitteena onkin selvittää, mitä vaatii, että kasvatus onnistuu toimistoympäristössä.
“Meitä kiinnostaa, mikä motivoi työntekijöitä osallistumaan tällaiseen toimintaan”, Mantel sanoo.
Vaihtoehtoja riittää, sillä sieniviljely vastaa moniin ajankohtaisiin trendeihin. Se liittyy paitsi hyvinvointiin ja luontosuhteen vaalimiseen myös kestävyyteen, kaupungin vehreytykseen ja ekologiseen jalanjälkeen.
Toimistokokeilun ohella Helsienellä mietitäänkin parhaillaan, millä muilla tavoilla sienet ja sieniviljely voisi kiinnostaa organisaatioita. Yksi idea ovat virkistyspäivät.
Forum Virium Helsingin toimistolla, osana Euroopan unionin rahoittamaan kestävän ruoantuotannon Urban&Local-hanketta järjestetty kokeilu kestää kuusi kuukautta. Tänä aikana kasvatuslaatikoista voi teoriassa saada kaksi satoa osterivinokasta työntekijöiden iloksi. Merkkejä ensimmäisestä sadosta ja sienten kasvusta havaittiin huhtikuun lopulla, joten ainakin kokeilun alku on ollut lupaava.
Osterivinokkaat pilkistivät kasvatuslaatikosta ensi kertaa huhtikuun lopussa.
Kokeilu on osa Urban&Local – Tulevaisuuden kestävä ruokaekosysteemi -hanketta (1.1.2023–31.12.2025), jonka tavoitteena on luoda pääkaupunkiseudun lähiruoka- ja ravintola-alan liiketoimintaa edistävä toimijaverkosto, jolla mahdollistetaan eri toimijoiden välinen jatkuva yhteistyö, tiedonvaihto ja tutkimustiedon hyödyntäminen yritysten liiketoiminnassa. Hanketta koordinoi Forum Virium Helsinki ja hankekumppaneina toimivat Metropolia ammattikorkeakoulu, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Perho liiketalousopisto sekä Vantaan kaupunki. Hanketta rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto ja Uudenmaan liitto.