Ravintoloille kehitetään nyt hiilijalanjäljen mittareita Mission Zero Foodprint -hankkeessa alan toimijoiden kanssa

Artikkelikuva: Ravintoloille kehitetään nyt hiilijalanjäljen mittareita Mission Zero Foodprint -hankkeessa alan toimijoiden kanssa

Nyt alkaviin avoimiin työpajoihin voivat osallistua kaikki ravintolatoiminnan hiilijalanjäljestä kiinnostuneet: niin asiakkaat, ravintola-alan toimijat kuin asiantuntijatkin. Työpajojen lisäksi teemaa edistetään digitaalisten palvelujen kokeiluilla, joihin yritykset voivat tarjota digitaalisia ratkaisujaan.

Suomalaiset syövät vuodessa kodin ulkopuolella yli 700 miljoonaa ruoka-annosta ja ravitsemisyrityksiä on Suomessa yli 10 000. Hävikin vähentäminen, ekologisuus ja hiilineutraalisuus kiinnostavat ravintola-alalla, mutta kuinka mitata, kun kaikille ravintola- ja ruokapalveluille yhteisiä ja avoimia mittareita ei ole? Mission Zero Foodprint -hanke tarttuu tähän haasteen. Tavoitteena on kehittää hiilineutraaliuteen tähtäävä toimintamalli ja työkaluja erityisesti pienten ja keskisuurten ravintola- ja ruokapalveluyritysten tarpeisiin.

Hankkeessa kutsutaan yhteen ravintola- ja ruokapalvelualan yrityksiä, kehittäjiä ja muita sidosryhmiä viemään ruoka-alaa kohti hiilineutraaliutta. Hanketta koordinoi Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki kumppaninaan hankkeen toinen toteuttaja Laurea-ammattikorkeakoulu. Lisäksi mukana on laaja verkosto yhteistyökumppaneita, kuten Kotipizza Group, Helsinki Marketing ja Smart & Clean -säätiö.

“Vastuullisuus ja hiilineutraalius ovat ajankohtainen teema ravintola- ja ruoka-alalla. Yksittäisen toimijan on haastavaa kehittää ratkaisuja. Mission Zero Foodprint kokoaa alan toimijoita ja vastuullisuus-, data- ja digitaalisten palveluiden asiantuntijoita kehittämään yhdessä toimintamallia sekä mittareita tukemaan hiilineutraaliutta, ja samalla kartoitetaan keinoja välittää mittaroitua dataa myös kuluttajille suunnattuihin palveluihin”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Kaisa Spilling Forum Virium Helsingistä.

Mittaroitua dataa vastuullisten valintojen tueksi

Helsingin kaupunki tukee monin tavoin yrityksiä osallistumaan Hiilineutraali Helsinki 2035 -tavoitteisiin. Mission Zero Foodprint -hankkeessa tehdään yhteistyötä myös My Helsingin Valitse vastuullisemmin -palvelun kanssa, joka auttaa valitsemaan vastuullisempia palveluja, kuten ravintoloita, liikkeitä, käyntikohteita, tapahtumia ja majoitusvaihtoehtoja Helsingin tarjonnasta. Palvelun selkäranka on räätälöity kriteeristö, joka auttaa palveluntarjoajia kehittämään toimintaansa yhä vastuullisemmaksi.

“Ruoan hiilijalanjäljen mittaaminen lisäisi niin ravintoloiden kuin asiakkaiden mahdollisuuksia vaikuttaa valinnoillaan. Uudet työkalut tukisivat hyvin Valitse vastuullisemmin –kriteeristöä. Aitoa vaikutusta syntyy, kun tarpeeksi suuri ja moninainen joukko tulee omilla teoillaan mukaan”, kertoo Laura Saksala Helsinki Marketingista.

Työpajat kokoavat alan osaamista ja tarjoavat uusinta tietoa

Työpajat ovat hankkeen keskeinen tapa koota yhteen ravintola- ja ruoka-alan edustajia, jotka pääsevät kehittämään mittareita ja toimintamalleja yhdessä sekä tuomaan esiin käytännön kokemuksiaan. Kevään 2020 aikana Laurea-ammattikorkeakoulu järjestää avoimia työpajoja, joissa käsitellään muun muassa hävikkiä, energiatehokkuutta ja hiilijalanjälkeä.

Laurea-ammattikorkeakoululla on kokemusta ruokapalvelujen vastuullisuuden kehittämisestä. Laurean Leppävaaran kampuksen opiskelija- ja henkilöstöravintola BarLaurea on innovatiivinen tutkimus- ja kehitys-oppimisympäristö sekä palveluiden kehittämiskeskus, joka on jo usean vuoden ajan kehittänyt vastuullisuutta, hävikin mittaamista ja vähentämistä. BarLaurea toimii myös hankkeen yhtenä kokeilualustana.

“Yhteiskehittämistyöpajoihin osallistuminen antaa uniikin tilaisuuden kuulla alan asiantuntijoita ja verkostoitua muiden alan toimijoiden kanssa. Työpajoissa syntyvien ideoiden ja konseptiaihioiden perusteella Leppävaaran opetuskeittiö testaa ja luo toimintamalleja, joita pilotoidaan syksyllä 2020 yhdessä ravintoloiden kanssa”, kertoo lehtori Anne Turunen Laurea-ammattikorkeakoulusta.

Haussa digitaalisia ratkaisuja hiilineutraaliuden tueksi

Huhti-toukokuussa järjestetään kokeiluhaku digitaalisia ratkaisuja tuottaville yrityksille. Työpajoissa syntyneiden konseptiaihioiden pohjalta haetaan digitaalisia ratkaisuja tukemaan ravintolatoimijoiden hiilineutraaliutta. Entä miten mittaroitu data voisi näkyä myös kuluttajille suunnatuissa palveluissa? Näin autetaan kuluttajia tekemään vastuullisia valintoja samalla kun vahvistetaan ravintola-alan toimijoiden ympäristöystävällistä imagoa.

Tule mukaan kevään työpajoihin! Ilmoittautuminen on nyt käynnissä.

 

Kuva: Helsinki Marketing

Lisätietoja

Kuva

Kaisa Spilling

#fiksukaupunki #nopeatkokeilut
#livinglab #co-creation

puh. +358 40 744 8831
kaisa.spilling(at)forumvirium.fi

Tilaa uutiskirje

Tilaa Forum Virium Helsingin uutiskirje, niin saat tietoa Mission Zero Foodprint -hankkeen etenemisestä sekä tulevista open calleista ja työpajoista!


Lue myös