Puiden mittaaminen auttoi kehittämään teknologiaa etsintätehtäviin

Artikkelikuva: Puiden mittaaminen auttoi kehittämään teknologiaa etsintätehtäviin

Puuston kartoittamiseen liittyvä kokeilu auttoi droonien lennättämistä kehittävää Anarky Labsia hiomaan teknologiaansa ja parantamaan tuotteen ominaisuuksia asiakkaita houkuttelevammiksi. Tätä B.Green -hankkeen avulla kehitettyä teknologiaa käytetään nykyisin myös etsintätehtävissä.

Joskus kevyt ja nopea kokeilu antaa yritykselle enemmän kuin pitkä ja harkittu monen kuukauden testijakso. Niin kävi droonien lennättämistä kehittävälle Anarky Labsille, jonka kanssa kaupunkien vihreään infrastruktuuriin keskittyvä B.Green-hanke teki kymmenen päivää kestäneen kokeilun. Kahdessa viikossa Anarky Labs löysi yhden nykyisistä myyntivalteistaan.

Forum Virium Helsingin tekninen asiantuntija Lauri Lemmenlehti tapasi Anarky Labsin perustajat Hannu Lesosen ja Lassi Immosen yrityshautomossa loppukesästä 2021. Yrityksellä oli silloin vain neljä työntekijää, mutta heidän droonien lennättämiseen soveltuvat lisätyn todellisuuden lasinsa kiinnittivät silti Lemmenlehden huomion. Hän halusi kokeilla teknologiaa kaupunkiluonnon kartoittamiseen.

Yhteistyötä varten Anarky Labsilla kehitettiin kevyt lisäosa, jolla saattoi merkata ja mitata kasveja lisätyn todellisuuden lasien kautta droonin näkymästä. B.Green-hankkeessa ominaisuutta hyödynnettiinn puiden tunnistamiseen ja kartoittamiseen.

“Kokeilun myötä tajusimme, mihin kaikkeen kehittämäämme menetelmää voi käyttää. Olimme edistäneet merkkaamista aina joutessamme, mutta kokeilun myötä siitä tuli yksi teknologiamme keskeisimmistä ominaisuuksista”, sanoo Anarky Labsin toimitusjohtaja Hannu Lesonen. 

Kaivattua apua kaupunkisuunnitteluun

Lemmenlehti halusi testata lisätyn todellisuuden toimivuuttaa kartoitustyössä, koska onnistunut kokeilu voisi kehittää kaupunkiluonnon suunnittelua. Olemassa olevan kaupunkiluonnon kartoittaminen on tärkeää, jotta voidaan suunnitella uusia puistoja, istutuksia ja kasvien paikkoja. Kun rakennetaan uusi asuinalue, talot pysyvät vuosikymmenet samankokoisina, mutta kasvit eivät. Ne muuttuvat, joten suunnittelijoiden pitäisi pystyä arvioimaan, miltä ne milloinkin näyttävät ja miten ne vaikuttavat ympäristöönsä eri ikäisinä. Arvioita varten tarvittaisiin toimivia digitaalisia työkaluja.

Jotta esimerkiksi puita voitaisiin mallintaa suunnitelmiin, pitäisi tietää muun muassa sijainti, lajitiedot ja yksilön koko kaikkina aikoina. Näitä tietoja ei ole aiemmin saanut helposti ja edullisesti samasta ohjelmasta.

Kokeilu osoitti, että Anarky Labsin teknologia nopeuttaa kaupungin puukartoitusta merkittävästi ja auttaa näin mallien luomisessa. Sen ansiosta puiden korkeudet, sijainnit ja lajit saa nopeasti tunnistettua ja merkattua karttaan.

Lemmenlehti oli kokeiluun ymmärrettävästi tyytyväinen, mutta niin olivat Anarky Labsin perustajatkin. He saivat kokeilun ansiosta arvokasta palautetta teknologiastaan ja ideoita kehitystyöhön. Yhteistyön ansiosta syntyi muun muassa idea tiiminäkymästä, jolla muut voivat seurata tietokoneen kautta, mihin drone merkkejä tiputtaa.

“Kokeilu oli siinä mielessä käänteentekevä, että syntyi tämä uusi ominaisuus”, Lesonen sanoo.

Siemen versoo eli yritys kasvaa

Sittemmin Anarky Labs on kehittänyt sekä lisätyn todellisuuden AirHUD-ohjelmiston perusominaisuuksia, tiiminäkymää että merkkaamisen mahdollistavaa teknologiaa. Pudotettavia merkkejä voi nyt käyttää esimerkiksi rakennusten ja kasvien tunnistamiseen tai vaikkapa kadonneita etsittäessä. Tekniikka on nykyisin kehitetty niin pitkälle, että sitä voi helposti sovittaa monenlaisten droonista näkyvien kohteiden merkkaamiseen.

Vaikka Anarky Labs on vielä kasvuyritys, asiat etenevät juuri nyt vauhdilla. Heidän tuotteensa herättää kiinnostusta, koska Anarky Labs on todellista näkymää, drooneja ja lisättyä todellisuutta hyödyntävien teknologioiden pioneereja ammattilais- ja viranomaismarkkinoilla.

Koronarajoitusten helpotuttua yrityksen edustajat voivat vihdoin käydä esittelemässä teknologiaa potentiaalisille asiakkaille.

“Se on parhaimmillaan, kun sen näkee käytössä”, Lesonen hymyilee.

Anarky Labs

  • Perustettu maaliskuussa 2020.
  • Perustajat Hannu Lesonen ja Lassi Immonen.
  • Droonien lennätystä lisätyn todellisuuden avulla helpottavan teknologian kehittäjä.
  • Pilottiasiakkaina ollut muun muassa Oulun yliopisto, VTT ja Brahe Industar -hanke.
  • Saanut rahoitusta muun muassa Nordic XR Startupsilta.
  • Anarky Labs etsii parhaillaan uusia asiakkaita ja on myös avoin erilaisille yhteistyöprojekteille.

Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!

Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Annan suostumuksen henkilötietojen käsittelyn(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja annan suostumuksen henkilötietojeni käsittelyyn sen mukaisesti. Noudatamme henkilötietojen käsittelyssä yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR).

Lue myös