”Veneiden Uberia” ja muita liikkumisen älypalveluja kokeillaan Jätkäsaaressa

Artikkelikuva: ”Veneiden Uberia” ja muita liikkumisen älypalveluja kokeillaan Jätkäsaaressa

Jätkäsaari on uusien liikkumisratkaisujen kokeilualue ja älyliikenteen näyteikkuna maailmalle. Kesällä ja syksyllä Jätkäsaaressa nähdään neljä uudenlaista liikkumispalvelua ja -ratkaisua, joita kokeillaan oikeassa kaupunkiympäristössä oikeiden käyttäjien kanssa.

Bout – ”veneiden Uber”

Bout helpottaa pääsyä Helsingin lähisaaristoon ja rantakohteisiin yhdistämällä venekyytejä tarvitsevat ja niitä tarjoavat kaupunkilaiset. Boutin palvelu on ”veneiden Uber”, eli sen kautta pienvenekyytejä voi tilata joustavasti ja edullisesti älypuhelinsovelluksella. Kyytejä tarjoavat pienveneiden omistajat. Veneiden kuljettajat toimivat pienyrittäjinä, ja Bout tarjoaa alustan kyytien välittämiseen. Matkailijat ja asukkaat voivat tilata venekyydin yli 50 ennalta määriteltyyn noutopisteeseen Helsingin ja Espoon saaristossa ja rannikolla. Bout Oy AB:n julkaisua joudutaan valitettavasti siirtämään johtuen ongelmista sovelluksen ladattavaksi saamisessa. Uudesta julkaisuajankohdasta ilmoitetaan Boutin some-kanavilla.

Yhteiskäyttöautojen älyparkkeeraus

DriveNow ja Easypark tuovat yhteiskäyttöiset DriveNow-kaupunkiautot Jätkäsaaren matkailijoiden, jätkäsaarelaisten ja Jätkäsaaressa asioivien käyttöön älyparkkeerauksen avulla. DriveNow-kaupunkiauton voi pysäköidä Jätkäsaaren sataman kahdelle paikoitusalueille jotka on merkitty DriveNow sovellukseen. Auton jättämisestä näille kahdelle ns. premium parking -pysäköintialueelle peritään 2 euron hinta (ns. drop-off-maksu), joka veloitetaan automaattisesti asiakkaalta. Auton käyttöönotto Jätkäsaaresta on maksutonta. Palvelu parantaa kaupunkiautojen parkkimahdollisuuksia Jätkäsaaressa ja helpottaa siten saapumista satamaan ja Jätkäsaareen ilman omaa autoa. Palvelu luo myös uuden vaihtoehdon siirtyä satamasta Helsinki-Vantaan lentokentälle. Palvelu tulee DriveNow-asiakkaiden käyttöön elo-syyskuun vaihteessa.

Ääniopastetut sähköpyöräretket

Vapaus Bikesin ja Route Pepperin tuottamat ääniohjatut sähköpyöräretket tuovat uuden ulottuvuuden Helsingin turistisesonkiin. Palvelussa luodaan elämyksellisiä reittejä eri kielillä muun muassa tunnettuihin klassikkokohteisiin (Sibelius-monumentti, Kauppatori, Töölönlahden ympäristö), boheemeihin kaupunginosiin (Kallio, Sörnäinen) sekä merelliselle “saaristohyppelylle” Seurasaareen. Asiakas voi vuokrata laadukkaan sähköpyörän ja nauttia ääniohjatusta navigaatiosta. Matkailijan ei tarvitse huolehtia reittiosaamisesta, mutta ei myöskään ottaa katsettaan pois liikenteestä. Ääniopastettujen retkien lähtöpisteenä toimii Jätkäsaaressa Clarion Hotel Helsinki, josta hotellin asiakkaat saavat käyttöönsä pyörät ja muut retkeen tarvittavat välineet. Palvelu on ollut käytössä 17.7. alkaen ja uusia reittejä lisätään syksyn aikana.

Vesibussilla Jätkäsaaresta Hietalahteen ja Kauppatorille

Norsö Line tarjoaa kuljetusta vesiteitse reitillä Jätkäsaari-Hietalahti-Kauppatori. Jätkäsaaressa vesiliikenteen pysäkki sijaitsee Saukonpaadessa raitiovaunujen 8 ja 9 päätepysäkkien läheisyydessä. Vesireitti avaa kokonaan uuden liikkumisvaihtoehdon Jätkäsaaren matkailijoille ja asukkaille. Palvelua kokeillaan maksuttomana Asuntomessujen järjestämän Kaupunkielämää Jätkäsaaressa -tapahtuman yhteydessä 1.–9.2018.

Kokeilemalla opitaan uusista palveluista ja teknologioista

Liikkuminen kaupungeissa on murroksessa. Digitalisaatio, liikkumisen uudet palvelut ja teknologiat sekä lainsäädännön muutokset muuttavat tapaa liikkua kaupungeissa. Yhtä lailla ihmisten arvot, asenteet ja käyttäytyminen muuttuvat. Tässä muutoksessa Helsinki on kaupunkina aktiivisesti mukana, ei vain sivusta seuraajana.

Jätkäsaari on Helsingissä uusien liikkumisratkaisujen kokeilualue ja älyliikenteen näyteikkuna maailmalle. Forum Virium Helsingin koordinoima Jätkäsaari Smart Mobility Lab kokoaa yhteen asukkaat, yritykset ja korkeakoulut kehittämään uusia liikkumisen teknologioita ja palveluja. Uusien ratkaisujen ketterä kokeileminen ja yhteiskehittäminen ovat vahvasti läsnä Jätkäsaaressa.

Nopeiden kokeilupyrähdysten tavoitteena on tarjota yrityksille ja kaupungille ymmärrystä uusista liikkumisen ratkaisuista, niiden hyödyistä ja mahdollisista haasteista.

Jätkäsaari on kantakaupungin kylkeen rakentuva merellinen kaupunginosa, jossa toimii Euroopan vilkkain matkustajasatama. Se on loistava paikka kokeilla uusia liikkumisen palveluja, jotka vastaavat konkreettisella tavalla todellisiin liikkumisen haasteisiin ja kehittämistarpeisiin”, kertoo Forum Virium Helsingin projektipäällikkö Janne Rinne.

Kesän ja syksyn kokeilut ovat osa Perille asti -hanketta, jossa etsitään uusia liikkumisen palveluja Helsinkiin, Espooseen ja Vantaalle. Tavoitteena on löytää nopeiden kokeilujen avulla uusia ja innovatiivisia liikkumisen ratkaisuja, jotka helpottavat matkailijoiden liikkumista tai parantavat matkailun kannalta kiinnostavien kohteiden saavutettavuutta. Jätkäsaaren kokeiluja koordinoi Helsingin kaupungin innovaatioyksikkö Forum Virium Helsinki, joka on älykaupunkikehityksen edelläkävijä muun muassa Fiksu Kalasatama -hankkeessa ja monissa digitaalisten palvelujen kehittämishankkeissa.

Perille asti -hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta osana 6Aika-strategiaa. Rahoituksen myöntää Uudenmaan liitto. Hanke toteutetaan 2017–2019.

Kuva:  Niko Soveri / Helsingin kaupunki

Lisätietoja

Kuva

Janne Rinne

#alyliikenne #jml
puh. +358 40 682 0050
janne.rinne(at)forumvirium.fi

Kuva

Perille-asti-logobanneri-6aika-eu-vipuvoimaa-uudenmaan-banneri-900

Lue myös