Korona muuttaa työelämää pysyvästi

Artikkelikuva: Korona muuttaa työelämää pysyvästi

Suomi avaa yhteiskuntaa hiljalleen koronakriisin hellittäessä. Tässä ajassa on paljon epävarmuutta, mutta myös paljon hyvää syntyy.

Peruspalvelut kuten julkinen terveydenhuolto ja opetustoimi ovat hyvin kestäneet koronapaineen alla.  On ollut hieno huomata, miten perusopetus saatiin toimimaan digitaalisesti etänä ja iso osa opetuksesta siirtyi verkkoon. 

Nettisukupolvi on omaksunut tulevaisuuden työn välineet kuin huomaamatta, työikäisten etätyöloikasta puhumattakaan. Myös Postin palveluiden kysyntä on kasvanut, ja kotimaista elintarvikehuoltoa arvostetaan ihan eri tavoin kuin ennen kriisiä. Auto-, laiva- ja lentoliikenteen väheneminen näkyvät Forum Viriumin keräämässä ilmanlaadun sensoridatassa Helsingissä. Toki kaiken liikkumattomuuden ja suljetun yhteiskunnan seurauksena on taloudellisen romahduksen vaara.

Mutta mitä tästä ajasta tulee oppia ja mikä olisi koronan jälkeisen yhteiskunnan kultainen keskitie?

Talouskommentaattorit ennustavat digitaalisuuteen panostavien yritysten korjaavan suurimman potin tästä ajasta. Koronaromahdus on tarttunut heikoimmin yrityksiin, jotka panostavat digitaalisuuteen. Ennustan samoin käyvän myös kaupunkien kanssa. Kaupungit kuten Helsinki panostavat vahvasti digitaalisuuteen. Digitalisaatio ja innovaatiot sekä niiden ennakkoluuloton käyttöönotto mahdollistavat pehmeän laskun tulevaan.

Forum Virium Helsinki on siirtänyt toimintansa etätyöskentelyyn onnistuneesti. Olemme hyödyntäneet omia oppejamme digitaalisuudesta ja sen tuomista mahdollisuuksista. Eurooppalaiset yhteistyöhankkeet, pilotointi ja niihin liittyvät tapahtumat ovat siirtyneet onnistuneesti verkkoon. Tapahtumien järjestäminen ja niiden fasilitointi on nykyisin helppoa pilvipalveluiden ja kehittyneiden sovellusten avulla. Viestinnän mittareista on ollut hienoa seurata, että aktiivisuus Forum Viriumin verkkotapahtumia kohtaan on noussut tämän muutoksen seurauksena.

Forum Viriumin hankkeet nojaavat vahvasti digitaalisuuteen ja dataan. Tarjoamme muun muassa lähilogistiikkaan alustaa, jonka avulla Helsinkiläiset ravintolat saavat verkkotilaukset perille koronakriisin keskellä. Ensimmäiset yritykset ovat jo ottaneet alustan käyttöön. Pilotoimme autonomisia ajoneuvoja monella sektorilla. Lääkkeet ja testitulokset lentävät jo nyt drooneilla. Pasilassa ajaa pilottiajoja autonominen 29R-bussilinja, joka on EU-rahoitetun Fabulos-hankkeen tulos.

Koronakriisin jälkeen tulemme näkemään todellisen muutoksen työnteossa. Digitalisuuden mahdollisuudet muuttavat kaiken. Kauppa siirtyy nyt aidosti verkkoon, kauppakeskukset ja avokonttorit voivat olla pian historiaa. Lentämisen sijaan tulevaisuudessa matkustetaan junalla tai korvataan matka videokonferenssilla. Tämä kaikki luo uudentyyppisen työn mahdollisuuksia. Nyt on entistä tärkeämpää löytää uusia digitaalisuudesta ponnistavia innovaatioita, joita voidaan tässä uudessa ajassa jalkauttaa käytäntöön ja uudeksi työksi. 

Forum Virium Helsinki haluaa tukea koronakaudella myös nuoria heidän matkallaan työelämään. Palkkasimme 20 yhdeksäsluokkalaista kesä-heinäkuuksi kesätöihin. Nuoret kartoittavat Helsingin sisäänkäyntejä ja portteja kännykkäsovelluksella. Tiedot käytetään kaupunkilogistiikan projektissa, jossa kehitetään viimeisten metrien digitaalisia jakeluoppaita.

Lisätietoja

Kuva

Mika Malin

puh. +358 40 668 5599,
mika.malin(at)forumvirium.fi

Tilaa uutiskirje

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!


Lue myös