Jätkäsaaren uudet älyliikenteen kokeilut valittu

Artikkelikuva: Jätkäsaaren uudet älyliikenteen kokeilut valittu
Kuva

Perille asti -hankkeen Jätkäsaaren kokeilut vuodelle 2019 on valittu. Tänä vuonna Jätkäsaaressa kokeillaan uudenlaisia harrastus- ja pelikyytejä, kuormapyörien yhteiskäyttöä, kevyttä lähilogistiikkaa ja älykästä suojatietä.

Jätkäsaari on uusien liikkumisratkaisujen kokeilualue ja älyliikenteen näyteikkuna maailmalle. Tänä vuonna Jätkäsaaressa nähdään neljä uutta liikenteen ja liikkumisen palvelua tai ratkaisua, joita kokeillaan oikeassa kaupunkiympäristössä asukkaiden kanssa. Forum Virium Helsinki ja Perille asti -hanke hakivat tammi-maaliskuussa nopeita kokeiluja Jätkäsaareen avoimella tarjouskilpailulla. Tavoitteena oli löytää kokeiltavaksi uusia ja innovatiivisia ratkaisuja, jotka helpottavat asukkaiden liikkumista.

Kokeiluhaun sisältö määriteltiin yhdessä asukkaiden, suunnittelijoiden ja yritysten kanssa. Liikkumisen tarpeita, kehittämiskohteista ja kipupisteitä selvitettiin neljässä avoimessa yhteiskehittämistyöpajassa ja asukkaille suunnatulla verkkokyselyllä. Yhteiskehittämisen perusteella yrityksiltä haettiin kokeiluja, jotka tarjoaisivat käytännön ratkaisuja Jätkäsaaren asukkaiden liikkumisen haasteisiin tai vähentäisivät ruuhkia, päästöjä tai muita liikenteen haittavaikutuksia. Toteutukseen valittiin neljä kokeilua. Kiitämme kaikkia osallistuneita laadukkaista tarjouksista!

1. Tavarafillarilla asioille

Kokeilu helpottaa alueen palveluiden saavutettavuutta kestävällä ja hauskalla kevyenliikenteen liikkumisvaihtoehdolla. Taloyhtiöiden pihoille tuodaan tavarapyöriä, joilla asukkaat voivat esimerkiksi kulkea ostoksille tai viedä lapset päiväkotiin. Älylukoilla varustettuja pyöriä sijoitetaan useaan kohteeseen Jätkäsaaressa. Kokeilun toteuttaa Colossus Finland Oy.

2. Harrastuskyyti / Pelikyyti

Kokeilussa luodaan uusi skaalattava malli lasten harrastus- ja pelikuljetuksille. Malli mahdollistaa harrastusaikojen siirtämisen illasta varhaiseen iltapäivään. Kokeilussa luodaan uusi toimintamalli ja työkalut, joilla voidaan hallita useiden ikäluokkien kuljetukset harjoituksiin ja peleihin. Kokeilun toteuttaa Pallo-Pojat Juniorit ry (PPJ).

3. Ympäristöä säästävää ja asukasviihtyvyyttä lisäävää lähilogistiikkaa Jätkäsaaressa

Kokeilussa tuotetaan lähilogistiikkaa sähköavusteisilla kuormapyörillä kaikille Jätkäsaaressa kuljetuspalveluita tarvitseville tahoille. Palvelua voivat käyttää niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin. Palvelun toteuttaa Eezery Enterprise Oy.

4. Älykäs suojatie

Älykäs suojatie parantaa asukkaiden ja muilla alueella liikkuvien liikenneturvallisuutta. Kokeilussa Jätkäsaareen asennetaan älyteknologiaa sisältävä liikennemerkki, jossa on liikenneturvallisuutta parantavia varoitustoimintoja. Lisäksi laite kerää liikenteestä ja ympäristöstä dataa paremman suunnittelun tueksi. Kokeilun toteuttaa Bercman Technologies.

Asukkaat ja yritykset aktiivisina kehittäjinä

Kaupunkilaiset ovat tärkeässä roolissa uusien palvelujen kehittämisessä sekä käyttäjäpalautteen antajana. Kokeiluihin liittyen järjestetään yhteiskehittämistyöpajoja asukkaille ja yrityksille keväästä alkaen. Voit liittyä Jätkäsaaren kehittäjien postituslistalle osoitteessa jätkäkokeilee.fi. Saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista ja kokeilujen käynnistymisestä. Voit halutessasi perua uutisten tilauksen helposti. Kokeilujen tuloksia ja oppeja tullaan avaamaan yrityskentälle ja muille sidosryhmille vuoden mittaan erilaisissa tapahtumissa ja julkaisuissa.

Perille asti -hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta osana 6Aika-strategiaa. Rahoituksen myöntää Uudenmaan liitto. Hanke toteutetaan vuosina 2017-2019.

Kuva: Jussi Hellsten, Helsinki Marketing

Lisätietoja

Kuva

Janne Rinne

#alyliikenne #jml
puh. +358 40 682 0050
janne.rinne(at)forumvirium.fi

Kuva

Ville Nousiainen

#hope #kokeilujoukot
puh. +358 40 646 4442
ville.nousiainen(a)forumvirium.fi

Lue myös