Helsingin Kalasatama on innovatiivinen kehitysympäristö matalan kynnyksen kokeiluille, yhteiskehittämiselle ja uusien palveluiden käyttöönotolle.
EU-rahoitteisessa bIoTope-hankkeessa käynnistetään joukko Internet of Things (IoT) -kokeiluja Kalasatamassa. Hankkeet liittyvät mm. älykkääseen mittarointiin, pysäköintiin ja jaettuihin sähköautoihin.
Kansainvälisessä bIoTope-hankkeessa luodaan avoimen innovaation IoT-ekosysteemi ja palvelualusta, joka yhdistää älykkäitä, toisiinsa yhteydessä olevia esineitä ja jota yritykset voivat hyödyntää kehittäessään uusia tuotteita ja palveluita.
IoT eli Internet of Things (suomeksi asioiden internet) tarkoittaa internetin laajentumista laitteisiin ja koneisiin, jolloin esineitä voidaan ohjata, mitata ja sensoroida verkon avulla. Teknologia ja verkkoyhteys mahdollistavat laitteiden välisen vuorovaikutuksen.
“BIoTope-hankkeessa luodaan parempia ratkaisuja arkielämän haasteisiin. Siinä työstetään eteenpäin konsepteja, jotka liittyvät fiksumpaan elämiseen, rakennuksiin, laitteisiin ja pysäköintiin. Esimerkiksi jonain päivänä autosi voisi antaa neuvoja siitä, kuinka työmatkalla voit säästää aikaa ja rahaa – tai asuntosi antaisi vinkkejä kestävämpiin elämäntapoihin”, visioi projektipäällikkö Natalia Reen Forum Virium Helsingistä.
Yrityksille IoT tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia kehittää uutta liiketoimintaa. Esineiden ja laitteiden muodostama uusi verkko tuo uuden ulottuvuuden, jota voi hyödyntää innovatiivissa tuotteissa ja palveluissa. Toimialan kehitystä ja hyvien palveluiden monistettavuutta ehkäisee tällä hetkellä kuitenkin yhteentoimivuuden puute. Harmonisoinnin ja avointen rajapintojen avulla bIoTope rakentaa avointa IoT-ekosysteemiä, palvelualustaa, jossa yritykset voivat hyvinkin pienillä investoinneilla kehittää uusia tuotteita ja palveluita entistä tehokkaammin.
Kolmivuotiseen bIoTope-hankkeeseen kuuluu olennaisena osana pilotointi, jota tehdään Helsingissä, Brysselissä ja Lyonissa. Helsingin pilotit toteutetaan Kalasatamassa ja ne liittyvät älykkääseen mittarointiin, energiatehokkuuteen, pysäköintiin sekä jaettuihin sähköautoihin. Vuonna 2017 käynnistetään joukko kehittäjille suunnattuja avoimia hakuja pilottien tueksi.
BIoTope on EU-komission tukema miljoonahanke, joka saa rahoituksen Horizon 2020 -ohjelmasta. Hanketta koordinoi Aalto-yliopiston tietotekniikan laitos. Sen kokonaisbudjetti on 7,8 miljoonaa euroa. Forum Virium Helsinki on yksi 21 partnerista, joita on mukana kahdelta mantereelta Euroopassa ja Australiassa.
Forum Virium Helsinki vetää pilotointia Kalasatamassa ja työ linkittyy tiiviisti Fiksu Kalasatama -hankkeeseen. Budjetti kolmelle vuodelle on 900 000€.
Esite: http://biotope.cs.hut.fi/index.php/poster-and-brochures
EU-rahoitteisessa bIoTope-hankkeessa käynnistetään joukko Internet of Things (IoT) -kokeiluja Kalasatamassa.
biotope-h2020.eu
@fiksukalasatama #fiksukalasatama #IoT
Yhteystiedot
[ff id=”3″]