Innovaatiokilpailu: Hae mukaan kehittämään julkisten kiinteistöjen energiatehokkuutta tukevia ratkaisuja

Artikkelikuva: Innovaatiokilpailu: Hae mukaan kehittämään julkisten kiinteistöjen energiatehokkuutta tukevia ratkaisuja

ERKKI-hankkeen innovaatiokilpailulla haetaan uusia ideoita ja innovatiivisia ratkaisuja vastaamaan kulttuuri- ja vapaa-ajan kohteiden haasteisiin sekä tuomaan helpotusta niiden ylläpitoon. Lisätietoja tulevassa infotilaisuudessa 3.10.2024. 

ERKKI – Energiatehokkuuden optimointi haasteellisissa julkisissa kulttuuri- ja vapaa-ajan kiinteistöissä -hankkeen päätavoitteena on yhteiskehittäen tehostaa haasteellisten julkisten kiinteistöjen energiatehokkuutta ja sen myötä kasvattaa ratkaisuja kehittävien yritysten liiketoimintamahdollisuuksia.

Innovaatiokilpailun tavoitteena on kehittää ratkaisuja julkisten kulttuuri- ja vapaa-ajan kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseksi sekä ylläpidon helpottamiseksi. Kilpailussa kehitettävät innovatiiviset ratkaisut voivat olla kehitteillä olevia tuotteita, palveluita tai konsepteja. Ratkaisut voivat olla suoraan energiatehokkuutta edistäviä tai välillisesti energiatehokkuutta tukevia.

Innovaatiokilpailussa haasteellisen kiinteistön ominaispiirteitä ovat muun muassa:

  • ​​Iäkäs rakennus, joka sisältää osittain uudistettua ja osittain vanhaa talotekniikkaa. Automaatioaste vanhemmissa järjestelmissä alhainen tai ei täysin hyödynnetty
  • Alamittauksia niukasti, joten kulutuksen jakautumisen todentaminen ja vianpaikannus haastavaa
  • Suuri kiinteistö, mutta talotekniikalle varatut tilat ovat rajatut
  • Kiinteistön tiloja hyödynnetään monipuolisesti eri tarkoituksiin
  • Suojelumääräykset rajoittavat rakenteellisten muutosten tai korjaustoimenpiteiden toteuttamista
  • Peruskorjaus suunnitteilla.

Innovaatiokilpailun teemat

Hankkeen taustakartoituksen ja kohdevierailujen pohjalta olemme tunnistaneet teemoja, jotka toimivat innovaatiokilpailun inspiraation lähteenä. Ratkaisuehdotus voi liittyä yhteen tai useampaan teemaan. Kehitettävää ratkaisua ei tarvitse sitoa suoraan tiettyyn kiinteistöön, mutta rakennuksen tyyppi ja käyttötarkoitus on hyvä pitää mielessä.

Innovaatiokilpailun teemat ovat:

Kohteiden älykäs ohjaus ja uusien datalähteiden hyödyntäminen

Energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen, jotka hyödyntävät monipuolisesti uusia tietolähteitä (esim. sääolosuhteet, tilankäyttö, kävijämäärät) fiksumpaan ja joustavampaan kohteiden ohjaukseen. Tavoitteena on parantaa olosuhteita, vähentää energiankulutusta ja helpottaa kohteiden operointia esimerkiksi äärimmäisissä sääolosuhteissa. Ratkaisut voivat myös vaikuttaa rakennusten passiiviseen energiatehokkuuteen (esim. rakenteet, ikkunat, ovet), joilla pyritään vähentämään sisäolosuhteiden ääripäiden muodostumista.

Reaktiivisesta proaktiiviseen kiinteistön ylläpitoon

Ratkaisuja, joilla kiinteistöjen ylläpito siirtyy reaktiivisesta ennakoivaksi. Näihin kuuluu talotekniikan suorituskyvyn ja häiriöiden tunnistaminen sekä toimenpiteiden tarkempi kohdistaminen. Painopiste on ennakoinnissa, elinkaarikustannusten hallinnassa sekä kohteen operoinnin tukemisessa.

Haasteellisten kiinteistöjen vertailu

Ratkaisuja, jotka mahdollistavat haasteellisten kiinteistöjen vertailun ja sen kautta tunnistettujen hyvien käytäntöjen sekä toimenpiteiden priorisoinnin mm. energiatehokkuuteen ja talotekniikkaan liittyen. Tämä auttaa tuottamaan tilannekuvia esimerkiksi kaupungin kiinteistökannasta ja tunnistamaan skaalautuvia ratkaisuja.

Näin osallistut

Innovaatiokilpailun avulla haetaan uusia ideoita, ratkaisuja ja konsepteja tuomaan helpotusta haastavien kiinteistöjen energiatehokkuuteen ja ylläpitoon kilpailun teemojen kautta. Ratkaisuja kehitetään innovaatiokilpailun aikana yhdessä sidosryhmien ja asiantuntijoiden kanssa.

Innovaatiokilpailuun voivat osallistua yritykset tai muut yhteisöt, joilla on eurooppalainen voimassa oleva yritystunnus. Osallistuminen usean toteuttajan tiiminä on mahdollista. Tässä tapauksessa tiimi nimeää joukostaan yhden yhteystahon. Kilpailu tarjoaa yrityksille näkyvyyttä ja mahdollisuuden kehittää ratkaisuaan hankkeen sidosryhmien ja kaupungin asiantuntijoiden kanssa. Palkintosumma jaetaan sopimuksen perusteella maksimissaan kolmelle kilpailutyön tarjoajalle (yhteensä 5000€). Lisäksi parhaat ratkaisut tullaan visualisoimaan hankkeen toimesta ja tuotettua materiaalia hyödynnetään monipuolisesti erilaisessa viestinnässä. 

Innovaatiokilpailun tuloksia tullaan hyödyntämään alkuvuodesta 2025 käynnistettävän pilotointiohjelman suunnittelussa, joten kilpailuun osallistuvat yritykset saavat oppeja pilotointihakuun ja mahdollisiin teemoihin liittyen.

Infotilaisuus järjestetään 3.10.2024 klo 10-11.

Lataa infotilaisuuden esitys.

Kilpailuun ilmoittautuminen tapahtuu helposti täyttämällä lomakepohja 11.10.2024 klo 14.00 mennessä.  Lomakepohjan kautta jätetyt alustavat ratkaisut arvioidaan ja pisteytetään, jonka jälkeen innovaatiokilpailuun valitaan maksimissaan kahdeksan tiimiä kehittämään ratkaisuaan pidemmälle. Valinnoista ilmoitetaan 18.10.2024 mennessä.

Arviointikriteerit max 10 pistettä:

  • Innovatiivisuus/uutuusarvo 40 %
  • Skaalautuvuus 40 %
  • Toteutuskelpoisuus 20 %

Hakuaikana on mahdollista esittää lisätietokysymyksiä. Innovaatiokilpailua koskevat kysymykset voi lähettää kirjallisesti 07.10.2024 mennessä osoitteeseen pyry.tamminen@forumvirium.fi (viestin otsikoksi: ERKKI–innovaatiokilpailu). Vastaamme yleisiin kysymyksiin infossa ja innovaatiokilpailun verkkosivulla.

Kesto, partnerit, rahoittaja ja kokonaisbudjetti

  • Hanke toteutetaan 1.3.2024–31.8.2026 aikana.
  • Hankkeen kokonaisbudjetti on 455 874 euroa, josta Forum Virium Helsingin osuus on 300 376 euroa. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama (EAKR).
  • Hanke toteutetaan yhteistyössä Green Net Finlandin kanssa.

Artikkelin kuva: Maija Astikainen, City of Helsinki

Lisätietoa

Projektipäällikkö Ville Santala

Ville Santala
Projektipäällikkö
+358 40 661 6614
ville.santala@forumvirium.fi

Tekninen asiantuntija Pyry Tamminen

Pyry Tamminen
Tekninen asiantuntija
+358 45 886 6288
pyry.tamminen@forumvirium.fi

Lue myös