Vuonna 2020 teimme yhteistyötä Vianovan kanssa kokeilussa, jossa kerättiin dataa sähköpotkulautojen käytöstä. Opit auttoivat ranskalaisyritystä kehittämään liikenteenhallintapalveluaan ja kasvattamaan liiketoimintaansa merkittävästi.
Kasvumarkkinointipäällikkö Iris Fernandez kertoi Forum Viriumille Vianovan uusimmat kuulumiset ja avasi yhteistyömme hedelmiä.
1. Kuinka kuvailisit palveluanne?
”Vianova on data-analytiikkaratkaisu liikkumisen hallintaan. Alustaamme yhteydessä olevia ajoneuvoja ja IoT-dataa hyödyntävä palvelu tarjoaa hyödyllistä tietoa turvallisempien, ekologisempien ja tehokkaampien liikenneinfrastruktuurien suunnitteluun.”
”Vianova auttaa kaupunkeja, palveluntarjoajia ja yrityksiä ympäri maailman hallinnoimaan tehokkaammin liikennettä ja logistiikkaa, kuten yhteiskäyttöisiä liikkumisvälineitä ja viimeisen kilometrin toimituksia. Haluamme mullistaa kaupunkien liikennesuunnittelun paremmalla datan ja datalähteiden ymmärryksellä. Näin voidaan ennakoida paremmin esimerkiksi matkailutrendejä ja ruuhkia.”
2. Millaista yhteistyötä olette tehneet Forum Virium Helsingin kanssa?
”Helsingin kaupunki ja Forum Virium valitsivat meidät toteuttamaan kattavan data-analyysin mikroliikkumispalveluiden käytöstä Helsingissä. Vianovan alusta tarjosi Helsingille arvokkaita näkemyksiä liikennehubien, pysäköintipaikkojen ja pyöräilyinfrastruktuurin sijoittelun kannalta. Yhteistyön tuloksena havaittiin, että 25 prosenttia aamulla tehdyistä matkoista alkoi päärautatieasemalta. Mikroliikkumispalveluita, kuten sähköpotkulautoja hyödyntävistä matkoista 40 prosenttia oli työmatkoja.”
”Tulokset vahvistivat kaupungin luottamusta mikroliikkumiseen osana vastuullista ja vähäpäästöistä liikennettä, jonka myötä kaupunki ryhtyi entisestään parantamaan sähköpotkulautailun, kaupunkipyöräilyn ja muuhun mikroliikkumiseen liittyvää infrastruktuuria.”
3. Miten yhteistyö sujui ja minkälaisia oivalluksia sillä saavutettiin?
”Yhteistyö sujui jouhevasti. Tekemämme kokeilu osoitti, että Helsingin kaupungissa on kyllä terve ja hyvin toimiva mikroliikkumisen verkosto, mutta järjestelmää voitaisiin kuitenkin entisestään parantaa. Tehokkaammalla datanhallinnalla luotaisiin vielä parempia kulkuyhteyksiä ja sujuvampaa logistiikkaa.”
”Kaupungin ja yritysten tulisi tehdä tiiviimpää yhteistyötä ja jakaa toisilleen dataa nykyistä paljon enemmän. Opimme, että mikroliikennehubit tulisi sijoittaa alueille, joilla sähköpotkulautojen käyttö on erityisen runsasta ja toisaalta sähköpotkulautoja tulisi jakaa enemmän sellaisille alueille, joilla ei ole tarjolla tarpeeksi kattavia liikenneyhteyksiä. Kaikkea tätä tietoa olemme voineet hyödyntää yrityksemme ja palvelumme kehityksessä.”
Emme usko Marsin asuttamiseen, pyrimme sen sijaan tekemään omasta planeetastamme paremman asuinpaikan. Tämä edellyttää datan käyttöä hyviin tarkoituksiin, kaupunkien muuttamista viihtyisämmiksi ja energiatehokkaammiksi sekä kestävämmän talouden rakentamista.
Iris Fernandez, Vianovan kasvumarkkinointipäällikkö
4. Miten teillä menee nyt ja mitä suunnittelette jatkoon?
”Tällä hetkellä keskitymme liikenneanalytiikkaratkaisujen tarjoamiseen Cityscope-alustallamme. Palveluihimme kuuluvat muun muassa yhteiskäyttöisten liikkumisvälineiden hallinta, mikroliikkumisen suunnittelu, riskien analysointi, viimeisen kilometrin toimitusten suunnittelu ja ruuhkien hallinta – eli kaikki se, mistä opimme kokeilussamme Forum Virium Helsingin kanssa. Ratkaisumme auttaa valtioita ja yrityksiä monimutkaisissa liikkumisen haasteissa sekä liikenteen ohjaamisessa kohti päästötöntä tulevaisuutta.”
5. Kuinka kuvailisit vastuullisuustekojanne?
”Emme usko Marsin asuttamiseen, pyrimme sen sijaan tekemään omasta planeetastamme paremman asuinpaikan. Tämä edellyttää datan käyttöä hyviin tarkoituksiin, kaupunkien muuttamista viihtyisämmiksi ja energiatehokkaammiksi sekä kestävämmän talouden rakentamista.”
”Liikenne muodostaa 24 prosenttia maailman päästöistä, ja luku kasvaa nopeammin kuin monien muiden alojen. Pelkästään liikenteen päästöt ovat Länsi-Euroopassa 1 000 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttia vuodessa.”
”Greenpeace on suositellut siirtymistä uusiin liikkumispalveluiden liiketoimintamalleihin, jotta valtiot ja liikenteensuunnittelijat voivat kiihdyttää hiilineutraaliussiirtymää. Vianovan data-analytiikkaratkaisu on vastaus tähän ongelmaan. Tavoitteenamme on vähentää autojen osuutta kaikissa Euroopan kaupungeissa nykyisestä 40 prosentista 20 prosenttiin ja auttaa näin kaupunkeja vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään. Cityscope-alustamme tarjoaa käyttökelpoisia näkemyksiä turvallisempien, vihreämpien ja tehokkaampien liikenneinfrastruktuurien suunnitteluun. Uskomme vakaasti, että ratkaisumme voi vähentää liikenteen tuottamia päästöjä jopa 30 prosenttia seuraavan viiden vuoden aikana.”
Kuva: Heidi Strömberg / Helsinki
Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!
Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!