Helsinki, Amsterdam, Kööpenhamina, Pariisi, Stavanger ja Tallinna haastavat nyt yritykset kehittämään tekoälyratkaisuja liikenteen ja energiankulutuksen päästöjen vähentämiseksi.
Kolmivuotisessa EU:n rahoittamassa AI4Cities-projektissa kuusi eurooppalaista kaupunkia haastavat yritykset, tutkijat ja muut toimijat kehittämään tekoälyä hyödyntäviä ratkaisuja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Euroopan kaupunkien päästövähennysohjelmissa korostuvat liikenteen ja asumisen päästöjen vähentäminen, ja tästä syystä projektissa keskitytään rakennusten energiankulutukseen ja liikenteen päästöihin.
“Helsingin kaupungin digitalisaatio-ohjelmassa on iso panostus datan ja tekoälyn hyödyntämiseksi. Niitä hyödyntämällä voimme optimoida ja vähentää rakennusten energiankulutusta ja ohjata liikennevirtoja”, sanoo Helsingin kaupungin digitalisaatiojohtaja Mikko Rusama.
Projektin kaupungit ovat sitoutuneet tulemaan hiilineutraaleiksi: Kööpenhamina tavoittelee tätä jo vuonna 2025, Helsingin tähtäin on vuodessa 2035 ja Stavangerin 2040 sekä Pariisin ja Tallinnan maali on vuodessa 2050. Amsterdam aikoo vähentää päästöjään 95 prosentilla vuoteen 2050 mennessä.
Tekoälyratkaisujen vauhdittamista esikaupallisen hankinnan avulla
AI4Cities-hankkeessa kaupungit käyttävät esikaupallisen hankinnan prosessia (Pre-Commercial Procurement, PCP). Se soveltuu erityisesti innovaatioiden hankintaan, sillä sen avulla julkinen sektori voi ohjata uusien ratkaisujen kehittämistä vastaamaan omiin haasteisiinsa. Ideana on, että hankinnoista päättävät kaupungit määrittelevät aluksi tarpeensa ja vaatimuksensa tekoälyä hyödyntäville ratkaisuille, joiden kohteena tässä hankkeessa ovat liikenteen ja energiankulutuksen päästövähennykset. Ratkaisujen kehittämisestä tehdään tarjouspyyntö yrityksille ja muille potentiaalisille tahoille, jotka voivat tarjota vielä kaupallistamattomia ratkaisujaan, joissa voidaan käyttää tekoälyn lisäksi muita teknologioita, kuten 5G, IoT eli esineiden internet, big data ja avointa dataa. Kokonaisuudessaan kaikkien kaupunkien esikaupallisiin hankintoihin on projektissa osoitettu 4,6 miljoonaa euroa.
“Forum Virium Helsingillä on kokemusta jo usean innovatiivisen hankinnan toteutuksesta koordinaattorina eurooppalaisten yhteistyökaupunkien kanssa. Kaupungit toimivat uusien innovaatioiden testialustoina, joissa yritykset voivat kehittää uusia palvelujaan aidossa käyttöympäristössä”, kertoo AI4Cities-hankkeen koordinaattori projektipäällikkö Kaisa Sibelius, Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingistä.
Projekti etenee vuoden 2020 aikana ensin kaupunkien haasteiden valmistelulla ja avoimella markkinavuoropuhelulla, ja vuoden lopussa julkaistaan kansainvälinen tarjouspyyntö energiaan ja liikenteeseen liittyvistä ratkaisuista. Lue lisää hankkeesta ja liity mukaan AI4Cities-projektin postituslistalle verkkosivuilla: https://forumvirium.fi/ai4cities/
Mitä esikaupallinen hankinta (PCP) on ja mitä hyötyä siitä on kaupungeille? Lue lisää tästä blogista
Kuva: Jussi Hellsten / Helsinki Marketing.
Lisätietoja
Tilaa uutiskirje ja liity AI4Cities postituslistalle!
Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä! Lähetämme sinulle myös tiedotteita AI4Cities -projektin etenemisestä.