AI4Cities-projekti auttaa esikaupallisella hankinalla (PCP) Euroopan kaupunkeja vähentämään ilmastopäästöjä tekoälyyn perustuvilla liikenteen (smart mobility) tai energiankulutuksen (smart energy) älykaupunkiratkaisuilla.

AI4Cities-projekti auttaa Euroopan kaupunkeja vähentämään ilmastopäästöjä digitalisilla ratkaisuilla. Projektissa haastetaan yritykset, tutkijat ja muut toimijat kehittämään tekoälyä hyödyntäviä ratkaisuja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ja tavoitteena on saada aikaan nopeita ja mitattavia päästövähennyksiä.

Euroopan kaupunkien päästövähennysohjelmissa korostuvat liikenteen ja asumisen päästöjen vähentäminen ja tästä syystä projektissa keskitytään rakennusten energiankulutukseen ja liikenteen päästöihin. Helsingissä sähkön ja lämmöntuotanto sekä liikenne kattavat 95 prosenttia Helsingin hiilijalanjäljestä.

Projektin kaupungit ovat sitoutuneet tulemaan hiilineutraaleiksi: Kööpenhamina tavoittelee tätä jo vuonna 2025, Helsingin tähtäin on vuodessa 2035 ja Stavangerin 2040 sekä Pariisin ja Tallinnan maali on vuodessa 2050. Amsterdam aikoo vähentää päästöjään 95 prosentilla vuoteen 2050 mennessä.

Ratkaisuja päästövähennyksien toteuttamiseksi esikaupallisella hankinnalla

Projektissa haetaan hiilineutraaliutta edistäviä tekoälyratkaisuja esikaupallisella hankinnalla (PCP).

Esikaupalliset hankinnat ovat tuotekehityspainotteisia ja niitä käytetään, kun markkinoille ei vielä ole ratkaisuja, ja tarvitaan uutta tutkimusta ja kehitystä. Se haastaa yrityksiä kehittämään innovatiivisia ratkaisuja julkisen sektorin tarpeisiin ja tarjoaa ensimmäisen asiakasreferenssin, jonka avulla yritykset voivat luoda kilpailuetua markkinoilla.

Hankintaprosessi on kolmivaiheinen ja se käynnistyy markkinavuoropuhelulla, jossa kerätään näkemyksiä markkinoiden nykytilasta ja tulevaisuuden kehityksestä alan teknologiayrityksiltä ja muilta alan asiantuntijoilta. Joulukuussa 2020 julkaistaan kansainvälinen tarjouspyyntö, jonka tarkoituksena houkutella eturivin yrityksiä AI-, IoT- ja data-alan teknologiayrityksiä mukaan kilpailutukseen. Ratkaisuissa tulee hyödyntää kaupunkien avointa dataa ja avoimia rajapintoja.

Hankkeeseen on valittu kaksi hiilidioksiidipäästöjen keskeistä tuottajaa eli energian ja sähköntuotanto ja liikenne. Esimerkiksi Helsingissä näistä muodostuu tällä hetkellä noin 95% päästöistä.

Aikataulu 

Tammi-joulukuu 2020: Haasteiden valmistelu ja avoin markkinavuoropuhelu

Lokakuu 2020 – elokuu 2022: Kansainvälinen tarjouspyyntö, teemat: smart energy ja smart mobility (Phase 1-3)

Phase 1: Ratkaisusuunnitelma
40 hankintasopimusta
– Hankinnan suuruus enintään 40.000€/hankinta
– Kesto 4 kk

Phase 2: Prototyypin kehittäminen
20 hankintasopimusta
– Hankinnan suuruus enintään 80.000€/hankinta
– Kesto 3 kk

Phase 3: Prototyypin pilotointi (väh. kahdessa partnerikaupungissa)
6 hankintasopimusta
– Hankinnan suuruus enintään 244.437€/hankinta
– Kesto 6 kk

Phase 4: Tulosten viestintä ja Public Procurement of Innovation (PPI) -prosessin valmistelu
– Viestintään parhaista ratkaisuista muille kaupungeille
– kesto 4 kk

Partnerit, rahoitus ja kesto

 • Forum Virium Helsinki: projektin koordinointi, energiasektorin haasteiden suunnittelu
 • Tallinnan kaupunki: liikennesektorin haasteiden suunnittelu
 • Muut kaupunkipartnerit: Amsterdam, Pariisi, Kööpenhamina, Tallinna ja Stavanger.
 • Viestintä: ICLEI – Local Governments for Sustainability, Saksa.
 • Projektin kesto: 36 kuukautta, 1.2.2020 – 31.12.2022.
 • Budjetti: 6 666 666 euroa, josta esikaupallisiin hankintoihin on varattu 4 666 622 euroa ja 2 000 044 euroa on varattu projektikuluihin.
 • Rahoittaja: Horizon 2020: PCP Pre-Commercial Procurement, ICT-34-2019

Ratkaisujen käyttöönottoon ja markkinointiin pyritään saamaan mukaan Espanjan Barcelona ja BIT Habitat, Unkarin Budapest, Kreikan Egaleo ja Lamia, Turkin Istanbul, Italian Milano, Portugalin Porto sekä Eurocities- ja Open & Agile Smart Cities -verkostot.

Kuinka pääsen mukaan?

 • Alkuvaiheessa yritykset, tutkimuslaitokset ja ilmastonmuutoksesta kiinnostuneet voivat osallistua työpajoihin, joissa määritellään niitä ilmastohaasteita, joihin yrityksiltä pyydetään tekoälyratkaisuja esikaupallisella hankinnalla.
 • Partnerikaupungit toimialoineen ovat tervetulleita partnereiksi asettamaan haasteita ja analysoimaan tuloksia.
 • Tarjouspyyntöön voivat vastata yritykset, tutkimuslaitokset ja erilaiset konsortiot.
 • Ota rohkeasti yhteyttä: Kaisa Sibelius, projektipäällikkö, kaisa.sibelius@forumvirium.fi, +358 40 570 1317
 • Muista myös liittyä postituslistallemme oheisella lomakkeella.

Mitä esikaupallinen hankinta (PCP) on ja mitä hyötyä siitä on kaupungeille? Lue lisää tästä blogista

 

 

 

 

 

Lisätietoja

Kaisa Sibelius

Projektipäällikkö


#AI4Cities
puh. +358 40 570 1317 kaisa.sibelius(at)forumvirium.fi

Tilaa uutiskirje ja liity AI4Cities postituslistalle!

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä! Lähetämme sinulle myös tiedotteita AI4Cities -projektin etenemisestä.


Tietojen tallentaminen


Olen lukenut Forum Virium Helsingin rekisteriselosteen ja hyväksyn että henkilötietojani käsitellään sen mukaisesti. Lyhyesti: noudatamme EU:n GDPR-asetusta ja käsittelemme henkilötietoja huolellisesti.