AI4Cities-projekti auttaa Euroopan kaupunkeja vähentämään ilmastopäästöjä älykaupunkiratkaisuilla. Tavoitteena on luoda tekoälyyn perustuvia innovaatioita, jotka auttavat kaupunkeja saavuttamaan ilmastotavoitteet.

Partnerit, rahoitus ja kesto

 • Forum Virium Helsinki koordinoi projektia.
 • Muita kaupunkipartnereita ovat Hollannin Amsterdam, Ranskan Pariisi, Tanskan Kööpenhamina, Viron Tallinna ja Norjan Stavanger.
 • Viestintäkumppani on ICLEI – Local Governments for Sustainability Saksasta.
 • Ratkaisujen käyttöönottoon ja markkinointiin pyritään saamaan mukaan Espanjan Barcelona ja BIT Habitat, Unkarin Budapest, Kreikan Egaleo ja Lamia, Turkin Istanbul, Italian Milano, Portugalin Porto sekä Eurocities- ja Open & Agile Smart Cities -verkostot.
 • Projektin kesto: 36 kuukautta, alkamispäivä 1.2.2020.
 • Budjetti: 6 666 666 euroa, josta esikaupallisiin hankintoihin on varattu 4 666 622 euroa ja 2 000 044 euroa on varattu projektikuluihin.
 • Rahoittaja: Horizon 2020: PCP Pre-Commercial Procurement, ICT-34-2019
 • Mitä esikaupallinen hankinta (PCP) on ja mitä hyötyä siitä on kaupungeille? Lue lisää tästä blogista

Projektin tausta ja tavoite

Kaupungit kuluttavat 75 prosenttia maailman luonnonvaroista, tuottavat puolet jätteistä ja aiheuttavat 70 prosenttia maailman kasvihuonekaasuista. Kaupunkien tie hiilineutraaleiksi on väistämätön ja ratkaisut ilmastokriisiin tehdään nimenomaan kaupungeissa.

Samaan aikaan Euroopan maiden julkinen sektori digitalisoituu. Euroopan Unioni investoi lähivuosina 20 miljardia euroa vuosittain tekoälyratkaisuihin, kuten robotiikkaan, big dataan, koneoppimiseen ja autonomisiin järjestelmiin.

AI4Cities-projekti auttaa Euroopan kaupunkeja vähentämään ilmastopäästöjä digitalisaation ratkaisuilla. Tavoitteena on luoda tekoälyyn perustuvia innovaatioita, jotka auttavat kaupunkeja saavuttamaan ilmastotavoitteet. Projektissa haastetaan tekoälyyritykset tuottamaan ratkaisuja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Tavoitteena on saada aikaan nopeita ja mitattavia päästövähennyksiä ja luoda malleja, joilla tekoälyn kehittäjät, Euroopan kaupungit ja kaupunkilaiset voivat yhdessä ponnistella tulevaisuuden puolesta.

Euroopan kaupunkien päästövähennysohjelmissa korostuvat liikenteen ja asumisen päästöjen vähentäminen. Helsingissä sähkön ja lämmöntuotanto sekä liikenne kattavat 95 prosenttia Helsingin hiilijalanjäljestä. Lämmön ja jäähdytyksen haasteet koskevat rakennuksia niin Pohjois- kuin Etelä-Euroopassakin. Lämmön optimointiin voidaan löytää yhteisiä tekoälyratkaisuja.

Projektin kaupungit ovat sitoutuneet tulemaan hiilineutraaleiksi. Kööpenhamina tavoittelee tätä jo vuonna 2025. Helsingin tähtäin on vuodessa 2035. Pariisin ja Tallinnan maali on vuodessa 2050. Amsterdam aikoo vähentää päästöjään 95 prosentilla vuoteen 2050 mennessä. Stavanger haluaa olla fossiilivapaa vuonna 2040.

Projektissa kokeillaan tekoälyratkaisuja esikaupallisella hankinnalla. Siinä kaupungit esittävät yrityksille ongelman ja yritykset tarjovat ratkaisuja ongelmaan. Ratkaisut hyödyntävät kaupunkien avointa dataa ja avoimia rajapintoja. Ratkaistu voivat liittyä liikenteeseen, asumiseen, terveydenhuoltoon, turvallisuuteen tai vaikka energiantuotantoon.

AI4Cities-projekti yhdistää Euroopan kaupunkien tiedon, taidon ja ekosysteemit. Esikaupallisen hankinnan menetelmillä kaupungit löytävät parhaat tekoälyratkaisut ilmastopäästöjen pienentämiseen.

Toimintasuunnitelma

Projekti tehdään viidessä vaiheessa:

 1. Haasteiden valmistelu ja avoin markkinoiden konsultaatio 
 2. Ratkaisujen suunnittelukilpailu esikaupallisella hankinnalla (PCP vaihe 1)
 3. Prototyyppien luontikilpailu esikaupallisella hankinnalla (PCP vaihe 2)
 4. Parhaiden prototyyppien pilotointi (PCP vaihe 3)
 5. Tulevien toimenpiteiden suunnittelu kaupunkien kesken

Partnereiden vastuut

 • Forum Virium Helsinki: projektin koordinointi, energiasektorin haasteiden suunnittelu.
 • Tallinnan kaupunki: liikennesektorin haasteiden suunnittelu.
 • Forum Virium Helsinki, Tallinna, Amsterdam, Pariisin Cap Digital, Kööpenhamina, Stavanger: esikaupallisen hankintojen rahoitus ja ratkaisujen pilotointi.
 • ICLEI – Local Governments for Sustainability: viestintä ja markkinointi.

Kuinka pääsen mukaan?

 • Kaupungit ja julkinen sektori ovat tervetulleita partnereiksi asettamaan haasteita ja analysoimaan tuloksia.
 • Yritykset, tutkimuslaitokset ja ilmastonmuutoksesta kiinnostuneet voivat osallistua työpajoihin, joissa määritellään niitä ilmastohaasteita, joihin yrityksiltä pyydetään tekoälyratkaisuja esikaupallisella hankinnalla.
 • Ota rohkeasti yhteyttä: Kaisa Sibelius, projektipäällikkö, kaisa.sibelius@forumvirium.fi, +358 40 570 1317 

Lisätietoja

Kaisa Sibelius

Projektipäällikkö


#AI4Cities
puh. +358 40 570 1317 kaisa.sibelius(at)forumvirium.fi

Tilaa uutiskirje

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!


Olen lukenut Forum Virium Helsingin rekisteriselosteen ja hyväksyn että henkilötietojani käsitellään sen mukaisesti. Lyhyesti: noudatamme EU:n GDPR-asetusta ja käsittelemme henkilötietoja huolellisesti.