Miltä maistuu Helsinki? Ehdota ruokatuotetta, joka henkii Helsinkiä!

Artikkelikuva: Miltä maistuu Helsinki? Ehdota ruokatuotetta, joka henkii Helsinkiä!

Nyt etsitään ruokatuotteita, jotka sopivat Helsingin ruokavuoteen liittyviksi tuliaisiksi. Ehdota siis tuotetta, jossa on esillä helsinkiläisyyttä ja vastuullisuutta ja johon liittyy ihastuttava tarina! Ehdotuksia hyödynnetään muun muassa Helsingin kaupungin ruokavuoden päätapahtumissa vieraille, kuten medialle, jaettavia ruokatuliaisia valittaessa.

Ruoka on yksi Helsingin tapahtumien ja matkailun keskeisistä teemoista vuonna 2024, jolloin Helsinki muuttuu upeiden ruokatapahtumien näyttämöksi. Helsingin ruokavuosi luodaan yhdessä kaupungin, paikallisten yritysten ja helsinkiläisten kanssa. Kaupungissa vierailee vuoden aikana sekä kotimaisia että ulkomaisia matkailijoita, jotka kaipaavat unohtumattomia ruokaelämyksiä. Ruokatuliaiset ovat olennainen osa matkamuistoja. Niiden kautta saa palan Helsinkiä kotiin vietäväksi!

Helsingin kaupunki isännöi 27.5.2024 pohjoismaisten ravintoloiden Michelin-tähtien julkistamistilaisuutta. Kyseessä on yksi maailman tunnetuimmista ruoka-alan tapahtumista. Se kokoaan Helsinkiin alan pohjoismaiset huiput. Tilaisuuden yhteydessä medialle jaetaan lahjakassit, joiden kokoamisessa ehdotuksia hyödynnetään. Lisäksi ruokatuotteita saatetaan hyödyntää myöhemmin Helsingin kaupungin brändituotteina. 

Minkälaisia tuotteita etsitään?

Tuotteissa tulee näkyä seuraavat teemat:

  • Helsinkiläisyys
  • Vastuullisuus 
  • Tarina Helsingistä

Helsinkiläisyys: Tuotteella on selkeä yhteys Helsinkiin. Se on kehitetty tai valmistettu Helsingissä tai taustalla on helsinkiläinen innovaattori tai toimija. Tuote voi olla myös vahvasti inspiroitunut Helsingistä. 

Vastuullisuus: Tuotteessa on huomioitu sosiaalinen ja kulttuurinen vastuu sekä ympäristövastuu mahdollisimman tarkkaan. Vastuullisuus voi näkyä raaka-aineissa, tuotantoketjussa, pakkauksissa tai kuljetuksissa. Pyrimme suosimaan kaupungin linjausten mukaisesti kasviperäisiä tuotteita ja raaka-aineita. Helsinki on virallinen Reilun kaupan kaupunki, joten Reilun kaupan tuotteita ja raaka-aineita halutaan löytää ja nostaa esiin. Suosimme myös muita vastuullisuussertifikaatteja.

Tarina Helsingistä: Tuote kertoo tarinaa Helsingistä ja vahvistaa Helsingin mielikuvaa.  Tarina luo tuotteelle ja yritykselle juuret. Tarina ei välttämättä tarkoita vain kerrottua tai kirjoitettua tekstiä, vaan voi näkyä esimerkiksi yrityksen arvoissa ja pakkausvalinnoissa. Tuote nostaa esiin Helsingin erityisiä piirteitä ruokakaupunkina, esimerkiksi urbaani luonto, merellisyys, villiruoka, ruokainnovaatiot ja kestävät ratkaisut, autenttisuus, uniikit elämykset.

Helsinkiläisyyden, vastuullisuuden ja tarinallisuuden lisäksi sopiva ruokatuote on houkutteleva, herkullinen, korkealaatuinen ja se herättää ilahduttavia tunteita! 

Muut kriteerit: Elintarviketuotteen tulisi olla huoneenlämmössä säilytettävä. Tuote voi olla myös alkoholiton juomatuote. 

Ehdotuksen arviointi ja valinta

Voit ehdottaa ruokatuotetta oheisen lomakkeen kautta. Lomakkeen voi täyttää suomeksi tai englanniksi. 

Hakuaika on päättynyt, ilmoitamme kaikille ehdotuksen jättäneille mahdollisimman pian.

Urban&Local-hanke koostaa ehdotukset Helsingin kaupungille, joka kartoittaa tuotevalikoimaa lahjakasseihin. Hausta syntyneitä ehdotuksia voidaan hyödyntää myös Helsingin ruokatuliaisten jatkokehittämistyössä.

Kuva: Lauri Rotko / Helsingin kaupungin materiaalipankki

Urban&Local – tulevaisuuden kestävä ruokaekosysteemi – hankkeessa (1/2023–12/2025) kehitetään lähiruoka- ja ravintola-alan innovatiivisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita ja palveluita sekä luodaan puitteet alan yhteistyölle ja kestävälle liiketoiminnalle. Hanketta koordinoi Forum Virium Helsinki ja hankekumppaneina toimivat Metropolia ammattikorkeakoulu, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Perho liiketalousopisto sekä Vantaan kaupunki. Hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta.

Lisätietoa

Projektipäällikkö Roosa Halonen

Roosa Halonen
Projektipäällikkö
+358 40 158 1400
roosa.halonen@forumvirium.fi

Projektisuunnittelija Olivia Fokeerah

Olivia Fokeerah
Projektisuunnittelija
+358 41 318 1111
olivia.fokeerah@forumvirium.fi

Lue myös