Edtech-yritysten matka Piilaaksoon johti tärkeisiin oivalluksiin

Artikkelikuva: Edtech-yritysten matka Piilaaksoon johti tärkeisiin oivalluksiin

Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -hanke järjesti seitsemälle opetusteknologia-alan startupille matkan Kalifornian Piilaaksoon lokakuussa 2019. Forum Virium Helsinki kuului Helsingin kaupungin ja muiden hankekumppaneiden tavoin matkan taustavoimiin. eMathStudio ja Reactored kertovat nyt, minkälaista jatkoa matka on poikinut.

Ennen Piilaaksoon lähtöä eMathStudio ja Reactored olivat jo kehittäneet tuotteitaan Helsingin kouluissa osana Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt 6Aika-hanketta.

– Keväällä 2019 testasimme tuotettamme eMathStudiota peruskoulussa ja aikuislukiossa, Four Ferries Oy:n toimitusjohtaja Ida Rönnlund kertoo.

eMathStudio on matematiikan opetukseen tarkoitettu oppimisalusta, joka sisältää kaiken mitä opettaja tarvitsee opettaakseen matematiikkaa. Ainoana oppimisalustana maailmassa se tarkistaa automaattisesti laskutehtävän ja antaa siitä yksilöllistä palautetta.

Reactored kehitti tuotettaan nopeissa kokeiluissa viiden helsinkiläisen koulun kanssa niin ikään keväällä 2019. Reactoredin tavoitteena oli selvittää kokeilun aikana kielityökalun soveltuvuutta käytännön opetustilanteisiin sekä kehittää palvelun yksikielisiä opetusmuotoja suomea toisena kielenä opiskelevien oppilaiden ja koulujen opettajien kanssa.

– Kielityökalumme avulla opettaja voi koostaa interaktiivisia harjoituksia todella nopeasti joko sanalistoista tai vapaasta tekstistä. Työkalu tarkistaa ja pisteyttää harjoitukset automaattisesti, Reactored Oy:n toimitusjohtaja Kari Savolainen kertoo.

eMathStudiolla Amerikan markkinat tähtäimessä

eMathStudio on perustettu vuonna 2010 matematiikan tutkijoiden toimesta. Alusta asti sen yhtenä tavoitteena on ollut luoda digitaalinen alusta opetusta varten.

Vuonna 2017 eMathStudio aloitti kaupallisen toimintansa. Piilaakson matkan aikoihin seitsemän hengen startupilla oli juuri valmistunut Business Finlandin rahoittama kehitysprojekti.

– Piilaaksoon lähtiessämme ajattelimme, että haluamme tavata siellä kaikki. Emme vielä tienneet, kuka olisi meille tärkein taho, Rönnlund sanoo.

Rönnlund kuvailee aikaa Piilaaksossa tehokkaaksi. Viikon aikana tapaamisia oli useiden toimijoiden kanssa. eMathille hyödyllisimpiä olivat tapaamiset yhdentoista Venture Capital sijoittajan sekä kolmen eri yliopiston, yhden koulualueen ja kaupungin kanssa.

– Se oli valaisevaa, kun näimme ja kuulimme, ketkä siellä ovat päätöksentekijöitä ja millaisia kysymyksiä heillä on.

Matkan aikana eMath tutustui Turun kaupungin edustajiin, mistä virisi yhteistyö Turun koulujen kanssa. Se puolestaan poiki yhteistyötä Vaasankin koulujen kanssa.

Tänään eMath on jo globaalisti käytössä. Käyttäjiä on noin sadassa maassa, mutta tulevaisuudessa Yhdysvaltojen markkinat ovat yhä tärkeämmät yritykselle. Sitä ennen tuotetta kehitetään vielä.

– Suomessa tiedämme jo, mitkä tuotteemme kriteerit ovat ja Piilaakson matkan ansiosta ymmärrämme, millaiset ne ovat Yhdysvalloissa. Vaikka olen itse asunut kaksi vuotta Piilaaksossa ja molemmat lapseni ovat käyneet siellä koulua, pääsimme matkalla tutustumaan lähemmin päätöksentekijöihin ja rahoitusmarkkinoihin, mikä avasi ymmärrystä vielä enemmän, Rönnlund kertoo.

Laajemmin eMath on käytössä Suomen lisäksi Gambiassa ja Etelä-Afrikassa.

– Nyt pitäisi päästä uudelleen samanlaiselle matkalle Yhdysvaltoihin, Rönnlund lisää.

Reactoredilla markkinoiden avaus Aasiaan

Reactored perustettiin vuonna 2015 ja yrityksen ensimmäinen tuote tuli ulos vuonna 2017. Piilaakson matkan aikoihin Reactored oli juuri keräämässä ensimmäistä rahoituskierrostaan. Odotukset olivat suuret sekä matkalle että yrityksen kasvulle.

– Nyt sanoisin, että matka oli alkupisto markkinoille. Esiintymistaito ja pitchaaminen kehittyivät todella paljon reissun aikana, Savolainen kertoo.

Savolainen lisää, että matkalla hän ymmärsi, kuinka hyvät kansainväliset mahdollisuudet koulutusteknologialla on. Erityisen avartava oli tapaaminen Googlen kanssa.

– Silloin käsitin, että Google ja Outlook eivät ole kilpailijoitamme vaan osa ekosysteemiä. Niiden avulla kaltaisemme pieni yritys voi edistää kansainvälistymistään. Meidän pitää vain pystyä integroimaan teknologiamme niiden kanssa.

Piilaakson matkan jälkeen Reactored kävi vielä Vietnamissa. Sen jälkeen yritys sai rahoitusta isommin. Savolainen pitää sitä pitkälti reissuissa hankittujen oppien tuloksena.

– Piilaaksossa opimme, mitkä ovat ne pienet askeleet, joita meidän pitää vielä ottaa. Edellä mainittujen jättien kanssa syvästi yhteen toimimisen lisäksi helppo käytettävyys on yksi sellainen asia.

Reactoredilla syntyi Piilaaksossa myös yhteys kotimaiseen toimijaan, Tampereen kaupunkiin. Sen myötä kieltenoppimisympäristö otettiin kokeiluun ja myöhemmin käyttöön Tampereen ammattikoulussa Tredussa.

– Eri puolilta maailmaa tulee paljon kyselyitä ja käyttäjäoikeuspyyntöjä. Isompina kansainvälisinä asiakkuuksina meillä on nyt pari koulua Kaliforniasta, yksi New Yorkissa ja yksi Meksikossa.

Reactoredin seuraava markkina-avaus on tulossa Thaimaahan. Jos se sujuu kuten on suunniteltu, kyseessä on iso harppaus seitsemän hengen startupille.

emathstudio.com

reactored.com


Lisätietoa

Lue myös