Dronet ensihoidon tukena – AiRMOURilta tulossa asukkaille kysely ja sidosryhmille koulutuksia

Artikkelikuva: Dronet ensihoidon tukena – AiRMOURilta tulossa asukkaille kysely ja sidosryhmille koulutuksia

AiRMOUR-hanke kerää helmikuussa pääkaupunkiseudun asukkaiden näkemyksiä droneista. Myöhemmin tänä vuonna hanke kouluttaa sidosryhmiä kaupunki-ilmailun kysymyksistä.

“Kaupunki-ilmailu on nopeasti kehittyvä liikkumisen alue ja siksi tärkeä myös Helsingin kaupungille, osana muuta liikkumisen palvelukehitystä. Kaupungeilla on paljon vaikutusvaltaa toiminnan kehittämiseen nähden, muttei vielä riittävästi tietoa hyödyistä ja haasteista, joita kaupunki-ilmailuun liittyy. Autamme hankkeessa mukana olevia kaupunkeja hahmottamaan, miten dronet kannattaa huomioida kaupunkisuunnittelussa ja liikkumisen palvelujen järjestämisessä”, projektipäällikkö Renske Martijnse-Hartikka Forum Virium Helsingistä sanoo.

AiRMOUR-hanke tutkii ja edistää kaupunki-ilmailun innovaatioita erityisesti ensihoidon saralla. Hankkeessa on mukana kolmetoista organisaatiota kuudesta Euroopan maasta. Suomesta mukana ovat Forum Virium Helsingin lisäksi VTT hankkeen koordinaattorin roolissa ja Robots Expert. Yhteistyötä tehdään myös HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan kanssa. Hankekokonaisuudessa tehdään yhteistyötä lisäksi sairaanhoitopiirien, pelastuslaitosten, ilmailualan viranomaisten ja muiden alan toimijoiden kanssa.

Asukaskysely droneista avataan pian

AiRMOUR selvittää helmikuussa Helsingin seudun asukkaiden näkemyksiä droneista. Kyselyyn pääsee Forum Viriumin verkkosivujen ja sosiaalisen median kanavien kautta, kun se on avattu. Mielipiteitä kerätään muun muassa siitä, minkälaisia etuja asukkaat näkevät dronejen käytössä olevan ja minkälaisia huolia dronet herättävät. Hanke selvittää asukkaiden näkemyksiä samaan aikaan Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Hollannissa ja Luxemburgissa. Kyselystä saatuja tuloksia verrataan lopputulemiin, joita esimerkiksi Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA ja AiRMOURin sisarhankkeet Euroopassa ovat saaneet selvityksistään aiemmin.

Martijnse-Hartikka toteaa, että asukkaiden mielipiteitä on tärkeää kuunnella, kun suunnitellaan dronejen hyödyntämistä esimerkiksi ensihoidossa.

“Meidän on tiedettävä, mitä mieltä asukkaat ovat droneista ja miten he uskovat niiden vaikuttavan arkeensa. Mielellään niin, että kysymme etukäteen ja sen jälkeen, kun heillä on jo käytännön kokemusta dronejen hyötykäytöstä lähiympäristössään.”

Asukaskyselyjen tekemisen lisäksi hankkeessa haastatellaan keskeisiä sidosryhmiä dronejen hyväksyttävyydestä ja potentiaalisista liiketoimintamalleista.

Koulutukset auki myös kaupungin työntekijöille

Koska AiRMOURin tarkoituksena on tarjota lisäoppia droneista sidosryhmille, hanke käynnistää keväällä koulutukset, joihin kutsutaan mukaan mm. kaupunkien työntekijöitä ja muita hankkeen kannalta relevantteja sidosryhmiä. Suunnitteilla on sekä online-kursseja että masterclasseja, jotka tuotetaan yhdessä kansainvälisen EUROCONTROL-organisaation kanssa. Kursseilla käsitellään dronejen operointiin, turvallisuuteen ja säätelyyn liittyviä tekijöitä. Masterclassit antavat osallistujille eväitä myös omien kokeilujen kehittämiseen.

Koulutuspaketti on osa AiRMOURin kaupunki-ilmailun työkalupakkia, johon on valmisteilla myös GIS-työkalu ja opas kaupunki-ilmailusta.

Kokeiluihin hankkeessa edetään ensi vuonna, kun AiRMOUR testaa HUSin kanssa ensihoitohenkilöstön tai testinuken ja lääkintätarvikkeiden kuljettamista dronella kuvitteelliselle onnettomuuspaikalle. Kokeilut tuovat Helsingin kaupungille arvokasta tietoa ilmailun mahdollisuuksista ensihoidossa ja uusien teknologioiden vaatimista muutoksista paikallisiin ilmailusäädöksiin. Droneja testataan ensihoidossa Helsingin lisäksi Luxemburgissa, Stavangerissa Norjassa, Kasselissa Saksassa ja Dubaissa Arabiemiraateissa. Luxemburgissa ja Dubaissa testaus tehdään simulaationa.

Asukaskysely droneista avataan tällä sivustolla helmikuun aikana – seuraa Forum Virium Helsingin sosiaalisen median kanavia lisätietoja varten!

Haluatko pysyä perillä kaupunki-ilmailun ajankohtaisista asioista? Tilaa AiRMOURin uutiskirje ja seuraa hankkeen uutisia LinkedInissä ja Twitterissä.

AiRMOURin julkaisuja (raportteja, opaskirjoja, analyyseja) päivitetään tälle sivulle

Lisätietoa

EU Projektipäällikkö Renske Martijnse-Hartikka

Renske Martijnse-Hartikka
EU Projektipäällikkö
+358 40 683 7979
renske.martijnse-hartikka@forumvirium.fi

Lue myös