CNN hehkuttaa Helsingin seudun digitaalista kaksosta – mikä se oikein on?

Artikkelikuva: CNN hehkuttaa Helsingin seudun digitaalista kaksosta – mikä se oikein on?

Yhdysvaltalainen mediajätti CNN kertoi tuoreessa jutussaan Helsingin olevan maailman kärkeä kaupungin digitaalisen kaksosen kehittämisessä.

Helsingin digitaalinen kaksonen kerää kehuja maailmalta. CNN:n mukaan sellaiset edelläkävijäkaupungit kuin Helsinki, New York, Shanghai ja Singapore ovat alkaneet testata ja simuloida kaupunkisuunnittelun ratkaisuja virtuaalisesti digitaalisessa kaksosessa ennen niiden käyttöönottoa. Näin voidaan välttää kalliiksi tulevia kaupunki- tai liikennesuunnittelun virheitä ja luoda yhä parempia palveluja kaupunkilaisille.

Mikä on Helsingin digitaalinen kaksonen?

Mikä kaupungin digitaalinen kaksonen sitten on? Digitaalinen kaksonen on kuin kaupunki virtuaalisessa muodossa internetissä. Se yhdistää erilaista kaupungista kertyvää dataa, jota tulee muun muassa sensoreista, kameroista, mittauslaitteista ja rekistereistä. Helsingin digitaalinen kaksonen sisältää muun muassa kolmiulotteisen 3D-kaupunkimallin, josta voi nähdä miltä uudet talot ja puistot näyttävät eri katselukulmista ja eri vuorokauden aikoina. Digitaalinen kaksonen sujuvoittaa rakentamista ja voi vähentää rakennusvaiheen valituksia, kun suunnitelmat pystytään esittämään asukkaille netissä selkeästi ja kolmiulotteisena.

“Digitaalisella kaksosella pystytään simuloimaan tulevaisuutta. Sen avulla vaikkapa uuden asuinalueen talot, puistot ja liikenneratkaisut pystytään testaamaan digitaalisesti ennen kuin mitään rakennustöitä on aloitettu”, Forum Virium Helsingin teknologiajohtaja Timo Sillander kertoo.

Näin Helsinki hyödyntää digitaalista kaksosta

Helsingin kaupunki ja kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki kehittävät digitaalista kaksosta systemaattisesti. Tähän mennessä digikaksosta on hyödynnetty esimerkiksi:

  • Kaupunkiympäristön esteettömyyden kartoitukseen liikuntarajoitteisten näkökulmasta. 
  • Katujen talvikunnossapidon suunnitteluun ja optimointiin. 
  • Kaupungin viheraluesuunnitteluun.
  • Kaupungin rakennuskannan energiatehokkuuden tutkimiseen.

Forum Virium Helsingin tekninen asiantuntija Juho-Pekka Virtanen uskoo, että digitaalisen kaksosen hyödyntäminen on vasta alussa.

“Tulevaisuudessa digitaalisesta kaksosesta tulee yhä enemmän vuorovaikutteinen, eli kaupunkilaiset ja muut toimijat voivat itse kerätä ja syöttää dataa vaikkapa oman asuinalueensa ilmanlaadusta tai tietöistä digitaaliseen kaksoseen. Näin saadaan yhä tarkempi reaaliaikainen tilannekuva kaupungin tapahtumista”, Virtanen sanoo.

Digitaalisen kaksosen avulla voidaan siis reagoida vaikkapa katujen tai julkisten rakennusten korjaustarpeisiin nykyistä nopeammin ja ennakoida tulevaa kaupunkikehitystä. Se voi auttaa myös lisäämään kaupunkien viihtyisyyttä ja pienentämään ilmastopäästöjä. CNN arvelee jutussaan, että digitaalinen kaksonen tulee leviämään hyvin laajaan käyttöön maailman suurissa kaupungeissa.

Tutustu Helsingin digitaaliseen kaksoseen täällä.

Lisätietoa

Tekninen asiantuntija Juho-Pekka Virtanen

Juho-Pekka Virtanen
Tekninen asiantuntija
+358 40 635 1212
juho-pekka.virtanen@forumvirium.fi

Teknologiajohtaja Timo Sillander

Timo Sillander
Teknologiajohtaja
+358 40 753 8090
timo.sillander@forumvirium.fi

Lue myös