Helsingin digitaalinen kaksonen sujuvoittaa rakentamista

Artikkelikuva: Helsingin digitaalinen kaksonen sujuvoittaa rakentamista

Helsingin digitaalista kaksosta arvostetaan maailmalla.

Helsingin kaupungin datalähteitä on kerätty yhdeksi kokonaisuudeksi, jota kutsutaan kaupungin digitaaliseksi kaksoseksi. Se sisältää muun muassa kolmiulotteisen virtuaalisen kaupunkimallin, jolla voidaan nähdä miltä uudet talot ja puistot näyttävät eri katselukulmista ja vaikkapa eri vuorokauden aikoina tarkasteltuna. Digitaalinen kaksonen ja rakentaminen tukevat toisiaan.

“Digitaalinen kaksonen voi jopa vähentää rakennusvaiheen valituksia, jos suunnitelmat pystytään esittämään asukkaille netissä selkeästi ja kolmiulotteisena”, kertoi Helsingin kaupungingeodeetti Tiina Talvitie Forum Virium Helsingin Open Forum -tapahtumassa marraskuun lopussa.

Digitaalinen kaksonen mahdollistaa uudenlaisen yhteistyön kaupunkisuunnittelussa ja tukee suurten rakennusprojektien koordinointia. Arkkitehdit, suunnittelijat ja rakentajat pääsevät yhteisellä alustalla työskentelemään ja ajoittamaan esimerkiksi rakennusprojekteja hyvin tehokkaasti. Parhaimmillaan digitaalisella kaksosella voidaan tarkastella kaupunkia myös neliulotteisesti ajassa, eli sillä voidaan simuloida miten vaikkapa asuinalue puistoineen muuttuu vuosien kuluessa. Tällöin digitaalinen kaksonen tarjoaa yhdistetyn näkymän kaupunkiympäristön tulevaisuuteen.

Helsingin digitaalinen kaksonen tunnetaan maailmalla

Kyky hyödyntää digitaalista kaksosta kertoo paljon kaupungin älykaupunkikehityksen asteesta. Helsingin digitaalista kaksosta arvostetaan maailmalla. Kaupungin aineistoja onkin käytetty laajasti myös tutkimuskäyttöön. Kaupungin tavoite on tuottaa dataa, jota oikeasti käytetään ja jalostetaan päätöksenteon pohjaksi. Tekniset ja dataa hyödyntävät ratkaisut ovat kuitenkin hyödyttömiä, jos ne eivät paranna kaupunkilaisten elämää. 

Helsingissä datan avulla tarjotaan palveluja jo nyt ennakoivasti. 

“Esimerkiksi nykyään lapsiperheet saavat tiedon esikoulupaikasta tekstiviestillä minuutissa. Aikaisemmin tuo prosessi kesti kaksi kuukautta. Dataa hyödynnettiin myös koronakriisissä kaupungin työntekijöiden toiminnan optimointiin”, Helsingin kaupungin tiedolla johtamisen päällikkö Tomas Lehtinen kertoi Open Forum -tapahtumassa.

Opi lisää digikaksosesta:

Tilaa uutiskirje

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Hyväksyn tietojeni tallentamisen(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja hyväksyn että henkilötietojani käsitellään sen mukaisesti. Lyhyesti: noudatamme EU:n GDPR-asetusta ja käsittelemme henkilötietoja huolellisesti.

Lisätietoa

Juho-Pekka Virtanen Juho-Pekka Virtanen

Juho-Pekka Virtanen
Vanhempainvapaalla

Lue myös