Callboats löysi Vartiosaaren kokeilupaikakseen Mobility Launchpad -hankkeessa

Artikkelikuva: Callboats löysi Vartiosaaren kokeilupaikakseen Mobility Launchpad -hankkeessa

Uudenlainen kutsukyytisähkövene liikennöi tiistaista sunnuntaihin klo 10–20 Reposalmessa Laajasalon ja Vartiosaaren välillä 23.8.2020 asti. Helsinkiin kokeilun toi Forum Virium Helsingin koordinoima Mobility Launchpad -hanke.

Sähköllä kulkevaan katamaraaniin mahtuu kerralla kuusi matkustajaa. Liikenne toimii kutsupalveluna mobiilisovelluksella. Puhelimeen ladataan Google Play -kaupasta tai App Storesta sovellus Callboats, jolla vene kutsutaan paikalle.

Matkan hinta yhteen suuntaan on aikuisilta 2,50 euroa ja 7−17-vuotiailta 1,50 euroa (Callboats-sovelluksella 2 e ja 1 e). Maksu onnistuu sovelluksella tai kortilla veneessä.

Lähtölaituri näkyy Reposalmentien päässä olevalta parkkipaikalta. Saaren puolella Google Maps tunnistaa laiturin nimellä Reposalmi, päälaituri >>. HSL:n Reittiopas taas tunnistaa myös Laajasalon puolen laiturin, nimellä Laajasalon saaristovenelaituri. Callboats itsessään ei näy Reittioppaassa, sillä se ei ole aikataulun mukaista, vaan erikseen tilattavaa kutsuliikennettä.

Kolme tarvetta yhteen

Kesän sähköveneyhteys vastaa kolmeen eri suunnista tulleeseen toiveeseen. 

Ensimmäinen on Helsingin merellinen strategia ja saarten avaaminen entistä laajemmin kaupunkilaisten käyttöön. Vartiosaaren ulkoilumahdollisuuksia on parannettu juuri kesälle 2020. Paremmat reitit, opasteet ja käymälät mahdollistavat hieman aiempaa suuremmille vierailijamäärille mukavan päivän saarella.

Toisena tarpeena on jo pidempään ollut jonkinlaisen yhteysaluksen saaminen Vartiosaareen, sekä saarelaisille että vierailijoille. Idea tällaisesta oli esitetty myös Helsingin osallistuvan budjetoinnin, OmaStadin, kautta. Laajasalo-Degerö Seura ry:n ja alueen muiden toimijoiden kanssa yhteistyössä koostama ja edistämä ”Vartiosaaren aurinkosähkölautta Reposalmeen” -ehdotus sai OmaStadin äänestyksessä lopulta 1626 ääntä ja päätyi toteutusvaiheeseen asti. 

OmaStadissa suunniteltu lauttayhteys ei olisi kuitenkaan ehtinyt liikenteeseen vielä kesälle 2020. Toukokuussa Helsingin kaupunki huomasi kuitenkin mahdollisuuden toteuttaa osa toiveesta jo nopeutetulla aikataululla.

Kolmantena tarpeena nimittäin Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki etsi paikkaa uudenlaisen sähköveneen Callboatsin kokeilulle. Tätä tehtiin Mobility Launchpad -hankkeessa, joka auttaa kehittämään uutta liiketoimintaa älykkäästä liikenteestä. Hanketta rahoittaa Uudenmaan liitto Euroopan aluekehitysrahastosta.

Mobility Launchpad -hankkeessa autetaan yrityksiä muun muassa uudenlaisen älyliikenteen liiketoiminnan kokeiluissa. Callboats-operaattori, aiemmin perinteisempää taksiveneliikennettä toteuttanut Matson Oy, oppii kesän mittaan sähköveneen kutsuliikenteestä. Samalla saadaan oppeja niin Vartiosaaren kuin koko Helsingin vesiliikenteen kehittämiseen. 

Ensimmäisenä sähköllä kulkevana kutsupohjaisena vesiliikenteenä Vartiosaaren Callboats-kokeilu voi toimia hyvänä lähtöpisteenä moneen tulevaisuuden kehitykseen. 

Tervetuloa kyytiin!

 

https://callboats.com/location/helsinki/#1

https://www.hel.fi/uutiset/fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/vartiosaaren-ja-laajasalon-valille-sahkolautta

http://www.vartiosaari.fi/


Kesäajan yhteystiedot:

Matias Oikari
projektisuunnittelija, Mobility Launchpad
Forum Virium Helsinki
040 664 8877
matias.oikari@forumvirium.fi
Lomalla 11.7.-2.8.

Raimo Tengvall
projektipäällikkö, Mobility Launchpad
Forum Virium Helsinki
040 629 7744
raimo.tengvall@forumvirium.fi
Lomalla 2.7.-9.8.

Matti Nieminen
toimitusjohtaja
Matson Oy
040 546 0140
matti.nieminen@live.com

Peter Ostberg
toimitusjohtaja
Mente Marine Oy / Callboats
0500 861 737
peter.ostberg@mente-marine.com

Callboats-vene
Ajovuorossa oleva kuljettaja
045 7834 8259

 

 

 

 

 

 

 

Valokuva: Vesa Laitinen

Lisätietoja

Kuva

Matias Oikari

puh. +358 40 664 8877
matias.oikari(at)forumvirium.fi

Kuva

Raimo Tengvall

#citylogistiikka #mobilitylaunchpad #jätkäsaari #smartmobility
puh. +358 40 629 7744
raimo.tengvall(at)forumvirium.fi

Lue myös