Avoin IoT-ekosysteemi tuottaa tietoa ja luo uutta bisnestä

Artikkelikuva: Avoin IoT-ekosysteemi tuottaa tietoa ja luo uutta bisnestä

Helsingin kaupungin innovaatioyksikkö Forum Virium Helsinki kehittää uusia digitaalisia palveluja yritysten, Helsingin kaupungin, julkisten toimijoiden ja kaupunkilaisten kanssa. Tavoitteena on tehdä Helsingistä maailman toimivin älykaupunki, jossa esineiden internetillä on tärkeä tehtävä.

“Forum Virium Helsingin IoT-ohjelma kehittää datankeruutapoja Helsingissä. Tavoitteena on tarjota yrityksille ja kaupunkiyhteisölle reaaliaikaista ja tarkempaa dataa niin palvelukehitykseen kuin päätöksentekoonkin. Luomme edellytyksiä avoimen IoT-ekosysteemin rakentumiselle edistämällä yhteentoimivuutta ja tarjoamalla yrityksille rahoitushakuja”, kertoo IoT-ohjelmajohtaja Hanna Niemi-Hugaerts.

Yritykset mukaan älykaupunkimarkkinoille

IoT:n kehittämisen perustana Forum Viriumilla on avoimuus, modulaarisuus ja yhteentoimivuus. Näin kaupungit varmistavat mahdollisuuden kehittää ratkaisuja ketterästi ja luovat laajempia markkinoita. Kaupunkilaisille hyödyt näkyvät parempina palveluina ja arjen sujuvuutena. Myös käyttö laajenee: IoT-laitteet eivät ole vain yksittäisiä verkottuneita sensoreita vaan esimerkiksi sähköautojen latauslaitteita tai kokonaisia kiinteistöautomaatiojärjestelmiä.

“Tavoitteenamme on luoda Helsinkiin mahdollisimman hyvät puitteet esineiden internetin hyödyntämiselle. Kehittämisperiaatteiden lisäksi on tärkeää tarjota mahdollisuuksia kokeiluihin niin erilaisten sensoreiden ja alustojen kuin vaikkapa LoRa- ja 5G-verkkojenkin saralla. Tuoreena esimerkkinä on Kaapelitehtaan Vekotinverstas, jossa voi tehdä matalan kynnyksen kokeiluja ja ajaa muita sisään omiin teknologioihinsa”, Niemi-Hugaerts kertoo.

Forum Virium Helsinki vauhdittaa avoimen IoT-ekosysteemiä useissa hankkeissa. Select for Cities toteuttaa avointa Smart City IoT -alustakehitystä- ja -tutkimusta esikaupallisen hankinnan keinoin Antwerpenin ja Kööpenhaminan kanssa. SynchroniCityssä luodaan yhteistä IoT-palvelumarkkinaa kaupunkien välisen harmonisoinnin ja IoT-ratkaisujen skaalautumiseen kohdennetun rahoitushaun avulla.

IoT tukee myös energiansäästöä: MySMARTLife-hankkeessa on tuotu kiinteistöihin reaaliaikainen energiankulutuksen seuranta. Jotta data saadaan haluttaessa luvitettua kolmansien osapuolien sovelluksiin, kehitetään nyt EU:n tietosuoja-asetuksen vaatimukset täyttävää datan luvituspalvelua reaaliaikaisille datalähteille. Näin datapohjaisten palveluiden ja älykotiteknologiankin tarjoajille avautuu uusia mahdollisuuksia älykaupunkipalveluiden kehittämiseen.

”Tarve reaaliaikaiselle kaupunkiympäristöä palvelevalle datalle on yrityksille tilaisuus kehittää uusia sovelluksia ja palveluja. Pyrimme edistämään tätä kehitystä ja tukemaan yrityksiä IoT-ratkaisujen skaalaamisessa. Tervetuloa mukaan!”

Liity SynchroniCityn rahoitushaun postituslistalle ja voita liput Nordic IoT Weekin seminaariin 17.-18.4.

SynchroniCity-hankkeessa luodaan paremmat edellytykset IoT-pohjaisten palveluiden skaalautumiselle yli kaupunki- ja maarajojen Euroopassa. Yrityksille on tarjolla rahoitusta jopa 300.000 € uuden palvelun pilotointiin kaupungeissa. Tule tapaamaan meitä 17.-18.4. Nordic IoT Weekiin. Kerromme 1.6. avautuvasta rahoitushausta yrityksille uusien liikkumiseen ja kaupunkipalveluihin liittyvien IoT-pohjaisten ratkaisujen kehittämiseen. Lue lisää

Liity SynchroniCityn rahoitushaun postituslistalle ja osallistu samalla seminaarilipun arvontaan 15.4. mennessä täällä.  Lipun arvo on 1395 + alv.

Forum Virium Helsinki on Helsingin kaupungin innovaatioyksikkö, joka tekee Helsingistä maailman toimivimman älykaupungin yhteistyössä yritysten, tiedeyhteisön ja kaupunkilaisten kanssa.

Kuva: Laura Oja / Helsingin kaupungin viestintä / MyHelsinki-materiaalipankki

Lisätietoja

Kuva

Hanna Niemi-Hugaerts

#iot #avoindata #databusiness
#rajapinnat #API
puh. +358 40 674 9911
hanna.niemi-hugaerts(at)forumvirium.fi

Kaisa Sibelius

#AI4Cities
puh. +358 40 570 1317
kaisa.sibelius(at)forumvirium.fi

Lue myös