4 tapaa vähentää vaatteiden ja tekstiilien aiheuttamaa mikromuovijätettä

Artikkelikuva: 4 tapaa vähentää vaatteiden ja tekstiilien aiheuttamaa mikromuovijätettä

Tiesitkö, että jopa 65 % vaatteista ja muista tekstiileistä on valmistettu biohajoamattomista synteettisistä muovikuiduista, kuten polyesteristä ja nailonista? Tässä artikkelissa kerromme, kuinka muovitekstiilit tulisi kierrättää.

Synteettiset kuidut ovat yksi suurimmista mikromuovien lähteistä, ja urheiluvaatteet ja fleece ovat tässä suhteessa kaikkein ongelmallisimpia materiaaleja. Pestäessä vaatteista irtoaa mikromuoveja, jotka päätyvät viemäriverkoston kautta vesistöihin. Kaikista materiaaleista irtoaa pieniä hiukkasia, mutta luonnonkuidut hajoavat luonnossa. Sitä vastoin biohajoamattomat, öljypohjaiset synteettiset kuidut voivat säilyä luonnossa hyvinkin pitkään.

Mikromuoviongelmaa voidaan merkittävästi vähentää korvaamalla tekstiilien synteettisiä materiaaleja luonnonkuiduilla. Biohajoavien materiaalien ja luonnonkuiduista kudottujen materiaalien käyttö urheilu- ja ulkoiluvaatteissa on viime aikoina lisääntynyt, kun kuluttajat ovat tulleet entistä tietoisemmiksi niistä. Kuluttajien toimet ovatkin erittäin tärkeitä mikromuoviongelmaa ehkäistäessä.

Mitä kuluttaja sitten voi tehdä mikromuovijätteen vähentämiseksi? Tässä tärkeimmät toimet:

1. Valitse luonnonkuituja

Vaatteiden ja tekstiilien materiaalin valinta riippuu aina käyttötarkoituksesta. Ei ole olemassa yhtä materiaalia, joka sopisi parhaiten kaikkiin tarkoituksiin. Valitse kuitenkin vaatteiden materiaaliksi luonnonkuitua aina kun mahdollista. Luonnonkuidut ovat peräisin kasveista tai eläimistä. Tämä merkitsee sitä, että kuituja ei tuoteta kemiallisesti, vaan ne ovat peräisin luonnosta. Eläinkuidut valmistetaan yleensä eläinten karvasta, mutta poikkeuksiakin on, kuten silkkiäistoukkien kotelosta kehrätty silkki.

Tekstiileissä käytettyjä luonnonkuituja ovat muan muassa seuraavat:

  • Eläinkuidut: alpakka, angora, kashmir, lampaanvilla, mohair, nahka ja silkki.
  • Kasvikuidut: hamppu, kookos, manilahamppu, nokkonen, pellava, puuvilla ja sisal.

Pohdi myös arvojasi. Esimerkiksi ekologiset tai sosiaaliset arvot, luomulaatu tai eläinten oikeudet voivat vaikuttaa materiaalivalintaasi.

Lisätietoja erityyppisistä tekstiilimateriaaleista löytyy Ekokumppanien tekstiilioppaasta.

Käsityön ystävät saattavat yllättyä siitä, että langat sisältävät usein muovia.

2. Kiinnitä huomiota vaatteiden huoltoon


Vaatteesi kestävät paljon pidempään, kun pidät niistä huolta. Se on helpompaa kuin luuletkaan. Oikean materiaalin valinnan lisäksi vaatteiden asianmukainen huolto pitää vaatteet hyvässä kunnossa ja vähentää tarvetta ostaa uusia. Pidempi pesuväli pitää vaatteen hyvässä kunnossa pidempään, mikä vähentää mikromuovien irtoamista. Usein pelkkä vaatteen tuulettaminen pesemisen sijaan riittää.

3. Kierrätä oikein

Kun vaatteidesi käyttöikä on lopussa, voit kierrättää ne. Lajittele tekstiilien keräykseen vaatteet ja tekstiilit, joita ei enää voi käyttää, ja sekajätteeseen alusvaatteet, sukat ja uima-asut. Oikein lajiteltuja tekstiilejä käytetään uusien tuotteiden raaka-aineena. Voit lajitella kierrätykseen tekstiilit, jotka eivät ole enää käyttökelpoisia, mutta jotka ovat kuivia, puhtaita ja hajuttomia.

Hygieniasyistä alusvaatteita, sukkahousuja, sukkia ja uima-asuja ei voi kierrättää tekstiilien keräykseen. Niiden oikea paikka on sekajäteastia yhdessä likaisten vaatteiden kanssa.

4. Osta viisaasti

Rakasta vaatteitasi – kestävän kehityksen mukaiset vaatteet ovat jo vaatekaapissasi.

Teksti: Jaana Koivisto, Ekokumppanit
Kuva: Juha Valkeajoki

TREASoURcE-hankkeen tavoitteena on luoda kestävämpi ja vähemmän ympäristöä kuormittava talousmalli muovijätteen hyödyntämiselle, sähköautojen akkujen uusiokäytölle sekä biojätteelle ja -sivuvirroille kaupungeissa ja maakunnissa. Työ tapahtuu Pohjoismaissa ja Itämeren alueen maissa yhdessä yritysten, kuluttajien ja alueellisten toimijoiden, sekä asiantuntijoiden kanssa. Hanke saa rahoitusta Euroopan unionilta Horisontti Eurooppa -tutkimus- ja innovaatio-ohjelman puitteissa.

Lisätietoa

Vanhempi projektipäällikkö Kaisa Sibelius

Kaisa Sibelius
Vanhempi projektipäällikkö
+358 40 570 1317
kaisa.sibelius@forumvirium.fi

Lue myös