Yhteispohjoismainen haastekilpailu Nordic Independent Living Challenge on edennyt jo kolmanteen vaiheeseen, jonka päättyessä viisi parasta joukkuetta valitaan kilpailun finaaliin. Kilpailu huipentuu 15.12.2015, kun joukkueet kokoontuvat Tukholmaan kisaamaan jatkopaikasta. Jatkoon pääsevät ne joukkueet, joiden kehittämät ratkaisut vastaavat parhaiten kilpailun haasteeseen eli tukevat ikääntyneiden ja vammaisten itsenäistä asumista kotona.
Tukholman tilaisuuteen osallistuvat kaikki haastekilpailun kolmannen vaiheen joukkueet. Suomesta on mukana neljä kilpailijaa: opastavan yövalon kehittänyt Aura, terveydenhuollon viestintäratkaisun luonut Carecode, yhteisöllisyyten kannustava Nappinaapuri ja suun terveydenhoitoon keskittyvä Mobident.
Joukkueilla näytön paikka
Tukholman tilaisuus kokoaa paikalle 25 joukkueen lisäksi kaupunkien edustajia sekä innovaatiotoimijoita. Tilaisuudessa kansainvälinen paneeli keskustelee muun muasssa haastekilpailujen toimivuudesta innovaatioiden mahdollistajina. Lisäksi kuullaan Tukholman kaupunginjohtajan Karin Wanngårdin ajatuksia siitä, mikä rooli terveydenhuoltoon ja hyvinvointiin tähtäävillä innovaatioilla on Pohjoismaiden tasolla.
Tukholman tilaisuuden kohokohta on pitching-osuus, jonka aikana joukkueilla on mahdollisuus esitellä omaa ratkaisuaan viiden minuutin ajan.
– Kilpailijoiden ehdotusten esittely tarjoaa erinomaisen tilaisuuden saada kattava kuva siitä, kuinka monin eri tavoin kotona asumisen tukemista voidaan tehdä. Tilaisuudessa syntyy varmasti hyvää keskustelua siitä, miten kaikki voivat osaltaan edistää ikääntyneiden ja vammaisten itsenäistä elämää. Innovaatiokilpailussa yhdistyvät kaupunkien ja niiden asukkaiden, ammattilaisten, tutkijoiden sekä yrittäjien voimat ja osaaminen, sosiaali- ja terveysviraston osastopäällikkö Juha Jolkkonen kertoo odotuksistaan.
Päätökset finalisteista tekee yhteispohjoismainen tuomaristo, joka valitsee viisi parasta joukkuetta jatkoon. Arviointiin vaikuttavat muun muassa ratkaisun vastaavuus esitettyyn haasteeseen, innovatiivisuus sekä kaupallinen potentiaali Pohjoismaissa.
Testaukset yhdessä kaupunkien kanssa
Viisi finalistia pääsevät testaamaan kehittämiään ratkaisuja yhdessä pohjoismaisten pääkaupunkien kanssa kevään 2016 aikana. Tavoitteena on selvittää tuotteiden ja palvelujen käyttökelpoisuus kotihoidossa. Lisäksi kerätään loppukäyttäjiltä ja alan asiantuntijoilta kattavaa palautetta.
– Testausvaihe on erityisen tärkeä kaupungeille siksi, että se innostaa luovuuteen ja innovatiivisuuteen omassakin toiminnassa. On hienoa, että testaajina toimivat varsinaiset asiantuntijat eli ikääntyneet ja vammaiset itse, Jolkkonen kertoo.
Kilpailu päättyy kesäkuussa 2016, jolloin palkitaan parhaat ratkaisut. Kilpailun pääpalkinto on 1 000 000 Norjan kruunua (noin 108 000 eur). Lisäksi palkitaan paras yhteispohjoismainen joukkue 200 000 Norjan kruunulla ja paras opiskelijatyö saa 100 000 Norjan kruunua. Palkintorahalla on tarkoitus tukea kehitettyjen ratkaisujen kaupallistamista.
Pohjoismaisen ministerineuvoston alainen Nordic Innovation käynnistää ja rahoittaa innovointia vahvistavia toimintoja, ja sen pääyhteistyökumppaneita ovat Pohjoismaiden pk-yritykset. Missiona on edistää lisäarvon tuottoa rajat ylittävän yhteistyön avulla. Nordic Innovation toimii Nordic Independent Living Challenge -kilpailun pääjärjestäjänä ja suurimpana rahoittajana. Osakokonaisuuksia toteuttavat Helsingin, Kööpenhaminan, Oslon, Tukholman ja Reykjavikin kaupungit.
www.realchallenge.info
Lisätietoja:
Kehityspäällikkö Kaisa Spilling
Puh. +358 40 744 8831
kaisa.spilling(at)forumvirium.fi