Älykkäät WC-tuet paransivat ikäihmisten hyvinvointia Helsingissä

Artikkelikuva: Älykkäät WC-tuet paransivat ikäihmisten hyvinvointia Helsingissä

Avustavat WC-istuimet ja automaattinen intiimialueiden pesuteknologia paransivat Kustaankartanon seniorikeskuksen asukkaiden hyvinvointia tänä vuonna tehdyissä kokeiluissa Helsingissä.

Kokeilut tehtiin Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin Co-created Health and Wellbeing -projektissa (CoHeWe), jossa kaupungit kehittävät yritysten kanssa asiakaslähtöisiä ja älykkäitä terveydenhuollon palveluita. 6Aika-hankkeen rahoittaa Uudenmaan liitto. 

Visu Työhyvinvointi Oy kokeili akkukäyttöistä, portaattomasti säädettävää  WC-istuinta ja Väinö Korpinen Oy sähköllä toimivaa Lift-nostinta sekä Bidette-suihkuistuinta. Pilotoidut säädettävät wc-tukilaitteet helpottavat wc-pytylle istumista ja siltä nousemista. Bidette on wc-pönttöön asennettava automaattinen pesevä ja kuivaava suihkuistuin, johon voidaan etukäteen ohjelmoida tietyt pesuajat ja kuivaukset. Apuvälineiden tarkoituksena oli helpottaa seniorikeskuksen asukkaiden vessassa käyntiä sekä vähentää henkilökunnan työkuormitusta.

“Kokeilujen aikana Kustaankartanon henkilökunta sai kokemusta hyvinvointiteknologiasta ja suhtautuminen teknisiin apuvälineisiin kehittyi myönteisempään suuntaan, koska säädettävien wc-istuimien käyttö oli helppoa ja ne toimivat hyvin. Myös hoitajien fyysinen työkuormitus keveni. Asiakkaiden elämänlaatuun säädettävä wc-istuin vaikutti myönteisesti, koska laite helpotti asiakkaan siirtymisiä wc:ssä”, kertoo Kustaankartanon seniorikeskuksen osastonhoitaja Sanna Akpan

Visu Työhyvinvoinnin toimitusjohtaja Juha Rautio on tyytyväinen WC-istuimen pilotointimahdollisuuteen Kustaankartanossa.

“Yksikön henkilöstöstä ja vastuuhenkilöistä aisti hyvän ja positiivisen asenteen pilotoida ja tutustua tuotteeseemme sekä hyödyntää sitä mahdollisimman aktiivisesti yhdessä asiakkaiden kanssa. Seuranta, dokumentointi ja arviointi jopa ylitti odotuksemme. Arvostamme todella paljon Kustaankartanon henkilökunnan, omaisten ja esimiesten meille antamaa palautetta. Meille on todella tärkeää saada mahdollisimman monipuolista palautetta tuotteidemme kehittämisen tueksi. Näin saamme tuotteistamme sellaisia, jotka vahvistavat eri asiakasryhmien toimintakykyä samalla huomioiden myös työntekijöiden työkyvyn tukemisen. Kiitokset myös Forum Viriumin asiantuntijoille, jotka veivät pilotointihanketta aktiivisesti ja meitä osallistavasti eteenpäin”, hän sanoo.

cohewe kustaankartano wc-tuki Visu työhyvinvointi

Yritykset ovat kiinnostuneita kokeilemaan tuotteitaan muissakin kaupungeissa

Väinö Korpinen Oy saavutti pilotissa myös tavoitteensa.

“Tuotteiden testaus käyttöympäristössä ja käyttäjiltä saatu palaute antaa meille arvokasta tietoa tuotteiden tuomasta lisäarvosta käyttäjille. Näitä tärkeitä saamiamme palautteita hyödynnämme tulevaisuudessa myös tuotteiden kehittämisessä.” sanoo yrityksen aluemyynnistä vastaava Henri Tuomainen.

Kokeilujen perusteella yritykset kehittävät tuotteitaan. Säädettävää WC-istuinta suunnataan seuraavaksi vammaisten ja omaishoitajien elämää helpottamaan. Kustaankartano harkitsee WC-avustimien hankkimista pysyvään käyttöön. Yritykset ovat kiinnostuneita kokeilemaan tuotteitaan muissakin kaupungeissa.

Terveydenhoidon älyratkaisuja esitellään 17.12. webinaarissa klo 13-15. Ilmoittaudu mukaan täällä

Kuvat: Vesa Laitinen

Lisätietoja

Kuva

Peeter Lange

#CoHeWe
puh. +358 40 353 0243
peeter.lange(at)forumvirium.fi

Kuva


Kuva


Tilaa uutiskirje

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!


Lue myös