Teollisuuden ylijäämä kohentaa Helsingin Alppipuistoa – Tampereella purkubetoni saa uuden elämän koulunpihalla

Artikkelikuva: Teollisuuden ylijäämä kohentaa Helsingin Alppipuistoa – Tampereella purkubetoni saa uuden elämän koulunpihalla

Helsingissä ja Tampereella kokeillaan tänä kesänä, miten teollisuuden ja purkutyömaiden ylijäämää voisi hyödyntää puistoissa, puutarhoissa ja pihoilla. Kokeilut ovat käynnissä ainakin maaliskuun loppuun saakka.

Kaupunkien viheralueet koostuvat paitsi kasveista myös monista muista elementeistä, kuten laatoituksista, pinnoitteista ja istutuksia rajaavista kivetyksistä. Kun ympäristöystävällisyys on entistä tärkeämpää, tukirakenteet tulisi valmistaa mahdollisimman kestävästi. Yksi tapa on hyödyntää teollisuudesta ja rakentamisesta syntyvää ylijäämää. Varsinkin työmailta jää materiaalia, jota voisi hyödyntää nykyistä paremmin. 

Innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin koordinoima, kaupunkien vehreyttämiseen keskittyvä PilotGreen-hanke kokeilee kahden yrityksen kanssa, miten ylijäämiä voisi käyttää puistoissa ja pihoilla. Näillä ja kolmella muulla kokeilulla hanke tuo esiin uusia tapoja yhdistää kiertotalous ja viherrakentaminen. Kokeilut eivät korvaa puistoja tai muita viheralueita, mutta ne antavat uusia keinoja luonnon lisäämiseen urbaaneille alueille.

Amfiteatteri kuntoon Alppipuistossa

Helsingissä Linnanmäen kyljessä sijaitsevan Alppipuiston amfiteatteri on ollut jo vuosia varsinkin reunoiltaan varsin kulunut. Nyt katsomon reunoille on upotettu ontelolaattaa, jonka pitäisi paitsi pitää maa paikoillaan, myös tuoda puistoon uutta kasvillisuutta. Materiaalina Spolia Designin toteuttamassa kokeilussa käytetään teollisuudesta ylijääneistä ontelolaatoista valmistettuja nurmikiviä. 

Kokeilussa testataan erilaisia kasvilajeja, jotka soveltuvat nurmikivien aukkoihin ja tukevat luonnon monimuotoisuutta. Kasvilajit on valittu sen mukaan, että ne ovat kestäviä, vähän hoitoa vaativia ja paikallista ekosysteemiä tukevia. Loppukesän tapahtumissa nähdään, miten hyvin kivet ja istutukset kestävät kulutusta.

Läpäisevät purkubetonikiveykset lisäävät vehreyttä ja hulevesien hallintaa koulupihoilla

Koulujen pihat ovat usein karuja alueita, joita kasvillisuus korkeintaan reunustaa. Tampereella AhlmanEdu- oppilaitoksen kampuksen viheraluetta täydennetään kiveyksellä, joka rakennetaan purkubetonista ja hulevesiä imeyttävästä kasvualustasta. Tarkoituksena on, että rakenteet istutuksineen tekevät pihasta entistä viihtyisämmän ja kulutuskestävän ja sallivat sadevesien tehokkaan imeytymisen. 

Alueella käytetään kotimaisia luonnonkasveja. Vehreällä ja monipuolisella kasvillisuudella ja maakosketuksella voidaan lisätä lasten ja opiskelijoiden luontokosketusta ja altistusta terveellisille mikrobeille. Kokeilun toteuttaa Loci maisema-arkkitehdit yhteistyökumppaneinaan VRJ Länsi-Suomi ja AhlmanEdu. Pilotin rakentaminen ja purkubetonin hyödyntämisessä huomioitavat seikat dokumentoidaan ja raportoidaan. Tavoitteena on, että kokeilun pohjalta voidaan kehittää kiertotalouden toimintamalleja ja nyt kerättävää tietoa ja oppeja voidaan hyödyntää ja skaalata jatkossa laajempaan käyttöön ja näin vauhdittaa kiertotalousratkaisujen käyttöönottoa. 

Helsingin kaupungin rakentamisen kiertotalouden klusteriohjelma tukee sekä Tampereen että Helsingin kokeiluja rahoituksen ja fasilitoinnin osalta. Molempia kokeiluja koordinoi Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki. Kumpikin on osa Euroopan unionin rahoittamaa PilotGreen-hanketta.

Jutun pääkuva: Jussi Hellsten

Lisätietoa

Projektipäällikkö Mirka Råberg

Mirka Råberg
Projektipäällikkö
+358 50 430 1996
mirka.raberg@forumvirium.fi

Projektisuunnittelija Santeri Kero

Santeri Kero
Projektisuunnittelija
+358 40 614 6424
santeri.kero@forumvirium.fi

Lue myös