Kannustamme yrityksiä, tutkimuskeskuksia ja yleishyödyllisiä yhteisöjä osallistumaan avoimeen markkinakatsaukseemme liittyvään webinaarisarjaan ”Avaruussovelluksia kaupunkien haasteisiin”. Katso ohjelma ja ilmoittaudu alla!
Aika: 28.8.2024 klo 11.00
Paikka: Verkossa
Ohjelma: ks. alla
Ilmoittaudu alla olevalla lomakkeella!
SPACE4Cities-hanke järjestää osana avointa markkinavuoropuhelua webinaarisarjan, jonka tavoitteena on edistää vuorovaikutusta hankkijakaupunkiemme Helsingin, Amsterdamin, Ghentin, Ateenan ja Guimaraesin sekä kaikenlaisten toimittajien – yritysten, tutkimuslaitosten ja yleishyödyllisten yhteisöjen – välillä.
Webinaarissa voit esittää kysymyksiä, ennakoida hankkijoiden tarpeita ja valmistautua 2,87 miljoonan euron tarjouspyyntöön vaikuttamalla vaatimuksiimme. Webinaari nauhoitetaan, ja tallenne tulee ilmoittautuneiden katsottavaksi tapahtuman jälkeen. Katso koko ohjelma alta. Webinaarin kieli on englanti.
Ensimmäisessä tilaisuudessa keskitytään SPACE4Cities-hankkeen paikallisviranomaisten kohtaamiin haasteisiin kaupunkisuunnittelussa ja infrastruktuurin hallinnassa. Julkiset hankkijat tarvitsevat ajantasaista ja tarkkaa tietoa sekä kehittyneitä digitaalisia työkaluja, joilla voidaan ylläpitää (mahdollisimman reaaliaikaisia) kaupunkitietovarantoja, simuloida kaupungin mahdollista kehitystä ja esittää nämä simulaatiot yksityiskohtaisina 3D-visualisointeina.
Ohjelma
- 10 min Johdanto SPACE4Cities-hankkeeseen ja avoimeen markkinavuoropuheluun (Alan Mandrillon, Aerospace Valley)
- 25 min Kaupunkisuunnitteluhaasteen ja sen alahaasteiden esittely:
- Rakennetun ympäristön suunnittelu (Gentin kaupunki)
- Ilmanlaatu ja energiamurros (Ding Weiyi, Gemeente Amsterdam).
- Parempaa dataa ja ominaisuuksia digitaalisia kaksosia varten (Município de Guimarães).
- 20 min Vaatimukset ja arviointiperusteet (Aerospace Valley ja Gemeente Amsterdam).
- 10 min Kysymyksiä ja vastauksia
- 10 min Esikaupallisen hankintaprosessin esittely (Renske Martijnse-Hartikka, Forum Virium Helsinki)
- 10 min Kysymyksiä ja vastauksia
- 5 min Yhteenveto ja seuraavat vaiheet (Alan Mandrillon, Aerospace Valley)
Ilmoittaudu
Konteksti
Vaikka kaupungit kattavat vain kaksi prosenttia EU:n alueesta, niissä asuu 75 prosenttia EU:n väestöstä (lähde: Continuing urbanisation | Knowledge for policy (europa.eu)). Jatkuva kaupungistuminen kiihdyttää tätä keskittymistä entisestään ja pakottaa paikallisviranomaiset optimoimaan kaupunkitilaa. Niinpä kaupunkien on elinkelpoisuutensa ja kestokykynsä ylläpitämiseksi välttämätöntä ymmärtää ja kartoittaa tiettyjä alueita. Maanhavainnointitiedot, kuten esimerkiksi satelliittikuvat, auttavat todistetusti ymmärtämään, suunnittelemaan, seuraamaan ja mallintamaan kaupunkien kasvua, hajautumista, epävirallisia asumuksia, kaupunkien rappeutumista, kaupunkiekologiaa ja väestöjakaumaa.
Rakennettujen alueiden osuuden EU:n pinta-alasta noustessa seitsemään prosenttiin vuoteen 2030 mennessä Euroopan kaupungit tarvitsevat uusia välineitä maanpeitteen ja maan muutosten tarkkaan seurantaan, sillä Euroopan komissio on asettanut EU:n maaperästrategiassa tavoitteeksi, että uuden maan käyttöönotto loppuisi vuoteen 2050 mennessä.
Kaupunkisuunnittelussa toteutetaan hyvin usein myös transformatiivisia kaupunkihankkeita:
- energiainfrastruktuureja, kuten uusiutuvia energialähteitä (aurinkokattoja ja -julkisivuja, kaupunkituulivoimaa, sähkön saatavuuden kartoitusta jne.),
- kiinteistöjä ja teollisuusrakennuksia,
- yhdyskuntateknisiä rakennushankkeita sekä liikenne- ja tietoliikenneverkkoja.
Kaikissa näissä tapauksissa voidaan hyödyntää avaruudesta saatavia tietoja muun muassa uusien infrastruktuurihankkeiden suunnittelussa, lupien myöntämisessä, rakennus- tai purkutöiden seurannassa ja ympäristövaikutusten arvioinnissa (biologinen monimuotoisuus, kasvihuonekaasupäästöt, maaperän eroosio tai kaupunkien vajoaminen). Tällaisia välineitä ovat esimerkiksi Copernicuksen maakartoituspalvelun Kaupunkiatlas tai maanpeitteeseen liittyvät muutoksenhavaitsemisalgoritmit.
Maanhavainnointitietojen lisäksi GNSS-sovelluksilla voidaan tukea älykkäitä katuvaloja ja älykästä jätehuoltoa. Maanhavainnointitietojen ja GNSS-teknologian yhdistäminen mahdollistaa lopulta kaupunkien maanmittauksen ja kartoituksen, kaupunkiskenaarioiden mallintamisen sekä tehokkaan visualisoinnin 3D-malleissa ja digitaalisissa kaksosissa.
Kuva: Janne Hirvonen
Lisätietoa