Mitataan melua yhdessä! Vekotinverstaan melusensorityöpaja 15.2.2018

Artikkelikuva: Mitataan melua yhdessä! Vekotinverstaan melusensorityöpaja 15.2.2018

Aika: 15.2.2018, klo 16.00-19.00
Paikka: Kaapelitehdas (Tallberginkatu 1 C, 3. kerros, 00180), Helsinki
Ilmoittaudu

Kaupungin äänet kuuluvat yötä päivää joka paikkaan. Yöksi ne hieman vaimenevat, mutta eivät lakkaa täysin koskaan. Joissain paikoissa melu voi olla johonkin kellonaikaan häiritsevän kovaa.

Kaupunkilainen, kiinnostaisiko sinua tulla Kaapelitehtaalle Vekotinverstaan työpajaan kasaamaan edullisista komponenteista melusensori? Osallistujat saavat sensorin mukaansa muutamaksi viikoksi mittaamaan kotinsa tai työpaikkansa ikkunan ulkopuolella paikallista melutasoa. Sensori lähettää tiedot reaaliajassa kokeilun palvelimelle ja kaikki kertyvä data jaetaan avoimena datana kiinnostuneille.

Edellytykset osallistumiselle

  • Melusensorille on mietittynä etukäteen sijoituspaikka, mielellään myös vaihtoehto
  • Mikrofonin johdon saa vietyä ikkunanraosta tai vastaavasta rakennuksen ulkopuolelle
  • Sijoituspaikasta löytyy pistorasia mittausyksikölle
  • Sijoituspaikasta löytyy luotettava langaton lähiverkko (WiFi/WLAN), joka kuuluu hyvin mittausyksikön sijoituspaikkaan ja johon mittayksikön voi liittää (verkon nimi ja salasana tarvitaan jo työpajaan

Tekniikka

  • Digitaalinen I2S-mikrofoni (Adafruit I2S MEMS Microphone Breakout – SPH0645LM4H)
  • Arduino/Genuino MKR1000 mikrokontrolleri tai
  • Raspberry Pi 3 / Zero W minitietokone

Melusensorin toimintaperiaate
Melusensorin keskusyksikkö (mikrokontrolleri tai minitietokone) tallentaa digitaalisen mikrofonin kautta ympäristön ääntä ja laskee jokaisesta sekunnin mittaisesta näytteestä keskimääräisen äänenvoimakkuuden ja mahdollisesti muita arvoja. Koko kokeilun ajalta kertyvä data tallennetaan tietokantaan jatkoanalyysejä varten.
Mikrofonit kalibroidaan työpajassa ennen luovutusta.

Kohderyhmä
Tärkeintä on, että olet kaupungin kehittämistä kiinnostunut kaupunkilainen. Lisäksi voisi olla hyödyllistä, jos meludatan keräämiseen osallistuisi esimerkiksi avoimesta kansalaistieteestä ja datasta kiinnostuneita, data-analyytikkoja, koneoppimiksesta kiinnostuneita sekä muita uteliaita mieliä.

Tervetuloa!

Lisätietoja:
Vekotinverstas

Lue myös