Tällaisia ovat tulevaisuuden esineet Helsingissä

Artikkelikuva: Tällaisia ovat tulevaisuuden esineet Helsingissä

Liikkuva puu, lääketikkari ja illuminati-kaiutin ovat helsinkiläisten nelosluokkalaisten neronleimauksia. Arabian taideosastoyhdistys kokosi tulevaisuuden esineet näyttelyksi Arabian tehtaalle. Helsingin kaupunki ja sen innovaatioyksikkö Forum Virium Helsinki veivät osan prototyypeistä esineiden internettiin.

Kaj Franckin perustama Arabian taideosastoyhdistys keräsi suunnitelmat tulevaisuuden esineistä helsinkiläisiltä nelosluokkalaisilta. Sadoista ideoista osa valittiin jatkojalostukseen ja niistä tehtiin esineiden prototyypit. Tulevaisuuden esineet ovat nyt esillä Iittala & Arabia -muotoilukeskuksessa osoitteessa Hämeentie 135.

Helsingin kaupunki ja Forum Virium vei esineet nettiin

Helsingin kaupungin innovaatioyksikkö Forum Virium Helsingin Vekotinverstas vei osan näyttelyesineistä esineiden internettiin. Vekotinvertas asensi esimerkiksi monitoimivärikynän prototyyppiin väriä tunnistava sensorin, joka välittää kynän tunnistaman värin seurantaohjelmaan netissä.

”Esineiden internet etenee vauhdilla. Esineisiin asennettavien älysensorien hinnat ovat laskeneet merkittävästi”, Forum Virium Helsingin Vekotinverstaan Aapo Rista kertoo.

Arabian taideosastoyhdistyksen puheenjohtaja, muotoilija Pekka Paikkari sanoo, että monet lasten keksimistä esineistä voisivat olla käyttökelpoisia Helsingin kaupungissa. Liikkuva puu vastaa kaupunkiympäristön tarpeisiin, lääketikkari olisi varmasti hitti sosiaali- ja terveydenhuollossa. Illuminati-kaiutin istuisi epäilemättä hyvin kulttuuripuolelle.

4 villiä tulevaisuuden esinettä

Lääketikkari

Lääketikkari

“Lääketikkari, joka maistuu hyvälle. Jos pikkulapset eivät halua syödä lääkettä, niin heille voi antaa lääketikkarin.”

-Peppi Kärkkäinen, Paloheinä

illuminati-kaiutin

Illuminati-kaiutin

“Illuminati-kaiuttimessa on lisäosia, esimerkiksi laturi, usb-johto, sytkäri, puukko ja muistikortti. Siinä on kantoklipsi, jonka saa helposti kiinni housuihin. Sen silmässä on taskulamppu. Kaiuttimen alla olevasta luukusta tulee vettä. Kaiuttimessa on nappi, jota painamalla aukeaa radio hätäkeskukseen. Kaiuttimen takana on pieni ruokasäiliö.”

-Aleksi Long ja Jooa Vehmas, Eira

Liikkuva puu

Liikkuva puu

“Tulevaisuudessa tulee olemaan niin paljon rakennuksia, kaupunkeja sekä liikennettä, että tarvitaan lisää puita. Liikkuva puu lisää happea ja tarjoaa asutusta eläimille. Pieni pullo rungon vieressä, jossa on mustaa nestettä, on lannoittaja. Lannoittaja kerää saasteet ilmasta ja lannoittaa puun.”

-Selma Palomo, Käpylä

Lehmän kuuhun sinkoaja

Lehmän kuuhun sinkoaja

“Lehmän kuuhun sinkoaja eli L.K.S. sinkoaa lehmät kuuhun. Konee imee lehmät sisäänsä ja opettaa niille kaiken mitä niiden täytyy osata kuussa. Sitten L.K.S. pukee lehmät avaruuspukuun ja sinkoaa yllä leijuvaan rakettiin. Raketti lennättää lehmät kuuhun, jossa niitä odottaa kuuasema. Sieltä löytyy kaikki tarpeellinen sängystä ja ruoasta auttajarobottiin. Auttajarobotti vie lehmät ulos lentelemään ja kun pitää tulla sisälle se ottaa puvut pois. Avatuuslaitoksessa on ilmapumppu, eli laitoksen sisällä voi hengittää ilman avaruuspukua. Idea lähti siitä, kun tajusin, että lehmät ovat monissa asioissa taitavampia kuin me ihmiset, esimerkiksi ne ovat paljon parempia ruoan syönnissä, läikikkyydessä ja ne kakkaavat isompia pökäleitä. L.K.S auttaa tiedettä sillä jos lehmille tulee ripuli kuussa, siellä on pöpöjä.”

-Aada Kuvaja, Vallila

Tulevaisuuden esine -hanke on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa. Hankkeen toteutti Arabian Taideosastoyhdistys ry, jonka toimintaa tukevat Iittala ja Arabia. Yhteistyössä olivat Svenska kulturfonden, Alfred Kordelinin säätiö, Forum Virium, Helsingin kaupunki ja Posti. Hankkeen suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen.

Näyttely on auki 26.10.–26.11.2017 osoitteessa Iittala & Arabia Muotoilukeskus, Hämeentie 135 A, 9. kerros.

Lue myös