DOT – Digiosaamisen kehittäminen työtoiminnassa -hankkeessa luodaan ja validoidaan toimintamalli etänä tapahtuvaan työtoimintaan. Helsingin kaupunki järjestää kuntouttavaa työtoimintaa pitkäaikaistyöttömille. Työtoiminnan tavoitteena on parantaa asiakkaan elämänhallintaa sekä luoda edellytyksiä työllistymiselle.
Pandemia toi työtoiminnan toteuttamiseen uusia haasteita, koska työtoimintapaikat jouduttiin sulkemaan. Syntyi idea etätyötoiminnasta, ja hyvien kokemusten myötä se on tullut jäädäkseen.
DOT-hankkeen yhtenä toimenpiteenä pilotoidaan digitaalista oppimisalustaa Helsingin kaupungin etätyötoiminnassa. Forum Virium Helsinki kilpailutti digitaalisen oppimisalustan ja kilpailutuksen voitti Claned Group Oy.
Etätyötoimintaa toteuttamaan perustettu Virtuaaliverstas tulee pilotin aikana toimimaan Claned-oppimisalustalla. Virtuaaliverstas on osa Stadin soten työtoimintaan syksyllä 2022 perustettua Etä- ja digipalveluiden tulosyksikköä.
Kilpailutuksen aikana järjestetyissä koekäyttötilaisuuksissa Claned sai eniten pisteitä helppokäyttöisyydestään ja intuitiivisuudestaan sisällöntuotannossa sekä edistymisen seurannassa. Oppimisympäristö ohjaa kouluttajia jakamaan oppimismateriaalinsa pienempiin moduuleihin, joita kurssilaiset voivat suorittaa haluamassaan järjestyksessä.
Lisäksi ympäristö tarjoaa paljon dataa oppimisen ja edistymisen seurantaan. Tätä voidaan hyödyntää sekä osaamisen kehittymisen että sisällön toimivuuden arvioimisessa.
Digitaaliselle alustalle luodaan sisältöjä muun muassa työvalmennuksen, hyvinvoinnin ja digiosaamisen teemoista. Sisällöntuotannossa hyödynnetään oppimismuotoilua, joka toteutetaan neljän työpajan kautta.
Oppimismuotoilun tarkoituksena on varmistaa osallistava ja tehokas kokonaisuus oppimisalustalla sekä mitata tulokset ja suunnitella jatkokehitystavoitteet ja -toimenpiteet. Oppimismuotoilutyöpajat vetää Aino Seitamaa Clanedilta.
“Työpajoissa käymme läpi onnistuneen verkkokurssin suunnittelun ja luomisen vaiheet ja periaatteet. Hyödynnämme oppimismuotoilun työkaluja ja metodeja sekä parhaita käytäntöjä sisällöntuotantoon, oppimisen arvioimiseen ja mittaamiseen.”
Ensimmäiset pilottiasiakkaat aloittivat Virtuaaliverstaalla lokakuussa
Helsingin työtoiminnan henkilöstö tuottaa digitaalisia oppimissisältöjä kuntouttavan työtoiminnan asiakkaille. Rima on korkealla, sillä työtoiminnan asiakkaat ovat hyvin heterogeeninen ryhmä.
Ensimmäisessä vaiheessa digitaaliselle alustalle luodaan kaikille työtoiminnan asiakkaille avoimia työvalmennuksen, osallisuuden ja digiosaamisen sisältöjä. Toisessa vaiheessa, keväällä 2023 oppimisympäristöön tullaan tekemään pajakohtaisia sisältöjä.
“Yhteiskehittämisessä on parasta, kun saa tuoda keskeneräisiä ideoita” totesi eräs työvalmentaja.
Oppimismuotoilu koettiin mielenkiintoiseksi ja mukaansatempaavaksi sisällöntuotannon työvälineeksi. Sisältöjä tuotetaan yhteiskehittäen ryhmissä ja ryhmät opastavat, testaavat ja validoivat toistensa sisältöjä.
Ensimmäiset kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat perehtyivät digialustan käyttöön lokakuun lopussa. Asiakkaat osallistettiin koekäytön kautta digialustan valintaan sekä yhteisten pelisääntöjen luomiseen.
DOT-hanke sekä digialustan pilotti jatkuvat 31.8.2023 saakka. Pilottiin osallistuu yhteensä 200 kuntouttavan työtoiminnan asiakasta ja henkilöstöä. Pilotissa opitaan kokeilemalla ja yhteiskehittämällä.
Pilotin ensimmäisessä vaiheessa 19 työtoiminnan asiakasta osallistuu Virtuaaliverstaalla tapahtuvaan etätyötoimintaan perjantaisin. Pilotin tuloksia ja onnistumisia tullaan seuraamaan sekä sisällöntuotannon että työtoiminnan asiakkaiden näkökulmasta.
DOT – Digiosaamisen kehittäminen työtoiminnassa -hankkeen tavoitteena on vahvistaa Helsingin kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden ja henkilöstön digitaalista osaamista. Tätä tukemaan kehitetään tietoturvallinen ja käyttäjäystävällinen digitaalinen oppimisalusta sekä sen sisällöt. Hanke rahoitetaan osana Euroopan Unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.
Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!
Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!
Lisätietoa