Suomalaissovellus Nappi Naapuri innovaatiokisan finaalissa

Artikkelikuva: Suomalaissovellus Nappi Naapuri innovaatiokisan finaalissa

Nordic Independent Living Challenge -kilpailussa etsitään pohjoismaisia innovaatioita, jotka tukevat ikääntyneiden ja vammaisten itsenäistä asumista kotona. Reilu vuosi sitten käynnistyneeseen kilpailuun ilmoitettiin 415 ideaa. Nyt mukana on enää viiden parhaan innovaation kärkijoukko, ja yksi finalisteista on suomalainen yhteisösovellus Nappi Naapuri. Haastekilpailu huipentuu kesäkuussa järjestettävään finaaliin, jossa kruununprinssi Haakon palkitsee parhaat innovaatiot.

Väestön ikääntyminen on merkittävä haaste kaikissa Pohjoismaissa ja kilpailun tavoitteena onkin ollut uusien ratkaisujen löytäminen kotona asuvien ikäihmisten ja heitä hoitavien tueksi. Kilpailu on ensimmäinen, jossa Pohjoismaiden pääkaupungit ovat tehneet näin kattavaa yhteistyötä innovaatioiden löytämiseksi ja tulokset ovat erittäin rohkaisevia.

“Kilpailu on tutustuttanut meidät useisiin täysin uudenlaisiin ratkaisuihin ja niiden luojiin. Olemme myös voineet tukea kilpailijoita uusilla tavoilla esimerkiksi järjestämällä kullekin finalistille testaukset vähintään kolmessa pohjoismaisessa pääkaupungissa”, kertoo Helsingin sosiaali- ja terveysviraston virastopäällikkö Juha Jolkkonen.

Kruununprinssi Haakon jakaa palkinnot 9.6. Oslossa

Finaaliviisikko on kevään ajan testannut innovaatioitaan yhdessä pohjoismaisten pääkaupunkien kanssa muun muassa ryhmähaastattelujen ja käytännön testien kautta. Yhteispohjoismaisen tuomariston parhaaksi valitsema innovaatio palkitaan miljoonalla Norjan kruunulla (noin 110 000 euroa). Lisäksi palkitaan paras yhteispohjoismainen joukkue 200 000 Norjan kruunulla ja paras opiskelijatyö saa 100 000 Norjan kruunua. Palkintorahalla on tarkoitus tukea kehitettyjen ratkaisujen kaupallistamista.

Haastekilpailun finaali järjestetään Oslossa torstaina 9. kesäkuuta. Kruununprinssi Haakon osallistuu tilaisuuteen ja jakaa palkinnot voittajille. Mukana finaalissa ovat:

  • Siren Smart Socks (Tanska): Lämpötilaa mittaavat, diabeetikoiden haavaumia ennaltaehkäisevät älysukat.
  • AssiStep (Norja): Portaissa käytettävä mekaaninen rollaattoriratkaisu.
  • AbleOn ShowerSystem (Norja): Turvaa ja tukea tuova uudenlainen suihkutuki.
  • Pilloxa (Ruotsi): Älykäs lääkeannostelija, joka antaa käyttäjälleen muistutuksia.
  • Nifty Neighbour (Nappi Naapuri) (Suomi): Sosiaalisen verkostoitumisen työkalu, joka luo yhteisöllisyyttä ja mahdollistaa naapuriavun lukemattomilla eri tavoilla.
Kuva

Nappi Naapuri tuo lähiseudun asukkaat yhteen

Finaaliviisikkoon yltänyt Nappi Naapuri -sovellus lähestyy ikääntymiseen liittyviä haasteita yhteisöllisyyden kautta. Kun naapurusto toimii yhdessä lisäten sosiaalisuutta ja turvallisuutta, myös ulkopuolisen avun tarve vähenee. Nappi Naapurilla on tällä hetkellä noin 4 000 käyttäjää, joista noin 70 % asuu Helsingissä. Kevään aikana sovellusta on testattu Helsingin Kalasatamassa. Sovellusta käytetään monenlaisiin käyttötarkoituksiin, joista suosituimpia ovat seuran löytäminen esimerkiksi lenkille tai elokuviin, erilaisten kerhojen perustaminen sekä avun tarjoaminen ja etsiminen arjen askareisiin.

Nappi Naapuri sai alkunsa joukkorahoituskampanjasta, kun huomattiin, että uudenlaiselle sosiaaliselle medialle olisi tarvetta. Seuraavaksi Napin kehittäneen Yhteismaan suunnitelmissa on lanseerata sovelluksesta mobiiliversio, kieliversiot ja lisätä palveluun uusia ominaisuuksia.

Lisätiedot:

Nordic independent Living Challenge: http://www.realchallenge.info/
Nappi Naapuri: https://nappinaapuri.fi

Kilpailun pääjärjestäjänä toimii pohjoismaisen ministeriöneuvoston alainen Nordic Innovation, jonka päätehtävänä on käynnistää ja rahoittaa innovointia. Myös pohjoismaiset pääkaupungit ovat olleet vahvasti mukana projektissa. Suomessa Helsingin kaupunki vastaa kilpailun järjestelyistä yhdessä Forum Virium Helsingin kanssa.

Lisätietoja / Further information

Kuva

Kaisa Spilling

#HelsinkiInnovationDistricts #agilepiloting
#livinglab #co-creation
Mobile: +358 40 744 8831
kaisa.spilling(at)forumvirium.fi

Lue myös